Collegium Intermarium: konzervatív egyetem indul Varsóban

2021. május 12. 20:06
Új platform a tudománynak, új intézmény az akadémiai életnek – a lengyel Ordo Iuris útjára indította az európai szintű projektjét, amely „a konzervatív ébredés motorja lesz”, létrehozva egy új varsói egyetemet, a Collegium Intermariumot. 

A Collegium Intermarium egy új lengyel egyetem lesz, amely „a tengerközi országok tudományos közösségeit integrálná”. Az oktatás októberben kezdődik – adta hírül a Wacław Felczak Intézet.

Az egyetem több nyelven és szakon kínál tanulmányokat, az angol nyelvű képzések mellett lengyel nyelvű jogász és közigazgatási képzések is vannak. 

A Collegium a „tengerközi régió” országainak tudományos intézményei közötti együttműködés platformját is képezni szándékozik.

Pódiumbeszélgetéssel készülnek a tanévnyitóra

A megnyitó alkalmával pódiumbeszélgetésre fog sor kerülni, amelyen a meghívott vendégek a felsőoktatással és a jelen korral kapcsolatos kérdéseket vitatnak meg.

A beszélgetés résztvevői Vaclav Klaus volt cseh elnök és miniszterelnök, Piotr Gliński miniszterelnök-helyettes lesznek.  

A nyitó eseményen részt fog venni Rod Dreher, a „The Benedict Option” című könyv szerzője; II. János Pál tanácsadója, Ingrid Detter de Frankopan hercegnő; a brit Lordok Házában ülő Lady Caroline Cox; Andrzej Zybertowicz lengyel szociológus, valamint Chantal Delsol francia gondolkodó. Az igazságszolgáltatás jeles képviselői is felszólaltak, köztük Sulyok Tamás, a magyar Alkotmánybíróság elnöke és Francisco Javier Borrego Borrego spanyol bíró, az Emberi Jogok Európai Bíróságának hosszú ideje hivatalban lévő bírája – adta hírül a Wacław Felczak Intézet.

Az egyetem fő fakultása a jog lesz

A jogi tanulmányok az egyetem által kínált fő kurzus lesz, ugyanakkor a Collegium Intermarium az első angol nyelvű, emberi jogi kérdésekkel foglalkozó LL.M. posztgraduális programot is elindítja a régióban. A hallgatók számára ösztöndíjak széles skálája áll majd rendelkezésre, ezzel segítve a legtehetségesebb diákokat – írja Felczak Intézet kommunikéje. 

Az egyetem személyzete az Ordo Iuris Intézet munkatársaira fog épülni,

Az intézmény rektora Dr. Tymoteusz Zychet, az Ordo Iuris alelnöke.

„A Collegium Intermarium az egyetemi és tudományos élet egyre mélyülő válságára adott válaszként jött létre. Az egyetem klasszikus értelmezése mentén haladunk, hiszen az egyetemnek a szabad vita és az igazság bátor keresésének a helyszíne kell, hogy legyen. Minden hallgató tutori rendszerben tanul, egy tapasztalt mentor felügyelete alatt” – mondta Zych, aki rámutatott, hogy a legjobb amerikai technikákat emelik át a lengyel képzésbe.

Tehetséggondozás mellett nemzetközi platform

Az egyetem nemcsak egy tehetséggondozó oktatási intézmény lesz, hanem egy olyan nemzetközi platform, amely együttműködési lehetőséget kínál megannyi szervezetnek és think-tanknak.

Az Ordo Iuris elmondása alapján egyfajta „jobboldali CEU-t” szeretnének, amely egyesíti a kritikus hangokat, a klasszikus tudást és egyben viták színtere is lehet.

A folyamatosan bővülő képzési kínálat között megtalálható az NGO-menedzsment vagy éppen a Klasszikus Európa című képzés, amelynek fő területei az európai politika és annak tradíciói, a vita kultúrája és a kontinens kulturális öröksége. A jövendő tanárok között Lánczi Andrást, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora is szerepel sok neves lengyel és külföldi professzor között. 

Fotó: Dr Tymoteusz Zych, az Ordo Iuris Egyesület helyettes vezetője, az Egyetem rektora. Fot. Paweł Supernak / PAP

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés