Le lehet váltani Orbánt, de ettől még nem indulunk el a polgárosodás útján

2020. szeptember 13. 20:16

Vona Gábor
Index
Gyerekkorom óta érzek valami nehezen megfogalmazható vágyat arra, hogy az emberi létezésnek a legmélyére ássak. Interjú.

„Hosszú évek óta címkézik önt: szélsőjobboldali pártvezér, a Magyar Gárda alapítójából lett liberális, videóblogger, hobbifilozófus. Magát minek tartja? Ki most Vona Gábor?

Nehezen vagyok beskatulyázható még a magam számára is. Végzettségem szerint történész vagyok, illetve három évig pszichológiát hallgattam, jelen pillanatban pedig szociológiából doktorálok Törökországban. Ha ezeket a tudományágakat nézem, akkor azt mondanám, igyekszem társadalomkutató lenni. Gyerekkorom óta érzek valami nehezen megfogalmazható vágyat arra, hogy az emberi létezésnek a legmélyére ássak. Úgy gondolom, ha valaki politikusi pályára lép, annak előtte meg kell birkóznia ezekkel a kérdésekkel, hogy el tudja helyezni magát a világban, a társadalomban. Amennyiben ezt nem teszi meg, a politikája is felszínes marad. Ha ilyen tekintetben az eddigi életpályámat nézem, van mit pótolnom ezen a téren.

Van egy kérdés, amely  évtizedek óta foglalkoztatja. A könyvének középpontjában is ez áll, ez pedig a haláltól való szorongás. Fél az elmúlástól?

Mindenki fél a haláltól. Aki azt mondja, hogy nem, az vagy elfojtja vagy talált magának valami olyan megnyugvást, amivel le tudja csendesíteni ezt a szorongást. A könyvem hipotézise, hogy a haláltudat az éntudattal együtt járó evolúciós melléktermék, és pontosan az ebből fakadó halálszorongás emel ki bennünket az állatvilágból, és tesz minket emberré. Régóta kerestem a választ, mi veszi rá az embert arra, hogy barlangra fessen, a szellemekhez imádkozzon vagy matematikai képletekbe foglalja a világot. A világon az egyetlen problémás élőlény mi, magunk vagyunk, amelyik nincs a helyén, amelynek keresnie kell önmagát.

A fejünkben egyszerre két dolog feszül egymásnak, a tudat, hogy meg fogunk halni és egy homályos érzés, hogy van valami halhatatlan bennünk. Ebbe az egzisztenciális paradoxonba bele kellett volna pusztulnia a Homo sapiensnek, de feltaláltuk a kultúrát. A kultúra egy evolúciós innováció, amely segítségével elviselhető mértékűre igyekszünk redukálni a halálszorongást.

Mikor találkozott először a halálszorongással?

Kisgyerek voltam, amikor az egésznek az abszurditása és paradoxona megérintett. Valamikor a nyolcvanas években történt, akkoriban Magyarországra bejöttek a videómagnók. Az utcánkban az egyik családnak volt egy ilyenje és mindenki náluk gyűlt össze filmet nézni. A felnőttek beszélgettek, nem figyeltek ránk, így akadt a kezembe egy zombis horrorfilm, talán az Erdők szelleme volt a címe. A többi gyerek játszott körülöttem, én pedig néztem a filmet. Elég szürreális volt, mindenki más boldog volt körülöttem, engem pedig traumatizált a látvány. A halál gondolata nem hagyott és nem hagy nyugtot nekem azóta sem. Szüntelen gondolkodásra sarkall, és rákényszerít, hogy ne próbáljak felszínes válaszokat keresni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ebbe az egzisztenciális paradoxonba bele kellett volna pusztulnia a Homo sapiensnek, de feltaláltuk a kultúrát."

Ajjaj. Három évet hallgattál pszichológiát, most akarsz doktorálni szociológiából, és ennyire nem vágod a jungi pszichológiát? Nem a kultúra mentett meg minket a kihalástól, hanem a vallás. A kultúra ezután jött, erre a talapzatra épült. Te mondtad, le akarsz ásni a legmélyére a dolgoknak. Hát a dolog legmélyén a vallás van, a világnézet.

Egy diplomat mindenkeppen a SzFE-n kapna - ezekert az alakitasaiert mar hogy a fenebe ne kapna?

Ez a Vona már teljesen meggárgyult.
Ennyi marhaságot összehordani!
Pl. itt van ez a mondat is:
"halálszorongás emel ki bennünket az állatvilágból, és tesz minket emberré."

Ezekkel az itt említett megközelítésmódokkal Vona nem fogja tudni megfejteni a halál problémáját. A halált a feltámadt Krisztussal közösségben lehet legyőzni, mert ő már feltámadottan legyőzte a halált.

Feri helyett Gabika írja a qrva jó baloldali könyveket..

Hjaa ... amúgy melyik? :-)
Egyébként a "muszlimbuzi" ebben a lingvóban kábé annyi hogy "muszlimofil", utalva az egykori vona kijelentésre a zemberiség utolsó reménysugarára ...

(zárójelben és imitt csak veled diskurálgatva mondom: ) Emez pedig azt mutatja (meg) szerintem,hogy az általad a köznapi melók kapcsán szóba hozott Bácsfitól éles megnyilvánulási különbözősége is van .
Egy kis betűs ún. "avatar" fogalom is spirituális szellemibb-lelkibb alapállás mintsem Vona itten tán megütköztetően máterialista-evolucionista anya-képe.

Ez nekem is beakadt.
2 gondolat:
- Van Törökországban vmi no name egyetem, ahol pénzért PhD-t adnak?
- Törökországban miről szól a szociológia? Csak akkor verjük a nőket, ha megérdemlik? Egyenlő bánásmód 3 és 4 feleség esetén?

Válaszok:
hátakkor | 2020. szeptember 14. 16:26

Zázriwetz időben levágta, hogy az ügynökök szerepe lecsökken a porszívó ellátási láncban. Ha reggel rendelsz egy porszívót az alzaponthúúun, még aznap kihozza egy futár.
Az SzDSz totális lebukásával nyílt egy tér a lumpen szavazók megragadásához. Nagyon fontos egy köszöntési forma ehhez. Adon az Isten! Szebb jövőt! Egyenruha! Fekete lajbi, fehér ing, Martens bakancs. Az ARD, ZDF magyarisztáni dokumentfilmjeiben, a Szargentini jelentésben még mindig paramilitáris egységek masíroznak cigánytanyákon. A Hősök terén gárdaavatás. Ezeket a képeket közvetlenül a Patás március 15-i beszéde elé, vagy mögé vágják, amikor az Oktogonig áll az ünneplő igazi civil tömeg.
A néppártosodást tanítani fogják, talán épp egy ankarai tanfolyamon, amit aztán busás baksisért lehet árulni MLM rendszerben. Előre kell fizetni. Hogy veszítheti el a legerősebb ellenzéki mozgalom két év alatt szavazói háromnegyedét? A maradék egynegyed is a Dobrev Klein proxy szavazója. A súval behintett Retek Klub stúdióban Balóné exférjével - magyarul. Olga néne addig bojkottálta ezt a szédelgőt, hogy a HírTV első sztárinterjúját Zázrival készíti. Az index.hu, Pörzse Sanyi és Losó elhiteti vele, hogy ME lesz. Kriszta asszonnyal is elhiteti, hogy First Lady lesz. A vasárnapi vereség után leadja az Audi kulcsot a G.Lajos titkárságon. Hétfőn. Egy hetet kap, hogy kicuccoljon a hidegkúti társasházból. Kriszta asszony dobozolás közben ébred rá, hogy a Vona névvel egy estére sem talál pacákot. Még egy utolsó szelfi a kedvenc budiban. Gábornak már nincs kedve fellőni kutyis, cicás képeket. Ferit lekapták korábban, nem írt qrva jó baloldali könyveket és visszavették. Gábor megírja. Havas tanár úr "Újratervezés" című könyve még akcióban kapható remittendából. A könyvet Gábor jegyzi írói álnéven ( Vona Gábor), négerrel íratta meg. Gábor érzi, hiszi, tudja, hogy egy baloldali előválasztást meg tudna nyerni. Hogy verte meg KariFeri - aki mögül elment a támogatás - Olga nénit, Horvát Csacsit Pest-Budán! Heller Ágnes közben az ingyen Balatonba veszett, már nem tud a könyvbe ajánlást írni, de a könyvbemutatóra illene Rangos Katit elhívni felvezetőnek. Talán még a smucig Vágó Pista is venne egy dedikált példányt jelentős kedvezménnyel DK számlára. Zárinak 44 ezer követője van. A Youtube-on.

Ungár Petinek Zázri viszont nem esete. Momentumos fiúk sátraiban próbálkozik, már egy sörtől bekanosodik.

Kell még valamit mondanom Ildikó?

Tipikus libernyák duma, amit nyom. Felsőbbrendű, megközelíthettlen
gőggel nyomja az értelmesnek látszó dumát, miközben a világ dolgai
iránt alázatot mímel és saját fantasztikus egyediségét, tudását
sulykolja belénk.

Ezzel a szöveggel átverhetsz néhány egyszerű lényt, de spinyózáékat
nem vered át, nem fognak bevenni a buliba. Minket sem verhetsz át és
mi sem fogunk bevenni a buliba. Marad a Szürke Kardigán, mert a
Szürke Farkasok sem vesznek be a buliba: ők legfeljebb kihasználnak,
de semmi többre ne számíts.

Még lábjegyzet sem lettél, csak múltidő, ami úgy halványul, mint
amikor lekapcsolják a villanyt.

Az egy dolog, hogy egy elnökváltást nem tudnak végig vinni, de hogy az alapítói nyilatkozatot sem bírják átírni erre a kis időre.. Amúgy Zázri lenini értelemben hasznos idióta. Volt hogy 1 millió szavazót lekötött a roncskörzetekből. Mindig mondtam neki, ha marad a Főnök nemzeti polgári körében, akkor már rég munkaügyi államtitkár lehetne a képességeivel. Transzparens kiszámítható életpálya modellel. Attól még írhatna qrva jó baloldali könyveket, doktorálhatna török szociológiából, vlogolhatna. Ha nem tud írni, néger megírja pár milláért az Újratervezést, az újpesti autószerelőnek jól fog a tintája.
Mindig kerülte a társaságot, ment a saját hülye feje után.

"Egy Red Bull területi képviselői állás passzolna hozzá."

Inkább Heineken. Ha jól terít, évente akár 2x is eljut török tengerpartra a bónuszából.

Vona nem buta és nem rossz ember.
Csak éppen túl magasra állította a mércét, anno.
Aztán, mikor rájött, hogy nem lehet megfelelni ennek a mércének, bepánikolt és azóta bolygó hollandiként próbál felszínen maradni.
Jobban tenné, ha felnőne és a realitások talajára lépve belevágna, újra.

Válaszok:
hátakkor | 2020. szeptember 14. 16:31

"Törökországban miről szól a szociológia?"

Sztem ott már a XXI. századi néppártosodást tanítják, csak olyan friss még ez a tudomány, hogy nem akreditálták a szakot, ezért fut szociológia néven. Még.
Mire Gabika ledoktorál, lehet már néppártosodásból kap jelest.

"Vona nem buta és nem rossz ember.
Csak éppen túl magasra állította a mércét, anno."

De! Ismerem. Buta. Sőt! Bolond. Azzal együtt respekt, hogy több száz ezer vörös lumpen szavazót 8 évig lekötött.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés