Jourova a magyar parlamentnek: Nem áldozzuk fel a jogállamiságot a költségvetés elfogadása érdekében!

2020. július 16. 18:25
„Ez a költségvetés nem csak a pénzről szól, hanem az értékekről is” – mondta az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős alelnöke csütörtökön.

Vera Jourova szerint nem szabad feláldozni a következő költségvetés jogállamisági védőrendszerét – írja az Euronews csütörtök délután.  Az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős alelnöke sajtótájékoztatón beszélt  a magyar Országgyűlés keddi határozatáról, amelyben felszólítják az EU-t, ne kössék a demokrácia meglétéhez az uniós források kifizetését. Az eseményen az is kiderült:a bizottság már egyeztet a német elnökséggel a Magyarországgal szembeni következő lépésekről.

Jourovát az Euronews tudósítója kérdezte arról, hogy szerinte fel kellene-e áldoznia az uniónak a jogállamisági mechanizmust azért, hogy elfogadják a költségvetést.

Nem értek egyet azzal, hogy a jogállamisági feltételrendszert feláldozzák. Ez a költségvetés nem csak a pénzről szól, hanem az értékekről is. A bizottság készen áll arra, hogy megvédje a javaslatát, beleérve a szavazási rendszert és azt a mechanizmust, amely a jogállamisági sérelmek esetén léphet életbe az egyes tagállamoknál” – hangzott a válasz.

A cseh politikus szerint a tagállamoknak meg kell érteniük azt, hogy a költségvetésnek ez az eleme létfontosságú az európaiak számára.

Már tárgyaltunk az unió soros német elnökségével arról, hogyan lépjünk előre, hogy kiderüljön, mit tehetünk az év második felében azért, hogy értékeljük a helyzet, vagy esetleg más jellegű lépéseket tegyünk. Újabb meghallgatást is tarthatunk a hetes cikkely keretein belül, vagyis már zajlik a folyamat ebben az ügyben.”

A fentieket már Didier Reynders, a tájékoztatón szintén részt vevő igazságügyi biztos jelentette ki. A jogállamisági feltételrendszerről azt mondta: a koronaválság miatt tervezett helyreállítási alapból több pénzt fognak rugalmasabban és gyorsabban elkölteni. Ezért Brüsszelnek készen kell állnia arra, hogy reagáljon a szabálytalanságokra. Ez történhet az Európai Ügyészség bevonásával, de a megelőzésben szükség van a költségvetési támogatás felfüggesztésére is.

A legjobb az lenne, ha a fordított minősített többségi arányt használnánk, ha hatékonyak akarunk lenni. Az Európai Tanács kezében van az ügy megtárgyalása, de mi bízunk abban, hogy a tanácsban valódi támogatottsága lesz a javaslatnak” – fogalmazott a biztos.

„A bizottság jogállamisági javaslata a szavazati arányok megváltoztatását is tartalmazza. A fordított minősített többség itt azt jelenti, hogy a költségvetési támogatás blokkolását az érintett tagállam csak akkor akadályozhatná meg, ha legalább 15 tagállamot maga mellé tudna állítani. Az uniós csúcstalálkozó pénteken kezdődik a tagállami vezetők személyes részvételével Brüsszelben” – zárul a cikk.

 

 

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jogállamiság az, amikor a libsik vannak hatalmon, és minden Brüsszelből jövő utasítást végrehajtanak, ellenkezés nélkül.

A duma már megvan, csak a lényeg nincs meg:
"Jogállamisági kritériumok
Mandíner, 2019. október 3

DONÁTH ANNA EP-képviselőként én mindenképpen partner leszek abban, hogy egységes jogállamisági kritériumokat dolgozzunk ki."

Hány évtizede is nincs meg ez az EU-nak?

Válaszok:
Csigorin | 2020. július 16. 22:24

Ez jóval kevesebb mint az engedélyezett 400 karakter. Írj még hozzá!

Már meg akarják változtatni a szavazást.

es nem veszi eszre hogy pont ezzel rugja fel a jogot.

ez az a fajta mint a tanar aki rairja a zehara a karot aztan nekiall pontozni.

abbol kell kiindulni hogy daniel kem arulo es rendorspicli

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés