Hát nem tudom…

2021. június 22. 18:26
Birkalegelőket kívánnak telepíteni a székesfővárosba, fokozva ezzel a biodiverzitást.

„Nagyjából egy évvel ezelőtt jelent meg egy kis színes hírben, hogy megették a Borisz névre hallgató pávát; a merénylet maga Kiskörén következett be, ahol már egy éve élt. Mindenki szerette, bár kevés dologra volt képes, csak kibontotta káprázatos tollait és úgy fényképezkedett; de úgy látszik, ez is elég volt. Valami közmunkások voltak a tettesek, akik még sohasem ettek pávát és most szerették volna bepótolni ezt a hiányosságot, és kanalat ragadtak, hogy felfalják a madarat. Amint a tulajdonos felhívta rá a fegyelmet: a pávának alig egy kiló húsa volt, nem igazán érte meg a lakoma. Valószínűleg nem voltak színjózanok, amikor ez a dolog megesett velük. Mindenesetre a vétkest megbüntették: aki megfojtotta és megette a madarat, az felfüggesztett börtönt kapott, és kötelezték a 60 ezer forintos kár megtérítésére is. Így jár, aki egy ilyen szép madarat felfal.

Nekem azért jutott eszembe ez az eset, mert gyanakszom. Ugyanis olvasom, hogy birkalegelőket kívánnak telepíteni a székesfővárosba, fokozva ezzel a biodiverzitást. Ami egy igen szép dolog. Van már méhlegelő, rovarhotel, már csak a juhlegelő hiányzik, esetleg még bölények is. Csak aggódok az állatok testi épségért, mert közmunkások Pesten is vannak – nem is beszélve az egyre szaporodó migrikről –, és a végén kárt tesznek az állományban. Igazán kár lenne egy délceg kosért, ha véletlenül a fazékban végezné. Úgyhogy nyilván őrizni is kéne őket, megelőzendő a nem kívánatos fogyásukat. Sajnos nincs még jóslat, hogy hány egyed kell egy nyájba és vajon hány pásztor kell ezekhez, csak félek, nem kevés kell hozzájuk, ami radikálisan csökkenti a dolog kifizetődését. Esetleg néhány SZFE-hallgató bevethető lenne rájuk, csak félek, hamar elunnák, nem is beszélve a különböző mutatványokról, mint a cintányérok és egyebek, amikkel megzavarnák a juhok emésztését.

Akárhogy is gondolkodom, nem lenne jó ötlet.

Van itt egy további probléma is. A magyar éghajlat nincs tekintettel a birkák igényeire, ezért aztán hajlamos kiszáradni, de nagyon. A juh kilométereket kényszerül gyalogolni, mire egy árva fűszálhoz jut, úgyhogy le is gyalogolja, amit felvesz, különösen ilyenkor, a nyár közepén. És ez csak romlik egészen az év végéig, az ősz hoz aztán valami enyhülést. A tetejébe fogalmam sincs, hogyan oldanák meg az itatásukat, legfeljebb a liberálisok könnyeivel. Úgyhogy igencsak fel kéne kötni a gatyájukat, ha ezzel a lendülettel és elszántsággal birkát akarnak tartani. Egészen más dolog sárga biciklisávokat felfesteni, mondjuk kényelmesebb is, az kétségtelen, az autó csak egyfelé tud menni – de a birka, ha elindul… Egyébként nem tudom, hol fogják tárolni a birkákat a téli időszakban, amikor is az ellések megindulnak és hullanak a bárányok.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés