Ujhelyi István örül a kínai campusnak

2021. április 16. 7:43
A szocialista politikus szerint a Fudannak és a CEU-nak egyszerre kellene jelen lennie Budapesten.

„A Fudan Egyetem Magyarországra hívása nem új keletű ötlet, 2011-ben az országgyűlés alelnökeként magam is meghívtam az egyetem vezetését, akikkel az parlament épületében tárgyaltunk erről” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Ujhelyi István, MSZP-s európai parlamenti képviselő.

A szocialista politikus azt mondta, hogy alapvetően örül annak, hogy a kínai egyetem Budapestet választotta bázisául.

Ezt kormányon én is megtenném”

– jelentette ki az európai parlamenti képviselő.

Ujhelyi azonban hozzátette, hogy a beruházással kapcsolatos „irdatlan nagy hitelt” érthetetlennek tartja és ellenzi. Megjegyezte, hogy egyetért Karácsony Gergely főpolgármesterrel abban, hogy a Fudan campusa semmiképpen sem szoríthatja ki a magyar diákok városának egyetlen elemét sem.

A szocialista politikus végül kiemelte, hogy véleménye szerint Budapesten egyszerre kell, hogy helye legyen a Fudannak és a CEU-nak is.

Kép forrása: MTI/Kovács Attila

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fekete Győr most írt levelet a kínai követnek, hogy ők 2022-ben felbontják ezt a szerződést. A Facebookon megtalálható:

"Levelet írtam Qi Dayunak, Kína magyarországi nagykövetének: 2022 után leállítjuk a kínai egyetemi projektet, ha azt a jelenlegi feltételekkel akarják megépíteni!

Orbán Viktor egyre látványosabban viszi Kelet felé Magyarországot: a kínai Fudan egyetem beengedése és a CEU elüldözése világos jelzése annak, hogy a magyar kormánynak fontosabb egy keleti kommunista diktatúra, mint a nyugati szövetségeseink. Fontosabbak nekik a kínai hallgatók a magyar hallgatóknál.
A Kínai Kommunista Párt és a Fidesz-kormány háttéralkuja alapján ráadásul úgy próbálják felépíteni a Fudan budapesti kampuszát, hogy a 2022-es kormányváltás idején a „beruházással összefüggő folyamat már ne legyen leállítható". Csakhogy ilyen nincs: minden eszközünk meglesz arra, hogy leállítsuk a projektet, ha a kínai fél nem hajlandó változtatni a feltételeken.

Erről írtam levélben Qi Dayu nagykövetnek, és találkozót is kezdeményeztem. Egyértelművé tettem, hogy tisztában vagyunk a szándékaikkal: azzal, hogy ugyanúgy geopolitikai céljaikra használják az egyetemeiket, így az ügynökképzőként is funkcionáló Fudant, mint a Huawei által építendő 5G-hálózatot vagy a 2400 év alatt megtérülő, kínai hitelből épülő Budapest-Belgrád vasútvonalat.
Magyarország viszont büszke, nyugati ország, ami sosem lesz anti-demokratikus keleti rendszerek kiszolgálója – a jelenlegi látszattal ellentétben a Fidesz-kormányzás csupán egy átmeneti, zsákutcás időszak Magyarország történelmében."A magyar ballib ezer szálon kötődik Kinahoz. Pl Tóth Bertalan titokban ment hozzájuk valami kongresszusra.

Ez igaz:-) valszeg ezért szivárgott ki utólag a fénykép.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés