Letiltották a freeSZFE-sek a róluk szóló Partizán-dokufilmet

2021. március 26. 0:16
A film szereplőinek jelentős része nem járult hozzá a publikáláshoz.

Mégsem fogja publikálni a Hülye fiatalok c. dokumentumfilmjét a Gulyás Márton által vezetett Partizán – olvasható a csatorna közösségi oldalán. A film a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása miatt szerveződő tüntetéssorozatot, illetve az abból kinövő Free-SZFE mozgalmat mutatta volna be belülről.

Nincs jogi alap, mégsem publikálják

A közlemény szerint a Free-SZFE azt a döntést hozta, hogy nem járul hozzá a dokumentumfilm közzétételéhez. Mint írják, ez egy olyan dilemma elé állította őket, hogy vagy ragaszkodnak a függetlenségükhöz, és bemutatják a filmet, vagy eleget tesznek a kérésnek.

Végül utóbbit választották. A döntést a következőképpen indokolta a Partizán csapata:

„Kedves Közönségünk,

a pénteken (március 26-án) 18:00-tól publikálni tervezett 'Hülye fiatalság' c. filmünk betiltásra került.

A mai napon a FREE-SZFE közösség azt a döntést hozta, hogy a filmünk közléséhez nem járul hozzá. Ennek a döntésüknek nem kellene semmilyen kötelező érvénnyel bírnia a Partizán szerkesztőségi működésére és autonómiájára nézve, mi azonban mégis azt a döntést hoztuk, hogy a közösség döntését megértjük. Szerkesztőségünk a következő - feloldhatatlan - dilemma előtt áll: vagy ragaszkodunk a függetlenségünkhöz, és bemutatjuk a filmet és ezzel egy beláthatatlan marakodás veszi kezdetét, vagy elállunk a film bemutatásától, amivel a filmen dolgozó munkatársaink munkáját, erőfeszítéseit és a szerkesztőségnek a film elkészítésére fordított erőforrásait tekintjük semmisnek.

Mi ezt a dilemmát önmagában problémásnak és vállalhatatlannak érezzük. 

Jogi megalapozottsága a FREE-SZFE közösség kérésének nincs, a Partizán közössége mégis azt a döntést hozta, hogy nem vállal konfliktust ebben a kérdésben a FREE-SZFE tagságával, így a film bemutatásától ideiglenesen elállunk. Mi a film készítése közben és jelenleg is azt az elvet tartottuk és tartjuk kötelezőnek magunkra nézve, hogy

az ellenfél nem az egyetemi polgárság, hanem az egyetemi polgárságot ellehetetlenítő agresszor hatalom.

Ki kell értékelnünk és fel kell dolgoznunk ezt a helyzetet ahhoz, hogy végső döntést tudjunk hozni, és bízunk abban is, hogy a következő időszakban sikerülhet a FREE-SZFE közösségével kölcsönösen elfogadható megoldásra jutnunk. 

A film publikálásra kész, és amennyiben a FREE-SZFE közössége megváltoztatja álláspontját, úgy boldogan mutatjuk azt meg a széles nyilvánosság számára.

Partizán csapat”

Reagált a freeSZFE is

„A freeSZFE közösségnek nem áll jogában betiltani semmilyen művészeti alkotást”reagált a Free-SZFE mozgalom a Partizán közleményére a Facebook-oldalán. Mint írják, nem a „közösség hozzájárulása szükséges”, hanem a filmben szereplő magánszemélyeké. Hozzátették, hogy az elmúlt két hetet azzal töltötték, hogy felhívják a készítők figyelmét arra, hogy a szóban forgó nyilatkozatok a szereplők jelentős részétől hiányoznak.

A bejegyzésben kiemelték, hogy a személyiségi jogokkal való rendelkezés elidegeníthetetlen, és csalódásukat fejezték ki, hogy ezt az alkotók nem vették figyelembe.

„A freeSZFE közösségnek nem áll jogában betiltani semmilyen művészeti alkotást.

Nem a freeSZFE közösség hozzájárulása szükséges a Partizán »Hülye fiatalság« című filmjének közléséhez, hanem a szereplők személyes hozzájárulása a róluk készült felvételek felhasználásához – a Freeszfe Egyesület és az SZFE HÖK az elmúlt két hetet azzal töltötte, hogy felhívja a gyártócég és az alkotók figyelmét a szereplők jelentős részének joglemondó nyilatkozatai hiányára, valamint meggyőzze őket ezek beszerzésének szükségességéről.

A személyiségi jogokkal való elidegeníthetetlen rendelkezés olyan vitán felül álló etikai, morális és jogi kérdés,

melynek figyelmen kívül hagyását őszinte csalódottsággal vettük tudomásul

– különös tekintettel azokra az egyetemi munkatársakra, akiknek egzisztenciájuk függ a szerepléstől.

Ezúton szeretnénk felhívni a készítők figyelmét arra, ami összemosódni látszik:

a dokumentumfilmezés nem sajtómunka, hanem személyes, bizalmi műfaj

– ahogyan a szereplők tiszteletben tartják az alkotói autonómiát, úgy az alkotónak is kötelessége lenne tiszteletben tartani a szereplők önrendelkezését.

Reménykedünk benne, azzal, hogy a Partizán végül a film megjelenésének ideiglenes halasztása mellett döntött, az így nyert időt a jogtisztaság helyreállításával töltik majd.”

Összesen 117 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg nem alkalmas az ido, nem verne eleg hullamot es fokent nem ismernenk fel az Hatalmaskodo Agresszort a Dokumentumfilmben.
Akkor meg minek ez az egesz cirkusz es habveres?

Ahhoz képest érdekes az ügy, mert Partizánék eleve nemfüggetlenobjektíven állnak hozzá a témához, hanem nagyon is elfogultan:

"Mi a film készítése közben és jelenleg is azt az elvet tartottuk és tartjuk kötelezőnek magunkra nézve, hogy az ellenfél nem az egyetemi polgárság, hanem az egyetemi polgárságot ellehetetlenítő agresszor hatalom."

Bár nem olvasom az agyhalottat, akinek válaszolsz, de amilyen aljas ez a társaság, még lehet, hogy a jogállami mechanizmusban még ez is bizonyíték lesz a sajtószabadság frontján, hogy letiltottak egy független filmet.
mind a Sargentini, mind a Tavares megtette ezt.

Erről meg Almunia jut eszembe, nem hozzuk nyilvánosságra, mert árt a "demokráciának".

Egyébként érdemes megnézni ezt a kétperces előzetest. Akárhogy is nézem, nem fest túl pozitív képet róluk.

Az egész a nyugati woke cirkuszra elmékeztet. A fiatalok lázadók, ezért lázadoznak, én ezt értem. De ha nincs miért lázadni, mert ők az emberiség legszabadabb egyedei, akkor keresnek maguknak valamit, amiért lázadhatnak. Elnyomást sejtenek minden bokorban, meg rasszizmust, méghozzá kizárólag olyan országokban, amelyek a világon a legfejlettebbek, térben és időben, és ahol a legtöbbet tették a rasszizmus ellen és a nők jogaiért.

Gyulás Marci határozottan fejlődik. Talán csak öregszik, azért. :D

Pontosan, G. Soros etáss nézetei nem tükröződnek fénnyel beragyogva a sötét magyar valóságot.
"Átdolgozás után, ha a párt - értsd: G. Soros - ideológiai alapvetéseit nem támadja, engedélyezhető."

Rágjátok csak tovább a gittet, elvtársak!

Hát persze, a független értelmiség rögtön gondolkodóba esik, amikor a saját oldala piszokságait kellene felvezetni.

Baráti filmet tiltottak le. Valszeg gyávák.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés