Progresszív jövedelemadó kell

2021. január 15. 21:41

Ungár Péter
Facebook
A mi álláspontunk szerint semmit sem old meg a 25 év alattiak SZJA-mentessége.

„A mi álláspontunk szerint semmit sem old meg a 25 év alattiak SZJA-mentessége, amit ma jelentett be a Miniszterelnök. A helyzet egyértelmű: a koronavírus okozta gazdasági válságból való kilábalás az elsődleges cél ma Magyarországon. Ezt nem segítik jól hangzó, de a forrásokat rosszul felhasználó, neoliberális intézkedések.

Ma Magyarországon teljes szektorok, például a vendéglátás, a szállodaipar, a turizmus, rendezvényszervezés és a fél szolgáltató szektor a padlón vannak, ezeket kéne célzottan támogatni. A munkanélküli pincérnek vagy idegenvezetőnek, akinek nincs jövedelme és el kell tartania a családját nem segítség, hogy ha 25 év alatt nem fizetnek SZJA-t. Az álláskeresési járadék meghosszabbítására, 100%-os táppénzre, minden szektorra kiterjedő bértámogatásra és a szociális dolgozók egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítésére van szükség, és nem egy év múlva, hanem azonnal.

Az LMP egyébként 12 éve ugyanazt mondja: progresszív jövedelemadó kell. A minimálbér adómentessége, az átlagbér adójának csökkentése 40.000 forinttal (kb. 20%-kal), és az 1 millió felett keresők adóterhének jelentős növelése sokkal igazságosabb lenne.

Hogy azok, akiknek ebben a helyzetben szerencsére van munkájuk és még sokat is keresnek adómentességet kapjanak, az nem helyes társadalmi cél szerintünk”.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 143 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A mi álláspontunk szerint semmit sem old meg a progresszív jövedelemadó.

Egy frászt!!!
Ezt már egyszer kipróbáltuk, nem működött...

Amúgy meg, hol a következetesség? Állandóan arról pampognak pl., hogy "kevés" az orvosok bére... (sokszorosa ugye a 2010-esnek, de ez megint csak nem zavarja őket)... na, most meg benyögi Ungár, hogy akkor JÓL NÖVELJÜK MEG AZ ADÓJUKAT!

Nem normálisak, komolyan.
És ezekre kellene leváltani az Orbán-kormányt?!?

Hát persze.

Mert ha túlságosan progresszív - magasan van valami sáv, "luxusadó" vagy bármi: az nem jó kb. semmire, nulla körüli hatása van.
Ha meg komoly költségvetési bevételt akarnak: akkor az bizony súlyosan sújtani fogja már a középrétegeket is.

Ez a duma a progresszív adózásról csak annyiról szól, hogy a társadalom legsuttyóbb rétegeinek ki akarják tömni a zsebét azoknak a pénzével, akiknek volt pofájuk kezdeni valamit magukkal az életben. És mivel semmirekellőből bőven van, ezért majd záporozik a szavazat.

Kösz nem.

"A minimálbér adómentessége, az átlagbér adójának csökkentése 40.000 forinttal (kb. 20%-kal), és az 1 millió felett keresők adóterhének jelentős növelése sokkal igazságosabb lenne."

Emlékezzünk és számoljunk.

Átlagbér kerekítve jelenleg 400.000 Ft., melynek 20 %-a 80.000 Ft és nem 40.000 Ft. (Úgy látszik Ungár Péter nem járt be a matek órára.) Az adókulcs 15 %, amely 60.000 Ft. 40.000 Ft kedvezménynél 10 % a kedvezmény mértéke és 5 % lenne az adókulcs. Ugye aki meg átlagbér felett keres annak 30 % lenne az adója. Ez lenne az igazságos?
A progresszív SZJA esetén Ungár Péter meg azt követelné, emeljék meg a képviselői javadalmazásokat, mert a progresszív adó miatt kevesebb a nettó, mint amilyen előtte volt.

Azt tartom igazságosnak, ha a közös költségekhez mindenki a jövedelme arányában lineárisan járul hozzá.
Amikor a minimálbér adózása bevezetésre került az adójával megemelték a minimálbér összegét. 2009 évben a minimálbér az átlagbérnek a 35,8 % tette ki, 2020 évben 40,5 %-át.
2002 évben a minimálbér 50 ezer forint volt, 2010 évben 73.500 Ft. 2020 évben 161.000 Ft.
Szerintem az építőiparban, vendéglátásban a jövedelem egy része még mindig zsebbe megy ahol a dolgozók minimálbérre vannak bejelentve.

A progresszív SZJA pedig igazságtalan, mert aki jobban képezi magát, többet és értékesebb munkát végez, azt bünteti, míg a hanyag, nemtörődöm személyt nem ösztönzi.

Progresszív ÁFA kell.

Még progresszívebb kell. (Egyébként a jövedéki adók is
fogyasztásalapúak - nagyon helyesen. Ha rajtam múlna csak
fogyasztásalapú adó létezne.)

Itt találhatók az évenkénti SZJA adókulcsok
https://nav.gov.hu/nav/archiv/..

Nagy szellemek, ha találkoznak :-)

Tökéletesen egyetértek Matolcsyval! Csak a fogyasztást adóztatni, azt
viszont keményen. Nem is értem, amikor a Föld megmentése nevű
project folyik, miért nem ez az adózási szemlélet az uralkodó!

Gréta, feladat van! (Szél Berni, a magyar Gréta is felkarolhatná a gondolatot.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés