Orosz pénzen magánrepülőzött a jobbikos képviselő

2021. január 13. 9:28
Szabó Balázs korábban felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert társaival sörösüveggel és kavicsokkal dobáltak, majd vertek meg tunéziai fiatalokat.

Szabó Balázs, újpesti jobbikos képviselő választási megfigyelőként utazott Közép-Afrikába egy Párizsból induló magángépen – írja a HVG-re hivatkozva a Magyar Nemzet. Vele tartott a pártból nemrég kilépő Samu Tamás Gergő, volt országgyűlési képviselő is.

„Irány Afrika!” – írta december 26-án az Instagramon megosztott képéhez Samu, amelyen egy repülőgép bőrfotelében ülve látható. A politikus tavaly novemberben lépett ki a pártból, jelenleg a szarvasi önkormányzat képviselője, valamint a Békés Megyei Közgyűlés tagja, ugyanis a mandátumát nem adta vissza.

Samu Instagram-bejegyzéséből világossá vált, hogy a repülő a franciaországi Le Bourget repülőtérről indult szenteste után két nappal. A repülőgép útvonalát a légi közlekedést figyelő Flightradar segítségével nagyjából Csádig lehetett követni. December 27-én Samu egy újabb képet tett közzé, de ez alkalommal már a Közép-afrikai Köztársaságból. Ezt követően két nappal pedig már a fővárosban, Banguiban két egyenruhás, fegyveres férfivel pózolt. Másnap Csád fővárosa fölött járva tett közzé egy légi felvételt Samu, ekkor már Franciaország felé utazott.

Orosz szálak

Az ügy pikantériája, hogy a HVG értesülései szerint egy oroszokhoz köthető szervezet pénzén utazott Afrikába Samu és Szabó. A választás, amelyet megfigyeltek, kiemelten fontos Oroszország számára. Moszkva az elmúlt időszakban komoly titkosszolgálati kapacitásokat mozgatott meg azért, hogy befolyást szerezzen az aranyban, gyémántban és urániumban gazdag Közép-afrikai Köztársaságban.

A berlini szervezet, amely az utat finanszírozta, lengyel ágon Mateusz Piskorski lengyel politikushoz tartozik, akit azzal vádolnak, hogy az oroszoknak és kínaiaknak kémkedett.

A HVG Szabó Balázst az afrikai úttal kapcsolatos orosz szálról is megkérdezte. A képviselő elmondta, hogy naiv lenne, ha még csak nem is sejtené, hogy emögött állhat orosz pénz vagy befolyás.

Korábbi ügyek

Szabó Balázs neve egyébként nem először került a figyelem középpontjába, ugyanis a képviselő és társai sörösüveggel és kavicsokkal dobáltak, majd vertek meg tunéziai fiatalokat, akiket közben „takarodjatok az országból” felkiáltással szidalmaztak. A II. és III. kerületi bíróság 2020. február 5-én két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönre ítélte három rendbeli közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt az ellenzéki képviselőt és vádlott-társait.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés