„Jönnek a robotok, hogy ellopják a munkámat” – egy narratíva haláláról

2021. április 16. 18:59

Cséfalvay Zoltán
Corvinák
Szinte minden kutató egyetért abban, hogy a robotok alkalmazása jelentősen hozzájárult a termelékenység növekedéséhez.

„Az elmúlt majd tíz évben egy egész kutatási iparág (future of work) épült a robotikai apokalipszis (robocalypse) narratívájára, – konferenciákkal, könyvekkel, és a kedélyeket felborzoló szalagcímekkel. A narratívát még az sem zavarta, hogy a prognózisok enyhén szólva is megbízhatatlanok.–

A lavinát Carl Benedikt Frey indította el még 2013-ban, akinek becslése szerint az Egyesült Államokban és a fejlett országokban húsz éven belül a munkahelyek majdnem fele az automatizálás áldozatául eshet. De még a kevésbé pesszimista OECD elemzések szerint is, amelyek nemcsak a foglalkozások automatizálhatóságát, hanem már a foglalkozások gyakorlása közben végzett tevékenységeket is megnézték, a jövőben a robotok és a Mesterséges Intelligencia alkalmazások minden nyolcadik munkahelyet át – (vagy inkább el?)vehetik az emberektől.

Ezzel szemben, azok a tanulmányok, amelyek nem a jövőt fürkészték, hanem az elmúlt két évtizedre visszatekintve az ipari robotok alkalmazásának munkaerőpiaci következményeit elemezték,

szögesen ellenkező megállapításra jutottak: a robotok eddig a teljes foglalkoztatásra semleges vagy enyhén pozitív hatással voltak.

Ráadásul, a mérleg másik serpenyőjét vizsgálva szinte minden kutató egyetért abban, hogy a robotok alkalmazása jelentősen hozzájárult a termelékenység növekedéséhez. Éves szinten közel ugyanolyan arányban, ahogyan a gőzgép segítette a termelékenység növekedését Nagy-Britanniában az első ipari forradalom idején. Abban is egyetértés mutatkozik, hogy még a robotikai jövőben is az emberek kezében maradnak azok a munkahelyi feladatok, amelyek kreatív intelligenciát (kritikai gondolkodást és innovatív problémamegoldást) és társadalmi intelligenciát (együttműködési készséget és kommunikációt) kívánnak meg.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Cséfalvay Zoltánnal nem értek egyet a robottechnikával kapcsolatos elővezetésével. Az ipari forradalom példát is hibásnak tartom, mert tönkretette a mezőgazdaságot, a kisipart és az így felszabaduló létszám lett az olcsó munkaerő.
Nem kell azonban olyan messze menni, csak megnézni a mezőgazdaság gépesítését és rögtön látjuk, hogy mekkora munkaerő felesleg lett.

Az igaz, hogy más szektorok felszívták a felszabaduló munkaerőt, de ez távlatban nagy a valószínűséggel nem így lesz, ha széles körben elterjed a robottechnika alkalmazása.

Máskülönben egyetértek, hogy a termelőeszközöket is meg kell adóztatni valamilyen formában. Például az is megtörténhet, hogy nem lehet majd költségként elszámolni az amortizációt.
Végezetül, szerintem többletértéket csak munkával lehet elérni, és így a munkavégzés jelenti a többletjövedelmet. Ha nincs jövedelem, termékre sincs szükség, mert nincs amiből megvásárolják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés