Több palesztin is megsérült az izraeli nacionalisták jeruzsálemi felvonulását megelőző összetűzésekben

2021. június 15. 20:03
Ez a vasárnap hivatalba lépett Naftali Bennett kormányfő első igazi kihívása.

Legalább 17 palesztin megsérült az izraeli nacionalisták keddi, Jeruzsálem óvárosában tartott zászlós felvonulását megelőző összetűzésekben – közölte az izraeli sajtó palesztin egészségügyi forrásokra és a vörös félholdra hivatkozva.

A nap folyamán rohamrendőrök és lovasrendőrök zárták le a jeruzsálemi óvárosban található Damaszkuszi kapu térségét, ahol palesztinok ezrei gyülekeztek még a menet előtt. A biztonsági erők villanógránátokat is bevetettek tömegoszlatásra. A rendvédelmi szervek várhatóan meg fogják akadályozni azt is, hogy az izraeli felvonulás résztvevői áthaladjanak a muszlimok lakta városrészhez vezető kapun,

ahol számos keresztény, muzulmán és zsidó kegyhely található.   

Helyszíni beszámolók szerint izraeli nacionalisták százai gyülekeztek a Damaszkuszi kapu előtt. A vitatott izraeli megmozdulásra mintegy ötezer résztvevőt vártak. Mivel ez a felvonulás a jeruzsálemi óváros muszlimok lakta negyedeit is érinti, a palesztinok provokációnak tekintik. Az izraeli megmozdulást Benjámin Netanjahu volt konzervatív miniszterelnök hívei szervezik, ami a hírügynökségek szerint a helyzet további elmérgesedéséhez vezethet.    

A felvonulók izraeli zászlókat lengettek. Egyesek pedig azt skandálták, hogy „halál az arabokra”. „Jeruzsálem minden felekezeté, de a város Izraelben van. Izraelben pedig biztosítani kell, hogy szabadon oda mehessünk, ahová akarunk zászlóval, vagy anélkül” – hangoztatta Doron Avrahami, a felvonulók egyike sérelmezve a rendőrségi korlátozásokat. A jeruzsálemi városvezetés szerint

nagyjából kétezer rendőr biztosítja a menetet.   

Beni Gantz védelmi miniszter a biztonsági erők képviselőivel tartott tanácskozáson hangsúlyozta, hogy mindenképpen el kell kerülni a feszültséget, és meg kell védeni Izrael állampolgárainak – zsidóknak és araboknak – a biztonságát. A két legnagyobb palesztin frakció, a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász és a Ciszjordániát vezető Fatah válaszul „harag napját”, vagyis tiltakozó akciót hirdetett. A Jerusalem Post című helyi lap hétfőn közölte, hogy az izraeli hadsereg ennek hatására további csapatokat vezényelt Ciszjordániába.   

Mohamed Staje palesztin miniszterelnök óva intett a zászlós felvonulás esetleges veszélyes következményeitől. Néhány órával a nacionalisták keddi megmozdulása előtt a Gázai övezetből a Hamászhoz köthető szélsőségesek gyújtószerkezetekkel felszerelt léggömböket indítottak Izraelbe. Ezek több tüzet is okoztak a határmenti zsidó települések földjein. Hasonló incidensekre egyébként nem volt példa az Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között május elején kirobbant rakétaháborúnak véget vető, május 21-ére virradóra megkötött tűzszünet óta.   

A felvonulás a vasárnap hivatalba lépett Naftali Bennett kormányfő első igazi kihívása.

Az egyébként nacionalista Bennett gyakorlatias politikát ígért tekintve törékeny kormánykoalícióját, amely a politikai paletta jobboldalától a centristákon és a balközépen át a baloldaliig terjedő pártokat foglal magában, sőt Izrael történetében első ízben az arab kisebbséget képviselő politikai erő is bekerült a kabinetbe.

(MTI)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés