Oktatásra, egészségügyre és környezetbarát közlekedésre költené a kormány az uniós alap pénzeit

2021. május 12. 8:19
Az uniós gigahitelt nem vennénk fel, csak a vissza nem térítendő támogatásra tart igényt Magyarország a helyreállítási alapból.

Benyújtotta a kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet az Európai Bizottságnak kedden este, az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terv több mint 2500 milliárd forintnyi stratégiai fejlesztési projektet foglal össze a következő hat évre – mondta a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára szerdán az MTI-nek. Ágostházy Szabolcs közölte: a magyar terv legmeghatározóbb eleme az egészségügyi rendszer további fejlesztése, erre a források 34,1 százalékát szánják.

Kiemelt terület a környezetbarát közlekedés fejlesztése, valamint az oktatási rendszerek átfogó fejlesztése,

ide értve a felsőoktatást, a közoktatást, a szakképzést és a felnőttképzést. Erre a két területre a pénzügyi keret 25, illetve 20,4 százalékát fordítják – ismertette az államtitkár.

A teljes, 5800 milliárd forintos keretből nem hívjuk le a hiteleket, a magyar tervek így a 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő uniós támogatás elköltéséről szólnak.

Körforgásos gazdaság

A további források a körforgásos gazdaságra való átállás elősegítésére, a legelmaradottabb települések felzárkóztatására, valamint környezetvédelmi kezdeményezésekre jutnak – tette hozzá. A magyar helyreállítási terv teljes mértékben megfelel a közös uniós célkitűzéseknek, minden területen megjelennek a klímavédelmi és a digitalizációs fejlesztések – hangsúlyozta Ágostházy Szabolcs. Mint mondta, a fejlesztési területeket a kormány a saját nemzeti stratégiai célkitűzéseihez igazította. Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormány korábbi döntése alapján az uniós finanszírozási eszköz keretében Magyarország rendelkezésére álló hitelkeretet egyelőre, a tagállamok többségéáhez hasonlóan, nem használják fel, de erre 2023-ig még lehetőség van.    

Az Európai Bizottsággal az elmúlt nyolc hónapban intenzív és konstruktív tárgyalássorozat folyt. Magyarországon a társadalmi egyeztetési folyamat során mintegy 500 szervezettel, köztük önkormányzati szövetségekkel, településekkel, gazdasági, szociális és társadalmi érdekképviseletekkel működtek együtt – jelezte Ágostházy Szabolcs. A dokumentum benyújtásától számítva mintegy

három hónapot vesz igénybe az uniós döntéshozatali eljárás,

amelynek során a többi tagállamhoz hasonlóan Magyarország is folytatja az egyeztetéseket, de az eddigi tárgyalásokat tekintve alapvető módosításokra nem lesz szükség, legfeljebb részkérdésekről folyhatnak még további technikai egyeztetések. A kormány arra számít, hogy Magyarország augusztusban megkapja a helyreállítási terv jóváhagyását jelentő határozatot – mondta a Miniszterelnökség államtitkára.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nehéz kérdés, már a legelején:
Egész EU egy totális jogállam, mind a 27-en, bocs, NAGY BOCS, csak 26-an, Magyarország a nemjogállam. Esetleg 25-en, mert már Lengyelországot is megtámadta a nemjogállami COVID-vírus...
No most, az rendben, hogy a jogállami Európa kormányai rendelkeznek a pénzzel.
De hogy rendelkezhetne ezzel az, aki nem jogállam, szóval, a lecke magvasan oda lett terítve szegény EU-fórumok elé; mi legyen most: az autokrata-diktátor Orbán rendelkezhet-e egyáltalán demokraták pénzével?
No, ezt majd eldöntik népgyűléseken, a jogállamilag lezárt városokban, városnegyedekben, régiókban, ahová a helybeli rendőrség sem meri betenni a lábát.
Jogállamilag.

Már annyira okos akarsz lenni, hogy észre sem veszed, belegabalyodtál, értelmezhetetlen, mit akartál mondani.

Gergő szétosztani segélyre, erzekenyitene belőle........ott csak elfolyna a pénz.......
Már nem cikk lopósozni, mindenki tudja, hogy az EU mindent ellenőriz. Sőt, minket még jobban is, mert az ellenzék állandóan feljelenti Mo-ot.
Mégsem volt kiugró szabálytalanság.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés