Joe Biden újjáélesztené az USA-EU partnerséget

2021. március 5. 21:54
Az amerikai elnök telefonon egyeztetett az Európai Bizottság elnökével.

Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egyeztetett telefonon pénteken Joe Biden amerikai elnök, és kifejezte elkötelezettségét az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti partnerség helyreállítása és újjáélesztése mellett – adta hírül közleményében a Fehér Ház.

Vámokat függesztenek fel

A közlemény szerint a többi között megállapodtak abban, hogy négy hónapra felfüggesztik a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által korábban jóváhagyott – az Airbus-Boeing-üggyel kapcsolatos – vámok kivetését, és törekednek a régóta folyó vita megoldására.

Az Egyesült Államok, valamint az Európai Bizottság között 2004 óta húzódik vita a világ két legnagyobb repülőgépgyártója, az amerikai Boeing és a francia Airbus anyagi támogatásáról. A WTO vitarendezési testülete 2018 májusában az Európai Uniót, 2019 áprilisában viszont az Egyesült Államokat marasztalta el.

A WTO választottbírósága 2019. októberében mondta ki, hogy évi 7,5 milliárd dollár kárt okoztak az Egyesült Államoknak az Airbusnak kölcsönök formájában nyújtott, tiltott uniós támogatások. Ezért engedélyezte, hogy az Egyesült Államok büntetővámot vessen ki 7,5 milliárd dollár értékű európai termékre. A Kereskedelmi Világszervezet tavaly októberben engedélyezte az Európai Uniónak, hogy 4 milliárd dollár értékű amerikai terméket sújtson büntetővámmal a Boeingnek nyújtott, tiltott támogatások miatt.

Pozitív jelek az euro-atlanti együttműködést illetően

A mostani megállapodás kiváló hír a vállalkozások és az ipar számára az Atlanti-óceán mindkét partján – hangoztatta Ursula von der Leyen az amerikai elnökkel folytatott beszélgetését követően. Az Európai Bizottság elnöke szerint az

rendkívül pozitív jelzés az EU és az Egyesült Államok közötti jövőbeni gazdasági együttműködést illetően. 

A Fehér Ház közleménye szerint a két vezető egyetértett abban, hogy fontos az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szoros együttműködés a COVID-19 járvány visszaszorítása érdekében.

Ursula von der Leyen meghívta az amerikai elnököt egy májusi egészségügyi témájú csúcstalálkozóra.

Von der Leyen és Joe Biden között szó volt még a globális gazdasági fellendülésről, az éghajlati válság kezeléséről és a demokrácia megerősítése érdekében teendő intézkedésekről. Megállapodtak abban is, hogy együttműködnek a közös kihívásokat jelentő ügyekben is, ezek sorában mindenekelőtt Kínát, Oroszországot, Fehéroroszországot, Ukrajnát és a Nyugat-Balkánt említették.

(MTI)

Címlapképen: Joe Biden. Kép forrása: AFP

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hugyos Jóska még tud telefonálni? Biztos amfetamint kapott.

Hogy felpörög, mikor elemet cserélnek benne. :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés