Moldvai csángómagyar pap lesz az idei szónok Csíksomlyón

2021. május 13. 17:04
A Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben tartandó pünkösdszombati misén Salamon József gyimesbükki plébánost kérték fel ünnepi szónoklatra.

Moldvai származású csángómagyar pap lesz az idei csíksomlyói búcsú szónoka - közölte csütörtökön a Romkat.ro portál a búcsút szervező csíksomlyói ferencesekre hivatkozva. A Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben tartandó pünkösdszombati misén Salamon József gyimesbükki plébánost kérték fel ünnepi szónoklatra.    

Szimbolikus, hogy csángó pap mondja a prédikációt

Salamon József a Bákó megyei Lujzikalagoron született 1963-ban egy kilencgyermekes család negyedik gyermekeként.

Elözvegyült édesapja most is a Bákóval szomszédos faluban él. Tanulmányait szülőfalujában kezdte, majd Kézdivásárhelyen és Gyulafehérváron folytatta. Jakab Antal püspök szentelte pappá 1989. június 25-én.    Papi szolgálatát a székelyföldi Ditróban kezdte, majd 1990 és 1995 között Szászrégenben, 1995 és 1997 között Óradnán, 1997 és 2004 között Gyergyóhodoson és Galócáson, azóta pedig Gyimesbükkben teljesít szolgálatot.    

A búcsús szentmisét Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök mutatja be.

Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány főnöke arra kérte a búcsúra igyekvőket, hogy figyeljék és tartsák be a járványügyi szabályokat. Azok számára, akik nem tudnak elzarándokolni a csíksomlyói hegynyeregbe, azt javasolta, hogy kisebb közösségekben, kivetítőkön nézzék a mise élő közvetítését, hogy valamilyen módon ők is részesülhessenek a közösségi élményből.    

Külföldi zarándokokat jó eséllyel nem fogadnak

A román kormány hétfőn harminc nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet, de enyhített a járványügyi szabályokon. A csütörtöktől érvénybe lépő új rendelkezések immár lehetővé teszik az olyan egyházi zarándoklatok szervezését, amelyeken nemcsak helybéli lakosok vesznek részt.   

A csíksomlyói zarándoklaton való részvétel konkrét feltételeit még nem tették közzé a hatóságok.    

A járványügyi hivatalos adatok szerint Hargita megyében csupán hét új fertőzést jegyeztek az elmúlt 24 órában. A megyében 0,86 ezrelékes, Csíkszeredában pedig 0,57 ezrelékes a fertőzöttségi ráta. Az adat a romániai számítási módszer szerint a korábbi két hétben jegyzett fertőzések ezer lakosra vetített számát jelenti.

(MTI)

Fotó: MTI/Veres Nándor

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egészen pontos, amit írsz. Gyimesbükk Erdély része volt (és van), magyar föld, amelyiket a gyimesi csángók megosztása miatt csatoltak a moldvai Bákó megyéhez az oláhok. Azonban erdélyi terület, magyar terület.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés