A Luther főszereplője nem elég fekete a BBC diverzitásfelelőse szerint

2021. április 15. 7:49
Az általa játszott főszereplőnek nincsenek fekete barátai, és nem eszik karibi ételeket, ami miatt „nem érződik hitelesnek” a BBC diverzitásért felelős vezetője szerint.

Miranda Wayland, a BBC diverzitásért felelős vezetője kritizálta a Luther című sorozatot, amiért nem eléggé hiteles – írja az Independent. A krimiben a névadó főszereplőt, John Luthert, Idris Elba játssza, aki a szerepléséért már több díjat is bezsebelhetett, köztük a Golden Globe-ot is.

Nem eléggé hiteles

Wayland azonban úgy tűnik, hogy ennek ellenére elégedetlen a sorozattal. Véleménye szerint az ugyanis csupán felületesen sokszínű, nem eléggé hiteles. Mint mondta: „Amikor először kijött [a sorozat] mindenki imádta, hogy Idris Elba is játszani fog benne – egy erős, fekete főszereplő”. Gyorsan hozzátette viszont, hogy hamar jött az öröm után a fekete leves:

Nincsenek fekete barátai, nem eszik semmilyen karibi ételt. Ez így nem elég hiteles”.

A diverzitásért felelős vezető azonban nem akarta elbagatellizálni az ügyet. Véleménye szerint az, hogy több fekete szereplőt castingolnak, csak egy része a probléma megoldásának. Szerinte a cél az, hogy „körülöttük minden – a környezet, a kultúra, a berendezés – tükrözze [a sokszínűséget]”. 

Eredetileg „nem feketének írták”

Neil Cross, a sorozat megalkotója azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy a Luther főszereplőjét nem kifejezetten „fekete nyomozónak” írta. Mint mondta: „Nincsen sem tudásom, sem tapasztalatom, sem jogom, hogy megpróbáljam megragadni, milyen is lehet egy fekete férfinek napjaink Nagy-Britanniájában”. Cross emellett hozzátette azt is, hogy „hatalmas arroganciára” vallott volna, ha megpróbált volna egy fekete karaktert írni.

A BBC egyik szóvivője is nyilatkozott az esettel kapcsolatban. Mint mondta, a BBC továbbra is elkötelezett a sokszínűség iránt, amelyre példaként felhozta az I may destroy you, illetve a Small axe című sorozatokat.

A brit televíziós csatorna egyébként 2020 nyarán – a Black Lives Matter tüntetések csúcsán – 100 millió fontot ígért elkölteni arra, hogy a csatornát „sokszínűbbé és inkluzívabbá” tegye.

Címlapképen: Idris Elba, mint John Luther

Kép forrása: AFP / BBC

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosan. Elképesztő, hogy nyugaton (főleg az angolszász világban, de egyre inkább a kontinentális Európa nyugati felében is) milyen gyorsan terjed ez az elmebaj.

A török Erdoğan Atalay 1996 óta játssza a németek rettenthetetlen bűnügyi nyomozóját, Németországot ez a török menti meg, természetesen RTL Soros-aljadék csatornán, így a BBC jó pár évvel elmaradt, de sebaj, jobb később, mint soha.
Kollektív elhülyülés, dehogy: csak a fehérholokauszt - ez a ma holokausztja, sokkal tovább, régebben pusztít, mint bármely elődje - legújabb felvonása.

Kérdés, ebben a Luther-ben bemutatják-e a wittenbergi városi templom 700 éves Judenshau domborművét?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés