Moszkva visszaköveteli a Szputnyik V-szállítmányt Szlovákiától

2021. április 8. 22:22
Szerződésszegés miatt Szlovákiának vissza kell szolgáltatnia a számára leszállított Szputnyik V-vakcinát az orosz fél szerint.

Az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) csütörtökön a Twitteren jelentette be a hírt.

„Sajnálatos módon, a hatályos szerződést megsértve a (szlovák) Gyógyszerfelügyeleti Állami Intézet (SIDC) szabotázst követett el,

szándékosan olyan laboratóriumba küldve tesztelésre a Szputnyik V-t, amely nem tartozik az EU gyógyszerfelügyeleti hálózatához, noha ilyen laboratóriumok hozzáférhetők voltak”

– állt a RFPI közleményében.

A szlovák szakhatóság korábban kifogásolta, hogy az Oroszországból érkezett vakcina nem egyezik meg azokkal a mintákkal, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgál, és amelyet a The Lancet szakfolyóirat is tanulmányozott. Ezt az állítást a RFPI hazugságnak minősítette.

„Az SIDC dezinformációs kampányba kezdett a Szputnyik V ellen és újabb provokációkra készül

A SIDC azon állítása, miszerint a Szlovákiába eljuttatott Szputnyik V-szállítmány nem ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a The Lancet által leírt vakcina, hamis hír”

– állította az RFPI a Kommerszant című lap beszámolója szerint.

Az orosz szuverén alap hangsúlyozta, hogy a vakcinaszállítmányokat a Gamaleja Intézet szigorú minőségellenőrzésnek veti alá, és annak minőségét 59 ország szabályozói megerősítették. Az RFPI azzal a kéréssel fordult a szlovák kormányhoz, hogy az EU által hitelesített laboratóriumba küldje tesztelésre a vakcinát, és április 6-án levelet küldött a vakcina visszaszolgáltatását kérve a sokszoros szerződésszegés miatt, mégpedig azért, hogy más országokban még fel lehessen használni.

Szlovákia, amely az Európai Unióban Magyarország után másodikként hagyta jóvá a Szputnyik V felhasználását, március 1-jén kapta meg az első, 200 ezer adagos vakcinaszállítmányt, amelyet a felhasználás előtt a szlovák szakhatóságnak ellenőriznie kellett. A szerződés Pozsonyban komoly politikai ellenállásba ütközött, ami Igor Matovic szlovák miniszterelnök lemondásához vezetett.

(MTI)

Nyitóképen: Az első Szlovákiába érkező orosz vakcinaszállítmány. Fotó: Lázár Péter / AFP

Összesen 197 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Teljesen jogosan kérik vissza. Itt veszekednek, másutt meg szükség van rá. Egyáltalában nem nálunk a legrosszabb a kormány és az ellenzék viszonya. Példa erre Szlovákia ahol egymásnak esett még a koalició is mert az ME szerzett egy rakás olyan Szputnyik vakcinát, amivel a szerbeknél és nálunk is jó ideje oltanak és nem haltunk halomra.

Mondtam, hogy Matovics egy idióta.

Lehet, hogy a vészhelyzet miatt, nyilván a szakmával egyeztetve, felmérve az esetleges kockázatot átléptek egy protokolt, de ennek végül is meglett a maga haszna. Itt van a különbség a túltenyésztett bürokrata és a praktikus gondolkodás között.

Azok, akik akciót indítottak a keleti vakcinák használata ellen, lényegét tekintve oltásellenes tevékenységet folytattak. Megfosztották volna az oltástól azokat, akik elfogadták ezeket a vakcinákat, mert a nyugati gyógyszerlobbi kért tőlük egy szívességet. Azt is megmondom, miért gondolom így. Barátaid mondhatták volna azt, hogy nekik vannak fenntartásaik, de ez végül is a szakemberek és a kormány felelőssége, tegyék, ha a védekezés érdekében úgy látják jónak.

De nem ezt mondták, hanem szándékosan keresztbe akartak tenni a védekezésnek. Minden ellenzéknek az az érdeke, hogy a kormány sikertelen legyen, de az itthoni ellenzék ennek érdekében lényegét tekintve még emberéleteket is kockáztatott volna.

A németek gázvezetéket építenek a ruszkikkal, a bajorok most rendelnek nagy mennyiségű vakcinát, hogy csak ezeket említsem a sok egyéb nyugati orosz kapcsolat mellett. Nekik is a ruszkik a gazdáik?

Ezt a szlovák szolgálatok maguk találtál ki...bár nem igazán hiszem, hogy külső segítség nélkül erre képesek lennének.

Csak néhány hétre nézve ez igaz lehet, de főleg azért, mert most van nálunk a járványcsúcs. Ha emlékszel, egy hónapja a tótoknál volt, akkor ők voltak világbajnokok. Most szerintem meg kell adni az örömet az ellenzéknek, hogy sok halottat láthatnak, mert különben tényeket tagadnánk.

Amivel hatékonyan lehet beleszólni a dologba, az az oltás. Ha Isten is úgy akarja (és nem lesz pl. valami durva mutáció), akkor 1-2 héten belül erősen le fogja törni a járványhullámot.

Én már semmit nem tudok kizárni. Erre a rothadt angol mutánsra pl. ki számított? Jó, a Gyurcsány, de ő ellenzékből mindent is tud előre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés