Tovább erőlteti Karácsony az uniós gigahitelt

2021. május 9. 14:44
A főpolgármester ragaszkodna hozzá, hogy a több ezer milliárdos hitelrészt is azonnal vegye fel Magyarország. Csakhogy a kölcsön hét százalékkal dobná meg az eladósodást, a tagállamok döntő többsége sem él a lehetőséggel, ráadásul arra nem is lehetne belőle költeni, amire szeretné.

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap bemutatta a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) alternatív tervét az uniós gigahitel felhasználásáról. A Párbeszéd és a MÖSZ társelnöke a Facebookon közvetített prezentációján úgy fogalmazott, „Magyarország történelmi esélyt baltáz el”, ha rosszul használja fel azt a 6000 milliárd forintos gigahitelet, amelyet az unió bocsát az ország rendelkezésére.

A főpolgármester nem ért egyet a kormánnyal abban, hogy Magyarországnak csak a 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kell felvennie az EU-tól,

szerintük ugyanis a 3500 milliárd forintos hitelkeretet is le kell hívni, hiszen az szerinte sokkal jobb feltételekkel vehető igénybe, mint a kabinet kínai vagy orosz hitelei. 

A főpolgármester könnyedén el tudná költeni a gigahitelt

A főpolgármester kifejtette, hogy a források 45 százalékát, 2705 milliárdot fordítanák „társadalmi szolidarítás” megerősítésére. Ezt követően az éghajlatváltozással szembeni fellépésre fordítanák a második legnagyobb összeget, 2070 milliárd forintot, emellett a digitalizáció megerősítésére 725 milliárd forintot, a gazdaság talpra állítására pedig 500 milliárd forintot szánnak. Karácsony Gergely példaként említette, hogy a lakhatási körülmények fejlesztésére több mint 1000 milliárd forintot, a gyermekszegénység felszámolására 695 milliárd forintot, az álláskeresési járadék kiterjesztésére pedig 135 milliárd forintot költenének. 

 A főpolgármester jelezte, tervüket társadalmi párbeszédre bocsátják, és szívesen tárgyalnak róla a kormánnyal is.

A baloldal tehát ragaszkodna ahhoz, hogy a több ezer milliárdos hitelrészt is azonnal vegye fel Magyarország. Csakhogy erre később is lesz lehetőség: a kölcsön egyes számítások szerint hét százalékkal dobná meg az eladósodást, a tagállamok döntő többsége sem él a lehetőséggel, ráadásul arra nem is lehetne belőle költeni, amire szeretnék.

Kattintson ide a részletekért: Összefoglaló cikkünk a helyreállítási alap körüli vitákról és ellenzéki állításokról

Nyitókép: Facebook

Összesen 249 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fletó "magas és vékony" balfaszfigurája.

Két éve veri át Budapestet de imádják.

Az 1%os piti-kis-Karácsony megpróbál úgy csinálni, mintha kormányfői szerepre alkalmas lenne. A többi ellenzéki jelölt is ezzel a blöffel próbálkozik.

A Népszava 2011. szept 2.-i cikkében ezt állította Bod Péter Ákos:

"A nem tartós változattal több kormány is próbálkozott.
Úgy gondolták, némi "pénzfröccsel" beindul és jobban megy a motor.
Kétségtelen, a kereslet megugrása egy időre megnöveli a nemzeti jövedelmet.
Ám ha a kereslet növekedését hitel finanszírozza, akkor ez egy halasztott ügylet lesz,
hiszen később jön a "fröccs" böjtje."

Ha megválasztják, vegye fel ö a köcsönt.

Milyen alapon pofáz bele megint az országos politikába?!?

2018-ban megválasztották az MSZP-lista 1. helyéről országgyűlési képviselőnek. Érdekes módon, NEM kellett neki a mandátum.

2019 őszén megválasztották főpolgármesternek. Nem, NEM országgyűlési képviselőnem vagy öszellenzéki megmondóembernem választották meg, hanem főpolgármesternek.

Tehát ismételten kérdezem:
Milyen alapon pofáz bele megint az országos politikába?!?

Amire Karácsony költené a pénzt, arra az EU nem adna engedélyt. Nem igaz, hogy ezt Karácsonynak nem mondták el. Ha a kormány arra költené, amire engedélyt adnak, akkor beindulna a mantrázás a lopásról. Ezt a lehetőséget nem kapták meg, és erre nem számítottak, ezért a jajveszékelés. Most csak a kármentés megy a hazudozással, hogy mire lehetne költeni.

Válaszok:
opht | 2021. május 9. 17:26

Rosszul látod. Pont arra adna, amit felsorolt: társadalmi szolidaritás fokozása nem más, LMBTQWERTZU... és migránsérzékenyítés. Gyerekszegénység felszámolása náluk a segélyezés, mely a mélyszegény rétegek gyermekvállalásának ösztönzését jelenti. A zöldprogram jó része meg a sima ballibsi haveroknak kijátszott projektek, hozzáadott érték nélküli parsztvakító beruházások mérhetetlenül túlárazva. Kisebb része különféle zöldnek látszó Soros NGO-k támogatasá. A maradék pár száz milliárd meg a médiaegyensúly helyreállítására menne, azaz kiépítenék újra a 95%-os szélsőliberális uralmat.

"Karácsony Gergelyék az emberekhez igyekeznek eljuttatni ezeket a pénzeket" - ez világos, miután a visszafizetést is lebeszélte ezekkel az "emberekkel", bár erről egy kukkot nem szól a naplopó.
Mert a naplopó NEM beszélte MEG az emberekkel, hogy ők fogják visszafizetni az örök Soros-kölcsönt.
Becsszóra NEM ÍGÉRTÉK MEG a naplopónak Facebookon keresztül, ez így lesz, a magyarok nem károsodhatnak, a társadalmilag szolidaritáltak DUPLÁN FIZETIK MAJD VISSZA SOROSNAK AZ ÖRÖK HITELT, ilyesmiről szó nincs, viszont: 2705 milliárdot fordítanák „társadalmi szolidarítás” megerősítésére, a gazdaság talpra állítására pedig 500 milliárd forintot szánnak.
Ez kapásból akkora importnövekedést jelentene a fogyasztó konzumidióták számára, aminek katasztrofális hatása CSAK A DEVIZAHITELEK Gyurcsányi innovációjával összehasonlítható. Amibe, a fél Magyarország belerokkant, belehalt.
Eltapsoltatni, elégetni ezúttal 3500 milliárd forintot.
Volt már ilyen nem egyszer ebben az országban, a vége minden esetben fogak csikorgatása, öngyilkossági hullám, széthullott családok, kisiklott, elsősorban gyermekéletek, pusztulás, gyűlölet a világ ellen, sajnos: a golyóra-kötélre alapozott FELELŐSSÉGRE VONÁS MINDEN BAL-LIB ALJAS RABLÓ-KIFOSZTÁS UTÁN: ELMARADT.
Ezért meri ez a szemét, akit Budapest bolonddá tett népe főpolgármesternek megválasztott, újra és újra, ma, 2021-ben ismét eltáncoltatni a magyarokkal a kamatos örökkamat Soros Jakab-táncát...

Az eu-s hitel az európai Egyesült Államok előszobája ( lásd USA megalakulása), ezért erőlteti Gyurcsány. Karácsony csak marionett báb.

Ez a magas, vékony, buta ember azt is ígérte korábban, hogy feljelenti Mo-ot Brüsszelben, ha nem vesszük fel a hitelt.

Jó komcsi szokás szerint: ide a pénzt / rövid távra lehet vele dicsekedni /, aztán majd a problémákat oldja meg Orbán!...

A Fidesz pedig az adófizetők pénzét használja a jövő évi választási kampányhoz.
Az neked teljesen oké???

Az önkormányzatoknak érkezne? Az állam veszi fel és az állam fizeti vissza, úgy, hogy megszabják, mire költheti. 20 ország nem kér ebből a hitelből, talán számukra sem olyan rózsás, mint ahogyan most beállítják.

Nincs abban semmi álságos, ha a kormány az általa már felvett hitelt nem akarja újabbal tetézni. Úgy tűnik, Karácsonyék nagyon számítottak valamire, de nem jött be.

Na igen. És ez az idióta idejön Dunakeszire élőzni. Bevallom, nem néztem meg a videót - Isten óvjon hallanom a hangját neki meg Ágikának - de a helyszínválasztás finoman szólva nem ideális. Az ország egyik leggazdagabb ( = legmagasabb átlagkeresetű) települése, nem annyira jó háttér egy gigahitelhez. Itt anélkül is van:
- M2 lehajtók, elkerülő szakasz
- igazi bringaút, nem sárga csík
- felújított SZTK, iskola, óvoda
- fásítási program (kérhetsz két fát a házad elé, elültetik)
- sétány, park játszótérrel
...
(és persze Külügyminiszter Úr is:))
Ha tudom, hogy idejön, komolyan, két pelenkázás között leugrottam volna körbehugyozni:)

Az atomerőmű építéséhez nem kapcsolódnak politikai feltételek.
Karácsony nem is költhetné el a hitelt úgy, ahogy eltervezte, mert Brüsszel szabja meg, hogy mire lehet.
Karácsony csak osztogatna különböző cimszavak alatt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés