Rövid megjegyzés Karácsony Gergely doktori fokozatáról

2021. május 16. 9:31

Lánczi András
Vendégszerző
Karácsony úgy távozott az egyetemről, mint aki képtelen az elvárt teljesítményeket elérni.

Karácsony Gergely jogi értelemben feloldozott, így elmondhatom a puszta tényeket az ő Corvinus Egyetemen töltött éveiről. Nem kívánok sem történeti leírásba, sem egyetemszabályozási kérdésekbe belebocsátkozni. Egyetlen dolgot akarok elmondani. Karácsony Gergely pontosan annyi támogatást és bizalmat kapott, mint bármilyen más fiatal és – valljuk meg – alulfizetett oktató. 2004-ben én vettem fel az egyetem Politikatudományi Tanszékére azzal az ígérettel, hogy megoldja a módszertani képzési feladatainkat. Ekkor már PhD hallgató volt az egyetem Szociológia Tanszékén. Minden arra utalt, hogy tudományos pályára készül, ebbe beleillett a Mediánnál töltött gyakorlati tevékenysége, a Norvég Alapban végzett kutatói munkája. 2012-ben lejárt az a nyolc év, amit az akkori törvény előírt, miszerint csak az alkalmazható egyetemen, aki maximum ennyi idő alatt megszerzi a doktori címet. Ő viszont ezt nem teljesítette, ezért 2012-ben személyesen közöltem vele, hogy emiatt az egyetemi állását meg kell szüntetnem. Mivel továbbra is azt állította, hogy a doktori dolgozatának már nincs sok híja, azt ajánlottam fel neki nagyvonalúan, hogy menjen el fizetés nélküli szabadságra és nyújtsa be a doktoriját. Két további év alatt erre nem került sor, ekkor jogilag is megszüntettük a munkaviszonyát.

Másként fogalmazva, az egyetem minden támogatást megadott neki, de ezzel a lehetőséggel ő nem tudott élni. Úgy távozott az egyetemről, mint aki képtelen az elvárt teljesítményeket elérni.

Ami pedig az idegen nyelvi felkészültséget illeti: a kommunista évek egyik máig érzékelhető hatása, hogy nagyon rossz még egyetemi szinten is az idegen nyelvek ismerete. Karácsony Gergely ennek kitűnő példája, de nincs egyedül. Ezt egykori angol nyelvtanárként és fordítóként is elég jól meg tudtam ítélni az elmúlt harminc évben. Nyelvvizsgával is lehet valaki megszólalásra képtelen idegen nyelven. Persze tudjuk, hogy ma már nem egy politikusnak a magyar helyesírás is gondot okoz. Kezdjük az alapoknál, különben az idegen nyelvekkel sem fog menni.

 

Nyitóképen: Karácsony Gergely. Fotó: MTI/Mónus Márton

Összesen 637 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyarul: kis-Karácsony egyetemi mércével mérve nagyon-kis-Karácsony... De nem kell egyetemi mérce ahhoz, hogy ez megállapítható legyen: 1%-os párt tagjaként a választók is észlelik ezt. A főpolgármesterkéntnyújtott teljesítménytelensége ugyanerről szól.

El kell érni, hogy a középiskolai oktatást a nyelvtanulás köré építsék. Pl. világtörténelmet.

Tényszerűnek tűnik, amit mond.
És nagyjából nem mond semmi újat, megerősíti az eddigi tényeket:

- Karácsony a phd-t sem szerezte meg, pedig az egyetem minden támogatást megadott neki (ezt is félbe hagyta, mint minden mást)
- Karácsonynak nincs és nem is volt érdemi angol tudása (ami továbbra is egy hatalmas fekete pont egy magát kormányfői szerepbe pozícionáló frontpolitikusnál...)

Egészen pontosan mi a kifogásod tárgya?

Válaszok:
Megtalálta | 2021. május 16. 10:50

Kaptál választ, most kérj elnézést! Vagy csak egy libsi tróger vagy, aki ilyenkor elkullog?

Hozzátehetjük az LMP szétszakítását is.

Nem groteszk, hogy most arról papol, hogy "LEHET MÁS A POLITIKA"?
Amikor meg ezzel a névvel bekerült egy párt a parlamentbe, amely előtt - már csak a baloldal összeomlása okán is - stratégiailag tárva-nyitva volt a pálya...

... két évvel a parlamentbe kerülés után egészen ocsmány módon SZÉTSZAKÍTOTTA A PÁRTOT (Szabó Tímeával és Jávorral): azzal a kifejezett céllal, hogy az LMP-t így halálra ítélik, ők meg már akkor totálisan összeborulnak a gyurcsányista ballibbel.
A szétvert LMP ugyebár mégis bekerült a parlamentbe, a közös lista bukott, maga Karácsony pedig... mégsem akart parlamenti képviselő lenni (látjuk a mintát, ugye?), hanem ősszel lelépett Zuglóba...

Jujj de érzékenynek tetszik lenni.
Mondjuk ha Lánczi kifejezetten visszafogott, kifejezetten a tényekre szorítkozó, kissé unalmas visszaemlékezése "ripacskodás" és "harci kutyák közé állás", akkor nem tudom mi a jelző az ellenzéki frontpolitikusok megnyilvánulásaira (csak e hétről két perc alatt össze lehetne szedni a tényleges verbális agresszió egy egész tekintélyes bokrétáját).

Egyébként az igazság következő pillanata az lesz, ha akár Karácsony, akár MZP BEJUT a parlamentbe (ha Karácsony nyeri az előválasztást, akkor ez ugye listvaezetőként 100%, de gondolom MZP is tuti befutó helyen lesz a listán, illetve egyéniben sem esélytelen), ÉS a moslékellenzék bukik, azaz marad ellenzékben...

... na akkor ezek a NAGYON ELTÖKÉLT, NAGYON HARCBA SZÁLLÓ, nagypofájú emberek beülnek-e tényleg a parlamentbe ellenzéki képviselőként, lemondva a polgármesteri tisztségükről.

Van egy tippem.

"Egészen pontosan mi a kifogásod tárgya?"

Bele van szerelmesedve Karácsonyba ez a húgyagyú szocdem. Szerelmének tárgyát pedig nem szabad kritikával illetni.

Karácsony egy kibaszott lusta dög. Nem a felsoroltak hiányával van önmagában a gond (angol, doktori dolgozat), hanem az, hogy sehol semmilyen értékelhető teljesítményt nem volt képes nyújtani. Sem az egyetemen, sem a politikai életben nem tudod semmit sem rendesen végigvinni, elejétől a végéig.

A mostani tevékenységével kapcsolatban is erős a gyanúm, hogy a Facebook posztjait valaki más írja, az önkormányzati beterjesztéseit valaki más írja, a kampányszövegeit valaki más írja, az ezernyi tanácsadósereg az, aki a munkát végzi helyette.

Ez az ember egy nagy nulla, egy máz, egy hazug, üres lufi. Nincs karaktere, nincs víziója, nincs neki semmije. Még a zöld hülyeségeit is annyira mesterkélten mondja el, hogy el nem tudom képzelni, hogy ő ezt komolyan gondolja. Nagy üresség az egész ember, ezért a libsik odaképzelhet bármit, hogy "Gergő ezt fogja képviselni".

Karácsony nem képvisel senkit és semmit, saját magán kívül. Ja, és semmit nem fog megoldani. Amit a háttérben kormányzó erős emberek akarnak, az fog történni.

???

De hát Karácsony és tartói ömlesztik ránk ezt a kontentet, minden egyes nap - és még 11 hónapon keresztül.

Ismételjük: mindeközben ELVILEG ugye főpolgármester mindvégig (ami egy Demszky-nél, Tarlósnál ÉRDEKES MÓDON egész embert kívánó feladat volt... konkrétan emlékszem, hogy amikor Demszky mindössze négy-öt hónapig az SZDSZ elnöke is volt (figyelem! Karácsony alapból van mindvégig ugyanebben a státusban, hiszen folyamatosan a P elnöke!), azonnal kiderült, hogy ezt nem lehet egyszerre csinálni a főpolgármesterséggel... )

Az, hogy a Corvinuson hány százalékban fejezik be a doktori képzést azt nem tudom. Nálunk a BME-n elég nagy volt a lemorzsolódás. Sokan nem bírták (tanultak, kutattak és gyakorlatokat vezettek, ami nem fért bele nyolc órába), mások azért hagyták abba, mert közben kaptak egy nagyon jó állásajánlatot, ahol a céget nem érdekelte a cím, viszont a nyelvtudáshoz gyakran jobban ragaszkodtak, ezt viszont a beszélgetéseken maguk ellenőrizték.

Válaszok:
pollip | 2021. május 16. 12:15

A felsoroltak közül bizonyos időszakokra bármelyik megfelel, de nem árt a hétköznapi igényeket is figyelembe venni.

Lehet, hogy bizonyos szakterületeken úgy volt, ahogy mondod, de az állításod nem igaz azokon a praktikusabb szakterületeken, amelyeken az üzleti szféra versenybe szállt az olyan minőségű emberekért, akik az általad idézett adjunktusi feltételeknek megfeleltek volna, méghozzá a felsőoktatási fizetések többszörösét kínálva neki.
Bizony kapkodtak azokért, akik egy akármilyen phd-val rendelkeztek nulla kutatási múlttal, szakmai és oktatási gyakorlattal, valamint a disszertációjukon felül nulla publikációval. Legtöbbjük nem is a tanszéküknek megfelelő szakon szerezte a phd-t, hanem mondjuk pedagógiából, didaktikából (pl. e-learning). Volt, akiből a szimpla phd-ja okán és mert meg tudott szólalni angolul egyből dékánhelyettest csináltak. Ráadásul azt kétlem, hogy írni is tudott volna angolul, mert az magyarul sem ment neki, a szövegei tele voltak fogalmazási és helyesírási hibákkal. Dékánhelyettesként nem tudta, hogy azt nem dékán helyettesnek kell írni.

Pontosan. Az állás interjú az latt senki nem nézi a bizonyítványt. Beszélgetni kell az adott idegen nyelven.
Gergő két perc alatt rövidre zárhatja a témát: beszélget egy riporterrel angolul .

"...sokkal intelligensebb, sokkal okosabb, sokkal tanultabb ember..." - kiről van szó?

"...vagy jogtalan előnyhöz jutott volna az egyetemen, egy szó sem igaz."

Vagy épp Lánczi juttatta őt jogtalan előnyhöz. Vagy legalábbis erősen megkérdőjelezhető módon juttatta előnyökhöz.

A másik, ez a 2004-es Népszabadság interjú. Mégis mi a fenét láttak benne a mentorai, hogy ennyire futtatták ezt a lusta, semmirekellő pozícióhalmozót? Most is csak nyomul felfelé, senki-, és semmi más nem érdekli.

Ez bizony igaz. Tőlem sem kérdezték, hogy van-e papírom vagy nincs. Inkább azt nézték meg, hogy tudok-e angolul előadni vagy sem, például szóltak, hogy másnapra összetrombitáltak vagy 40 embert az az ottani Egyetemről, akit érdekel a kutatási témám, ugyan már tartsak egy 60 perces előadást ( persze angolul) és válaszoljak a kérdesekre is
( megcsináltam...)

Részben egyetértek. Amikor megvolt a német nyelvvizsgám, az volt az élményem, hogy "ez megvolna, de németül még mindig nem tudok". Viszont másrészt meg mégiscsak egy olyan vizsga, amit ha valaki nem ugrik meg, az jelzés. A Geri esetében meg tényleg az az igazi baj, hogy adjunktus lehetett, bár egyszerű, mutyiképtelen földi halandóknak a nyelvvizsga belépési kritérium.

Engem az akaszt ki, hogy az összes diákjának a diplomához kötelező volt a nyelvvizsga, ő meg adjunktus lehetett anélkül.

Basszus, akinek vaj vana fején, ne menjen a napra. Szerencsés évjáratban kezdett, összehozott magának egy diplomát, miért nem használta valami tisztes megélhetéshez? Na jó: tudom, miért nem...

OMG....

Na jó, aranycsillag, van két egymástól független mérnöki diplomám (meg nyelvvizsgám ;-P - pedig akkor még nem kellett), szóval láttam már egyetemet belülről.
Sőt, Miskolcon ott volt mellettünk a bölcsész kar is, amit pár évfolyamtársam hobbiból elvégzett.
Hidd el nekem, ezekre a bölcsész-szociológus-filozófus-politológus-anyámkínjalógus karokra viszonylag sok pont kell bekerülni, de ha már ott vagy, az Isten nem ment meg a diplomától és tényleg csak egy minimális ész kellene ahhoz, hogy ott valami fokozatot elérjen. Minimális. Hanygyabokányi. Csak hát az a fránya nyelvvizsga....na ahhoz kellene ész is....
Előbb bíznám az ország vezetését bármelyik szakmunkástanulómra, mint erre a (magas) rakás szerencsétlenségre.

Csak a jegyzőkönyv kedvéért: másfél éve koronavírus-járvány van.

"- muciológia" ez magyarul annyi mint cocilógia?
Nem vitatva, hogy a szociológia fontos támpont lehet, ha hitelesek az adatai és azokat hozzáértő elemzi.

Alul informált lehetsz. Karácsony hivatkozott Lánczira, mert hogy felvette őt. Erre kaptunk választ. Karácsony lehet, hogy megbánta ezt a hivatkozást.

Majd a választók eldöntik, hogy megbíznak-e Karácsonyban. Ez ennyire egyszerű.
Amúgy ha már Sorost emlegeted, ugye azt nem felejtetted el, hogy i.Viktor Soros-ösztöndíjasként gyakorolta az angol nyelvet anno???? Csak ha már "slepppet" emlegetsz.

Ha már sztereotípia. Lánczi ezer szállal kötödik a Fideszhez, így nem csoda hogy most ezerrel sározza a legnagyobb riválist. Pedig a valóság valahogy másképp fest:

"A történetet folytatva szólalt meg most Török Gábor politikai elemző is, aki szintén tanított a Corvinuson. Ahogy ő fogalmazott:

„Karácsony Gergely éppen azért kerülhetett a tanszékre, mert Lánczi Andrást kizárólag az vezette, hogy találjon egy alkalmas embert a módszertani tárgyak oktatására. Gergő ezt a feladatot sikeresen oldotta meg: a kurzusainak köszönhetően jelentősen emelkedett a hallgatók módszertani tudása, témavezetésével számos hallgató munkája nyert díjat azokban az években az országos tudományos diákköri versenyeken.”

Hozzátette:

„Lánczi András minden alkalommal korrekt módon kiemelte Gergő szerepét abban, hogy az országban a Corvinus lett a legerősebb a politikatudományi képzés módszertani megalapozottságban.”

Vajh ki hazudik most???

Akkor idézd már munkahelyeit, mert ez volt a kérdés!!!

Ki? I.Viktor? Mert ha rá célzol akkor igazad van.

Te I.Viktort most komolyan Szent Istvánhoz vagy Mátyás királyhoz hasonlítod??????
Van még ennél lejjebb??????

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés