Nobel-békedíj: Alekszej Navalnij, Donald Trump és a BLM is a jelöltek közt

2021. március 1. 18:07
Több mint háromszáz magánszemélyt és szervezetet jelöltek idén a Nobel-békedíjra, ami tükrözi a világszerte tapasztalható súlyos emberi jogi problémák magas számát – közölte a kitüntetés odaítéléséről határozó norvég Nobel-bizottság titkára hétfőn.

A tájékoztatás szerint 234 magánszemélyt és 95 szervezetet jelöltek.    

„Ez a valaha regisztrált harmadik legmagasabb szám” – mondta Olav Njoelstad a Reuters hírügynökségnek, hozzátéve, hogy az eddigi rekordot a 2016-os év jelenti, akkor 376 jelölés érkezett.    

„Azt tükrözi, hogy nagy a nemzetközi érdeklődés a Nobel-békedíj iránt, ahogy valószínűleg a rendezetlen konfliktusok, háborúk és emberi jogi problémák magas számát is” – fogalmazott.    

A Nobel-bizottság nem hozhatja nyilvánosságra a jelöltek nevét, kizárólag azok, akik felterjesztették őket, például parlamenti képviselők vagy korábbi díjazottak.    

Biztosan az idei jelöltek között van már Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a koronavírus elleni vakcinák igazságos globális elosztását szolgáló COVAX program, ahogyan felterjesztették a Riporterek Határok Nélkül, illetve a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű jogvédő szervezetet, Donald Trump volt amerikai elnököt és vejét, Jared Kushnert, továbbá a fehérorosz ellenzék egyes tagjait és Greta Thunberg svéd klímaaktivistát is.    

Az öttagú bizottság pénteken ül össze először, tagjai nagyjából havonta egyszer fognak tanácskozni a győztes októberi bejelentéséig. A díj 10 millió svéd koronával (335 millió forinttal) és egy aranyéremmel jár, amelyet december 10-én, a kitüntetést megalapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adnak át.

(MTI)

Fotó: AP, Fernando Vergara

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyiknek is van köze a békéhez?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés