Egy brit egyetem szerint a helyesírás a fehér férfiak elitizmusa

2021. április 14. 22:45
Az új irányelvek szerint a brit oktatóknak „el kell fogadniuk a helyesírási, nyelvtani vagy egyéb nyelvi hibákat, ha azok nem akadályozzák jelentősen a kommunikációt”.

Nagy-Britannia egyetemi oktatóit felszólították, hogy ne pontozzák le a dolgozatokat helyesírási hibák miatt, mert a jó angol nyelv megkövetelése „homogén észak-európai, fehér, férfi elitizmusnak” tekinthető – írja a The Daily Mail. Mint írják, számos egyetem „befogadó értékeléseket” vezetett be azért, hogy csökkentse a fehérek és feketék, az ázsiaiak és egyéb etnikai kisebbségekhez tartozó egyetemi hallgatók közötti teljesítménybeli különbségeket, valamint csökkentse a szegényebb anyagi háttérrel rendelkezők magasabb lemorzsolódási arányát.

„Befogadó értékelések”

A Hull Egyetem részéről kijelentették, hogy „megkérdőjelezik a status quót”, és egyes tantárgyakban megszüntetik az írott és beszélt angol nyelv magas szintű ismeretének követelményét, mert ezt a „fehér férfiak elitizmusának” tekintik. Azt állították, hogy azokat a diákokat, akik az angol nyelvet második nyelvként beszélik, avagy diszlexiások, illletve rosszabb középiskolából érkeztek, úgy érezhetik, hogy hátrányban vannak képzettebb és helyben született, ezáltal „privilegizáltabb” társaikkal szemben.

Az új irányelvek szerint az oktatóknak „el kell fogadniuk a helyesírási, nyelvtani vagy egyéb nyelvi hibákat, ha azok nem akadályozzák jelentősen a kommunikációt”.

A Londoni Művészeti Egyetemen az írásbeli munka értékelésére vonatkozó új irányelvek szerint az oktatóknak „el kell fogadniuk a helyesírási, nyelvtani vagy egyéb nyelvi hibákat, ha azok nem akadályozzák jelentősen a kommunikációt, és a dokumentum nem írja elő kifejezetten, hogy a formailag pontos nyelv külön megjelölt követelmény”.

Frank Füredi, a Kenti Egyetem professzora megjegyezte: az inkluzív értékelés társadalom mérnöki eszköz, amely sérti az egyetemi oktatás normáit”. Hozzátette: „az értékelési színvonal csökkenése gyengíti azt az elvárást, hogy a hallgatók jobban teljesítsenek. Rosszabb esetben az írástudatlanság normalizálását jelenti, miközben a diákok oktatása helyett a növendékeknek hízeleg”.

Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Összesen 174 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Good save the queer...

Szerintem a matematikai műveletek végeredményében is lehetne
toleranciát vinni, végülis ez sem zavarja a kommunikációt mindaddig,
amíg nem lesz belőle elszámolási vita.

Azok a nem pedagógusok mérnökök, mint én.
Tavaly nem volt fizika tanár a suliban, köztünk, ott szakmai tárgyakat tanító mérnökök között osztották el az órákat.
Azóta is emlegetik a gyerekek, hogy életükben először akkor értették a fizikát. Egy szülő azt mondta, elmentette az általam készített online magyarázó videókat, mert még jől jöhetnek később.
Bízz bennem, mérnök vagyok ;)

Ez hiszti. Eddig sem várt el pontos helyesírást senki külföldi tanulóktól. Jó, persze ha az indoklás a "fehér férfiak elitizmusa elleni harc", az valóban agyament dolog. Eddig működött a szimpla irgalom és józan ész, amit nem kellett írásba adni.

Itt olvastam nemrég, h. Dániában a gettósodott városrészekből az egy(!) évesnél idősebb migrációs hátterű kicsiket kötelező heti 25 órában óvoda-szerű foglalkozásban részesíteni. Megdöbbentően gyakorlatias rendelkezés, VALÓBAN ennyire kicsi korban lehet a fejlesztés hatásos.

Az egyetemen már nincs helye pozitív diszkriminációnak, mert azzal az adott ország sírját ássák meg.

Ha fekete lennék, ezt kikérném magamnak!!!

Hát lehet. Arra emlékszem, hogy vagy 15 éve egyszerűen letettem egy különben érdekes sci-fit, mert bántóan hemzsegett a helyesírási hibáktól. Olyan dühös lettem, hogy megspórolták az olvasószerkesztőt, hogy le kellett csapnom a könyvet. Nem vagyok elitista, pár hibucit elnézek, mert mindenki ( még az ellenőrző program is) hibázhat, de van határ. Ugyanakkor elfogadom az okostelefonon küldött üzenetek hibáit és röviditéseit is, én is mellékoppintok az érintőképernyőn, de legalább tudom, hogy eltoltam.

Úgy gondolod, hogy ezt a színvonal csökkentést nálunk is bevezetik? Hát, ha az ellenzék nyer így lesz, és az általad említett tudatlan államfőt is az ellenzék fogja adni. Köszi, hogy elővetíted az általatok vallott jövőképet.

A jobboldalnak nincsenek ilyen törekvései.

Menjetek a kurva anyátokba.

Képzeld, én is vétettem már helyesírási hibát, mint ahogyan biztos, hogy te is vétettél.

Az angolok eddig is elég lazák voltak ebben a tekintetben, úgy tartják, hogy a tanult emberek többsége által használt írásmód a követendő minta.

"Egy brit egyetem szerint a helyesírás a fehér férfiak elitizmusa"
No és ne felejtsük el a fogmosás, a hímvessző-tisztántartás és az, hogy a hölgyeket előreengedje, mind-mind a fehér keresztény férfi hitványságának bűnjelei, sok más egyéb mellett..., pl .hogy társaságban nem böfögünk, sőt a fingást is mellőzzük, valamint, ha a szolgálatos rendőr felszólít, akkor nem ellenszegülünk, mert a rendőr pont azért van, hogy ne fingjunk, ne böfögjünk más emberek arcába.

Tanárhiány van.
A szakképzésben tavaly óta nem közalkalmazottak dolgoznak (az irodalom tanár sem az), "oktató" a nevünk (az irodalom tanárnak is) és az igazgató állapítja meg a bérünket. (az irodalom tanárnak is)
Ha jönne egy fizika tanár (most épp van, mert online nem kapja úgy az ívet, de nem fogadnék rá, hogy jövőre is itt lesz), többet keresne, mint én.
De nem jön.
És amíg nem rakunk rendet a kedves szülők fejében (3 gyerek anyjaként mondom ezt!), addig nem is jön. Mert nem bolondult meg.
Azokban az iskolákban, ahova normális gyerekek járnak, minden állás be van töltve. (egyik gyerekem iskolájában sincs tanárhiány)
Oda fog menni.
Feleannyi pénzért is.

(ne kérdezd meg, hogy én miért tanítok itt, mert grafomániás rohamot kapok. én szóltam)

Kisiskolás koromban a következő két mondattal hívták fel figyelmünket a helyesírás fontosságára:
"Megőrült és bevetette magát a Dunába."
"Megörült és bevetette magát a dunnába."

Ez már nem ortográfia kérdése.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés