Karácsony a részvételi költségvetésről: A budapestiek döntenek

2021. április 17. 18:49
A több száz javaslatból mintegy másfélszázat bocsátanak majd szavazásra három kategóriában.

A részvételi költségvetés egy új politikai intézmény, kultúra, amely elmélyíti a demokráciát – hangoztatta a főpolgármester Budapest részvételi költségvetésének első online tanácsülésén szombaton. Karácsony Gergely megnyitójában elmondta: a részvételi költségvetés fontos kísérlet, amelyben az állampolgárok közvetlenül elmondhatják véleményüket, a lehető legszélesebb körben megvitathatják a közösséget érintő ügyeket. Itt nem mások döntenek a budapestiek helyett, maguk a budapestiek hozhatnak megfelelő információk alapján érdemi döntéseket – mutatott rá. Szerencsésebb országokban ez az intézmény már működik, és ez az út itt is járható – fűzte hozzá. A részvételi költségvetés elkészítése sok időt, energiát igényel, ezért köszönet mindazoknak, akik erre áldozzák szabadidejüket. A demokrácia folyamatos tanulás, amelynek része egymás megismerése is – fogalmazott Karácsony Gergely.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes az online tanácsülésen szintén azt emelte ki, hogy

az új politikai kultúra szempontjából fontos a részvételi költségvetés,

amely segít áthidalni a politika és városlakók közti távolságot. Ez egy kísérletező városvezetés, amely tisztában van azzal, hogy nincs a zsebében a bölcsek köve – mondta a főpolgármester-helyettes. Jelezte: kifejezetten fejlesztésre, nem működésre vonatkozó ötleteket vártak. A több száz javaslatból mintegy másfélszázat bocsátanak majd szavazásra három kategóriában: az egyik zöld, a másik szociális és képzési területre, a harmadik pedig az egész fővárosra vagy legalább három kerületre vonatkozó ötleteket tartalmazza. Az első két kategóriában az egyes javaslatokra legfeljebb 50 millió forint költhető, e két kategória keretösszege 250-250 millió forint – ismertette a politikus.

Kitért arra is: a részvételi költségvetés előkészítése során nem volt különbség ellenzéki és kormánypárti kerületek között, mind egyformán jól együtt tudtak működni.

(MTI)

Fotó: MTI

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Néhány száz vélemény dönt?
Nagyon kevés. Érdektelenségbe fulladt.

"Az első két kategóriában az egyes javaslatokra legfeljebb 50 millió forint költhető, e két kategória keretösszege 250-250 millió forint – ismertette a politikus."
Akkor mondjuk úgy, az összeg nevetségesen alacsony volta miatt, az egész jelképes, átverőshow, mintha...
Valójában Karácsony hálózatépítési projektje, lakcím szerint, kiket bízzanak meg a főpolgármester miniszterelnöki vágyainak végighordozására, terítésére Budapest postaládáiban...

Ez most igaznak tűnik. Csak ötletelnek valódi cselekvés híján.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés