Portugál kormányfő: Aki megsérti a jogállamiságot, nem lehet az EU tagja

2021. január 20. 16:08
António Costa, aki a soros portugál elnökségről beszélt, a többi között legális migrációs útvonalakat hozna létre. Cseh Katalin autoriter rezsimekről, Szijjártó Péterről és Navalnijról értekezett.

A portugál miniszterelnököt a portugál elnökség programját mutatta be az Európai Parlamentben – írta meg a HVG. Hangsúlyozták: az elnökség hivatalos startjának az erről szóló európai parlamenti vita számít. António Costa portugál kormányfő azzal kezdte beszédét, hogy az ő feladatuk az elmúlt hónapokban elért eredmények konkrét formába öntése – írta meg a portál.

Itt az idő, hogy cselekedjünk egy igazságos, zöld és digitális helyreállításért – ez az elnökség jelszava. Az elnökség számára szempont az uniós klímatörvény elfogadása, amellyel teljesíthetők a klímacélkitűzések – írja a HVG.

Hozzátették: Costa elmondta, hogy a koronaválság és az USA-tól való eltávolodás ráébresztette az európai vezetőket, hogy az EU sok szempontból ki van szolgáltatva a harmadik országoknak, ezen változtatni kell. A HVG hangsúlyozta: António Costa szólt a migrációról is. Szerinte a helyzet nem fog változni, amíg az emberiség a túlélésért küzd. Az Európai Bizottság által szeptemberben bemutatott új menekültügyi és migrációs paktum alapján az elnökség szeretné folytatni az álláspontok közelítését, de a kormányfő hangsúlyozta, hogy a megoldás része a legális migrációs útvonalak biztosítása – írják.

Gyöngyösi Márton, Cseh Katalin és Gál Kinga is hozzászólt

A HVG megírta: a független képviselők nevében a jobbikos Gyöngyösi Márton szólalt fel, aki azt kérte, hogy hagyjon fel az EU a zárt ajtók politikájával és ne csak néhány tagállam érvei és érdekei alapján döntsenek.

Ujhelyi István szocialista képviselő írásbeli hozzászólást nyújtott be. Ujhelyi ezt írta: „Kiemelt prioritást kell élveznie a portugál elnökség munkaprogramjában a szociáldemokrata frakció által kezdeményezett – és részben általam kidolgozott – Európai Egészségügyi Unió koncepciójának minél szélesebb körben történő megvalósítása, benne az egészségügyi ellátórendszerek minőségi kritériumainak megteremtésével, illetve a tagállami stressztesztek elvégzésével.”

A HVG közölte: Cseh Katalin, a Momentum politikusa szerint az elmúlt évben a tagállamok tanácsa többször volt a probléma, mint a megoldás része, amikor az uniós alapértékek védelméről volt szó. Figyelmeztetett, hogy az autoriter rezsimek gyengítik a demokráciát. Felhívta a figyelmet a trójai falovak veszélyére, konkrétan említve Szijjártó Pétert, aki a Navalnij-botrány után pár nappal baráti látogatásra utazik Moszkvába.

Gál Kinga fideszes képviselő azt szeretné, ha az európaiak minél hamarabb visszakapnák a pandémia előtti életüket, ennek azonban a beoltottság a feltétele, amihez viszont nincs elegendő vakcina. Gál Kinga szerint ez meggyengíti az uniós intézményekbe vetett bizalmat, de ugyanez a helyzet például az illegális migráció megállítása terén, amely szintén egy elvárás az EU felé. A kormánypárti politikus garanciát kér arra az elnökségtől, hogy a jogállamisági vizsgálódás nem lesz eszköz a zsarolásra, ezzel együtt megemlítette, hogy elfogadhatatlan Vera Jourova bizottsági elnök azon kijelentése, amelyben pénzelvonással fenyegette a magyar kormányt. Gál azt is mondta, hogy a Magyarország (és Lengyelország) ellen zajló 7-es cikk szerint eljárást le kell zárni.

A vita végén António Costa válaszolt Gál Kingának és azoknak, akik felvetették a jogállamisági kérdést. A HVG közölte: Costa egyrészt azt mondta, hogy az elnökség haladni szeretne a függőben lévő 7-es cikkes eljárásokkal, másrészt a következőt is kijelentette: aki megszegi a jogállamiságot, nem képezheti az Európai Unió részét, aki megsérti az alapvető európai értékeket, nem lehet az Európai Unió tagja – írják.

(HVG)

Fotó: MTI

Összesen 159 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor kezdődik minden elölről. Mi az a jogállamiság. Amíg ezen rágódnak a gittegylet tagjai mi szépen éldegélünk, fejlődünk és megint megválasztjuk miniszterelnöknek, Orbán Viktort.
A 7-es cikkely? Az függőben marad, hogy legyen témája a következő elnökségnek is.

Nemcsak komcsi, a Soros-féle transz-humanizmus harcosa.
Éljen a transz-humanista Portugália!

De a lényeg elszökött: mert mi is a kritériuma a jogállamiságnak?

Tehát, akik nem tartják a maastrichti szerződést, a 3%-os hiányhatárt, azok repülnek? Akkor ki marad az Unióban? Málta?

Kell egy közös, minden tagállam esetében vizsgált, konszenzussal elfogadott "jogállamiság"-kritérium, s akkor nincs ez a meddő, bénító kötélhúzás és huzavona.

Nem kell ezt külön értelmezni. Elmondta a kötelezőt, nem tehet mást, őt is felügyelik.

Portugál kormányfő: Aki megsérti a jogállamiságot és az alapvető európai értékeket, nem lehet az EU tagja.
A jogállamot nem lehet a jogállam lábbal tiprásával szolgálni.
Ha nincs előre kimondva, mi az a vélt jogsértés, ami miatt el lehet vonni uniós forrásokat, akkor bárki előpattanhat egy újabb ötlettel, szerinte mi sérti a jogállamiság elveit, a megvádolt kormány pedig magyarázkodhat majd.
Lehet jogosan félni a jogállamiság ellenőrzésétől, ha azok, akik ellenőrizni akarnak másokat, nem fogadják el a racionális érveket.
Augustus császár görög születésű rabszolgája Phaedrus A FARKAS ÉS A BÁRÁNY történetében bemutatta hogyan lehet legitimálni az eltervezett erőszakot.
A bárány hiába érvelt racionálisan, a farkas mégis felfalta.
Ez a vége, ha a farkasra van bízva annak eldöntése, hogy milyen érveket lehet elfogadni és milyeneket nem.

Egykor a moszkvai központi bizottság szabta meg az ideológiai irányvonalat, és Vera Jourová egy hasonló, egyértelmű jogi definíció és mindenki számára érvényes objektív kritériumok nélküli ellenőrző hatóságot akart bevezetni a jogállamisági mechanizmussal. Ez a mechanizmus pénzügyi szankciók fenyegetésével kényszerítené a tagállamokat ideológiai szempontból meghatározott politikák végrehajtására.
Brezsnyev elvtárs is megmérte 1968-ban, hogy Dubcek elvtárs Csehszlovákiában mennyire hajlott el a a szocializmus egyedül helyes irányvonalától!
Sok vörös, sötétzöld befolyásos alak szeretne az EU-ból egy olyan képződményt formálni, ami minden porcikájában hasonlítana a "Legyőzhetetlen Béketáborra", ahol a Központ ha kedve tartja minden apró részletkérdésbe beleköthet, és senki másnak nem lehet igaza.

Az, hogy mi a demokrácia, többé-kevésbé sejthetjük. De mi az a 'jogállamiság'?

Az, hogy mi a demokrácia, többé-kevésbé sejthetjük. De mi az a 'jogállamiság'? Azon kívül, hogy arra hivatkozva nem adnak ki körözött bűnözőket.

A Harmadik Birodalom is jogállam volt. A Führer akarata volt a jog.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés