Magyarország kiáll Izrael mellett az EU-ban – az izraeli nagykövet a Mandinernek

2021. május 19. 15:21
„Lényeges, hogy Magyarország Izrael mellett érvel, a politikai vitákban Izrael pártjára áll az unióban.” Yacov Hadas-Handelsmant, a zsidó állam budapesti nagykövetét kérdeztük a magyar–izraeli együttműködésről és Izrael politikájáról.

Maráczi Tamás interjúja a Mandiner hetilapból (az eredeti, teljes interjú itt olvasható)

 

A jobboldali magyar kormány Izrael szövetségese. Miért alakult így? Változtak tíz év alatt a biztonsági-diplomáciai körülmények, esetleg Izrael érdeke vagy a Fidesz változott?

A dolgok változnak, ráadásul folyamatosan átalakuló világban élünk. A magyar és az izraeli attitűd is megváltozott a másik iránt, sikerült nagyon jó kapcsolatokat kialakí­tani a két ország között.

A két nép hozzáállásában látom a lényegi változást,

de persze ehhez kellettek kormányok és személyes politikusi kapcsolatok is. A kapcsolatoknak széles alapjuk van: gazdasági, például a hi-tech szektoraink közötti szinkronizáció; aztán a turizmus, hiszen mindkét nép szívesen látogat a másik országba, különösen élénk a vallási turizmus; és rengeteg üzleti, illetve tanulmányi kapcsolat van a két ország között, például Izraelben évről évre nagyobb a Magyarországon végzett orvosok aránya, kiváló az orvostudományi képzés itt. És persze rengeteg izraelinek magyar felmenői vannak, sokuk beszéli is a magyar nyelvet, így ők valahogy még mindig a magyar kultúra részei. És akkor még nem beszéltünk a gulyásról és a falafelről: mindkét nép szereti a másik ételeit.

A magyar jobboldalon sokáig ott volt az antiszemitizmus stigmája, mára azonban a Fidesz megkapta a kóserpecsétet. Milyen gesztusaival, tetteivel, döntéseivel nyerte el Izrael barátságát?

A Fidesz jobboldali, konzervatív párt, Izraelben is van ilyen: az Egyesülés (Likud). Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu között jó kapcsolat alakult ki. Úgy vélem azonban, hogy a közeledésben annak volt meghatározó szerepe, ahogy a magyar kormány elkezdett viszonyulni Magyarország két világháború közötti, illetve második világháborús történelméhez – ezt Izrael nagyra értékeli, így ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kitűnő viszony alakult ki a két ország között. A magyar politikai vezetők nyilatkozataikban elismerték a magyar szerepvállalást és felelősséget a holokausztban, elismerték, hogy a magyar állam akkor elárulta zsidó származású állampolgárait. A másik tényező pedig az, hogy Európa országaival összehasonlítva Magyarországon kevés antiszemita jellegű támadás éri a zsidó közösségeket, vagyis zsidóként biztonságos Magyarországon élni.

Egy vallásos ortodox zsidó bármikor végig tud sétálni itt az utcán anélkül, hogy atrocitás érné.

A Jobbik is képes lehet megszabadulni az antiszemitizmus stigmájától?

Mi nem a szavak, hanem a tettek alapján ítéljük meg a pártokat. Nem akarom minősíteni a változásaikat. Annyit mondhatok: Izrael nagyra értékeli, hogy a kormány elismerte a magyar állam múltbeli felelősségét, nem próbálja másokra hárítani. Ez fontos dolog, mert vannak államok, ahol ez nem történt meg. Ráadásul a holokauszt emléke is megkopott, sőt a tényszerű történetét utólag eltorzítják, hiszen egyre kevesebben vannak a túlélők és a szemtanúk.

Mi Magyarország politikai súlya Izrael geopolitikai stratégiájában? Miért érdemes velünk barátkozni?

Államunk szempontjából Magyarország azért fontos, mert EU- és NATO-tag, valamint a V4 szövetség része;

lényeges, hogy Izrael mellett érvel, a politikai vitákban Izrael pártjára áll az unióban.

És persze ott vannak a már említett gazdasági, kereskedelmi, tudományos és oktatási kapcsolataink, turisztikai érdekeltségeink. A politikai szövetségek nem feltétlenül egy földrajzi helyen fekvő államok között jönnek létre. Miért fontos Izraelnek a V4? Például azért, mert Izrael földgázkitermelő ország, és azonkívül, hogy Ciprussal és Görög­országgal regionális együttműködésben áll, kereskedelmi partnereket keres. A földgázt vezetékeken Görögországon keresztül szállítanánk Európába, és ebben a projektben az önök országa is érdekelt lehet. Magyarország tehát a földrajzi elhelyezkedése miatt is érdekes Izrael számára, túl azon, amit a jó kapcsolatokról eddig elmondtam.

Vannak olyan gazdasági területek, ahol még fejlesztésre várnak az együttműködések?

Például a hi-tech szektorban látok még kiaknázatlan lehetőségeket: a magyar hozzáadott érték magas szintű, a magyar szakemberek képzettek, nekünk pedig fejlett know-how-nk van. Magyarország fontos szerepet tölt be a járműgyártásban, jelentősek a német autóipar érdekeltségei – mi ebben a szektorban szívesen látnánk magyar–izraeli–német együttműködést; az információs technológia, a kutatás és a gyártás újszerű összekapcsolásában nagy fantáziát látok. A másik együttműködési terület a mezőgazdaság lehet: újszerű technológiák alkalmazása az intelligens agrárgazdálkodás meghonosításában. Magyarországnak például jelentős vízkészletei vannak, emellett nagy termőföldjei is – a kettő összekapcsolása alapvető fontosságú az öntözőrendszer és a terményminőség fejlesztésében. Ezen a ponton jöhet be a képbe az izraeli technológiai tudás: olyan gépesített rendszereink vannak, amelyek optimalizálják a termesztési metódusokat, ezzel a magyar gazdaságok hatékonysága, a termények minősége jelentősen javulhatna.

A vakcinafejlesztésekben is alakul a kooperáció.

Igen,

a világ nagy bizonytalanság elé néz,

hiszen az új vírusmutánsok megjelenése miatt nem tudhatjuk, hogy a vakcinák mi ellen védenek és mi ellen nem. Benjamin Netanjahu miniszterelnök kezdeményezésére nemzetközi terv született egy európai oltóanyaggyár létrehozásáról, hogy a jövőben megelőzhetők legyenek a tragédiák. Az EU ugyanis nagy bajban van a vakcinabeszerzések ügyében. Ha viszont van egy nagy gyártó, akkor jobban fel lehet készülni egy újabb járványra. A magyar, a cseh, a dán és az osztrák kormányfő, továbbá az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein vezetői is rábólintottak a projektre – ha van oltóanyaggyártó, akkor kisebb a kiszolgáltatottság.

Izraelben kialakult már a nyájimmunitás? A lakosság mintegy kétharmadát már átoltották.

Izrael 9,3 millió lakosából 2,3 millió kiskorú. A cél az volt, hogy 6 millió embert beoltsanak, 5,5 millióan már megkapták a kétszeri oltást, vagyis megvan az immunitásuk. Jelenleg naponta már csak 20-30 új fertőzöttet regisztrálnak.

Nagy vonalakban visszatért az élet a rendes kerékvágásba. Milyen korlátozó intézkedések vannak még érvényben?

Lassan, fokozatosan térünk vissza, majdnem minden nyitva van már. A mozik még nem, pattogatott kukoricát nem lehet árusítani. Van egyfajta bizonytalanság, hiszen nem tudjuk, hogy a Pfizer-vakcina mennyire jó az új típusú vírusmutánsok ellen. Emiatt a nyitás nagy fokú óvatossággal jár: külföldiek csak induláskor és érkezéskor is elvégzett negatív pcr-teszt birtokában léphetnek be Izraelbe.

A hamar, nagy mennyiségben elvégzett oltásnak köszönhetően Izrael már kint van a járványból.

Jó kormányzati döntés volt az oltóanyag azonnali beszerzése. Izrael gyakorlatilag azért kapott nagy mennyiségben Pfizer-vakcinát, mert önkéntes tesztelőként jelentkezett be a gyártóhoz. Az ország optimális marketingfelület volt az oltóanyaggyártó számára: viszonylag kis lélekszám, könnyen elérhető települések, jó technológiai adottságok, hatékony, digi­talizált egészségbiztosítási rendszer – gyorsan lehetett átoltani szinte az egész lakosságot, és hamar lehetett látni a tömeges oltás hatásait, hiszen a Pfizer teljes tesztelésére nem volt idő.

Ebben azért volt némi egészségügyi kockázat. Miért vállalták a rizikót?

Egyrészt azért, mert az izraeli szakemberek alaposan megvizsgálták, és azt mondták, hogy vállalható, másrészt mert a Pfizer megkapta az amerikai engedélyt, azt pedig köztudomásúan szigorú feltételrendszer alapján adják ki. Bele volt kalkulálva a kockázatba a helyzetből ideális esetben származó előny. Az ilyen helyzetekben nincs idő sokat gondolkodni, a kormány gyorsan döntött, és rengeteg vakcinát szerzett be. Mivel Izraelben digitalizált egészségügyi rendszer működik, és sikerült jól szervezett logisztikát kialakítani, gyorsan haladt előre az oltási program.

Benjamin Netanjahu politikailag profitált a vakcinabeszerzésből, mégsem tud kormányt alakítani, lejárt az erre rendelkezésére álló idő. Mi lehet a megoldása a patthelyzetnek?

Az általános közhangulat és a legtöbb párt vágya az, hogy legyen végre kormány, és el lehessen kerülni egy újabb előre hozott választást. Tisztában vagyunk azzal, hogy kívülről kissé bizarrnak tűnhet a választási rendszerünk, nálunk azonban ez a dolgok természetes menete. Izraelben minden kabinet koalíciós.

Négy-öt-hat pártnak kell megegyeznie a kormányzáshoz, mindig kompromisszumot kell kötni.

Mindaddig, amíg nincs új testület, ügyvezetőként a régi kormányoz tovább.

Mikor lehet stabil kormánya Izraelnek?

Azt senki nem tudja. Az államfőnek két megoldási lehetősége van: egy másik pártvezetőt bíz meg kormány­alakítással, vagy visszautalja az ügyet a parlamentnek, ahol két hetük van a pártoknak a patthelyzet feloldására. Olyan koalíciót kell összeállítani, amely egyszerű többséggel megnyeri a bizalmi szavazást, vagyis 61 voksot kap a 120 tagú Kneszetben.

A palesztinok viszont szavaznának, a május 22-ére tervezett választást azonban elhalasztották. Mahmúd Abbász elnök szerint azért, mert Izrael nem adott világos választ arra, hogy engedélyezné-e Kelet-Jeruzsálemben.

Az elnök nem miattunk halasztotta el a választást. A palesztin vezetés nem kért engedélyt Izraeltől a kelet-jeruzsálemi választás megrendezésére – azért nem adott választ Izrael, mert senki nem kért engedélyt a hatóságoktól. Ez a palesztin állítás tehát hazugság. Miért kellett a voksolást kezdeményezniük? Azért, hogy demonstrálhassák Joe Biden amerikai elnöknek, készek együttműködni, de Izrael nem engedi. A probléma az, hogy ha lenne választás, akkor az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamasz) a Gázai övezet után átvenné Ciszjordánia fölött is az irányítást. A Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (Fatah) ugyanis nem egységes, három frakcióra szakadt, ez pedig a Hamasznak kedvez.

***

Handelsman nagykövetnek a napokban kirobbant izraeli-palesztin konfliktusról szóló kijelentéseit itt olvashatják tovább:

Izrael nem kezd háborút Gázában, csak reagál

Fotók: Ficsor Márton

Összesen 205 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves Nagykövet Úr!

Európában Magyarországon élhetünk legnagyobb biztonságban. Segítsétek Orbán Viktor 22-es győzelmét. Sajnos közülünk is sokan megtagadják zsidóságukat, elárulják ezt az országot. Az európai zsidóság túlélésének lassan egyedüli záloga Magyarország.

S még annyit, a balliberális - DK,MSZP, Jobbik, LMP, PM - kommentelők hozzászólásaiból kiolvashatod, hol vannak az igazi antiszemiták. Ezeket nem szabad támogatni nemzetközi szinten. Amennyiben 22-ben győznek, az ország, s benne a magyar zsidóság elesett.

Köszönöm kedves soraidat, s hasonló jókat kívánok Neked! Egy darabig még küzdenünk kell, összefogva.

Összezavarod őket.....Altrimenti, che cosa sta accandendo in Italia? Per quanto riquarda l"immigrazione?

Kedves mama!

Engedd meg, hogy tapasztalatból, zsidóként elmondjam Neked, a kommunisták - DK, MSZP, s új nyilas barátaik, a Jobbik - között van a legtöbb antiszemita. S, hogy mennyire primitív és tájékozatlan bunkó vagy, az abroszt az elvtársaid dicsőítették még Kádár alatt. A Népszabadság és a többiek , egyébként zsidó újságíróinak zenei aláfestésével. Nem gondoltam, hogy valaha is lesüllyedek arra a szintre, hogy neked írok, de megtörtént, utoljára.

A nyilasok - Jobbik - a Te csapatodban fociznak. nincs ettől hányingered? felbosszantottál, ennyire nem lehetsz szűk látókörű.

Megkerülted a kérdést, nincs hányingered attól, hogy a zsidó értelmiség egy agresszív része összeborult a nyilasokkal, nácikkal? Tudod zsidóban is van tájékozott és tájékozottabb, Te az előbbiek közé tartozol. Talán életkorodnak köszönhetően......az ellenség a Te barátaid között van, ha kell, ők fognak Téged, bennünket ismét a vagonba rakni. S mi a véleményed a Nyugat-Európai zsidóság létét megkérdőjelező helyzetről, zsidóüldözésekről, antiszemitizmusról? Képben vagy a francia, német, holland, spanyol, belga, olasz helyzetet illetően?

Szóval még most sem válaszoltál érdemben, mi a véleményed a balliberális értelmiség és a náci Jobbik összeborulásáról. Mellébeszélsz, folyamatosan. Jakab, te vagy az?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés