Borrell: A politikai akarat ellenére nem volt egyhangúság a fehérorosz szankciókról

2020. szeptember 21. 18:29
Nem arról van szó, hogy Ciprus ellenezné a szankciókat, de a vezetés úgy gondolja, nem kell a szavazatával lehetővé tennie ezeket.

A világos politikai akarat ellenére sem volt egyhangúság az európai uniós tagállamok külügyminiszteri tanácskozásán a fehérorosz választások elcsalásáért és a tüntetők elleni erőszakért felelős személyek elleni szankciók bevezetését illetően – mondta az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a hétfői brüsszeli ülést követően.

Josep Borrell a döntést blokkoló Ciprussal kapcsolatban elmondta, „nem arról van szó, hogy a szigetország ellenezné a szankciókat, de a vezetés úgy gondolja, nem kell a szavazatával lehetővé tennie ezeket”. Hozzátette, sajnálja, hogy ez ma nem volt lehetséges, de megérti a ciprusi álláspontot. Korábban a ciprusi kormány arra szólította fel az EU-t, hogy először határozzon szigorúbb korlátozásokról Törökország ellen a Földközi-tenger keleti részén folyó illegális próbafúrások miatt. Borrell közölte továbbá, hogy a miniszterek erős jelzést küldtek Aljakszendr Lukasenkának, hogy nem ismerik el Fehéroroszország legitim elnökeként, illetve teljes szolidaritásukat fejezték ki a fehérorosz tüntetőkkel. Hozzáfűzte: „az EU-nak nincsen semmifajta titkos terve, nem kíván beavatkozni az ország belügyeibe, de Lukasenkától elvárják a szabad és tisztességes választások kiírását, valamint azt, hogy kezdje meg a párbeszédet a koordinációs bizottsággal”.

Líbiával kapcsolatban közölte, hogy az EU célzott büntetőintézkedéseket vezet be két személy és három szervezet ellen, akik és amelyek emberi jogsértésekért és a fegyverembargó megsértéséért felelősek az észak-afrikai országban. A szankciók utazási tilalmat és a vagyonbefagyasztást foglalnak magukban. Az EU emellett felszólította Iránt a 2015-ös nukleáris megállapodásban foglaltak teljes körű teljesítésére, kiemelve, „komoly aggodalomra adnak okot az olyan iráni tevékenységek, amelyek nincsenek összhangban a szerződéssel”.

A külügyminiszterek sajnálatukat fejezték ki ugyanakkor amiatt, hogy az Egyesült Államok a hétvégén újra bevezette Irán ellen azokat az ENSZ-szankciókat, amelyek fokozatos feloldása szerepel az atomalkuban.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ciprus, mivelhogy EU tag, csak annyit akart, hogy az EU alljon ki mellette Törökországgal szemben. Az EU eddig figyelmen kívül hagyta Ciprus érdekeit. Nem csoda, Az EU-t tulajdonképpen Németország iányítja, Németországot pedig Törökország. A Németországban élő rengeteg török bevándorlón keresztül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés