A dél-koreaiak vizsgálatot indítottak Kim Dzsongun húga ellen a Korea-közi összekötő iroda felrobbantása miatt

2020. július 16. 17:02
Az intézkedés feltehetőleg nagy felháborodást vált majd ki Észak-Koreában.

A dél-koreai ügyészség vizsgálatot indított Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga ellen a keszongi Korea-közi összekötő iroda felrobbantása miatt – közölte a szöuli vádhatóság szóvivője csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a vizsgálatot Li Kjung Dzse ügyvéd feljelentésére indították, az ügyvéd keresetében  azzal érvelt, hogy az észak-koreai területen található összekötő iroda Dél-Korea tulajdona, mivel állami pénzből újították fel az épületet. Az intézkedés feltehetőleg nagy felháborodást  vált majd ki Észak-Koreában. Phenjan és Szöul között júniusban elmérgesedett a viszony. Az észak-koreai rezsim szinte minden együttműködést megszakított Dél-Koreával a határ menti szórólapkampányok miatt, majd felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő iroda épületét, amelyet 2018 szeptemberében létesítettek a párbeszéd és az együttműködés elősegítésére.

A nagy befolyással rendelkező Kim Jo Dzsong néhány nappal az iroda lerombolását megelőzően katonai akcióval fenyegette meg Dél-Koreát és ezzel összefüggésben a keszongi épületet is említette.

Li Kjung Dzse keresetében Pak Dzsong Cson észak-koreai vezérkari főnököt is megvádolta. Az ügyvéd szerint a dél-koreai törvények szerint a robbanószerrel elkövetett tulajdon megrongálása és a közrend, illetve nyugalom megsértése legalább hét év börtönnel büntetendő bűncselekmény, amelyre akár a halálbüntetés is kiszabható. Ugyanakkor halálbüntetést Dél-Koreában 1997 óta nem hajtottak végre. A kereset kilátásait tovább rontja, hogy a dél-koreai hatóságoknak gyakorlatilag nincs lehetőségük Kim Jo Dzsongot és Pak Dzsong Csont felelősségre vonni. A Korea-közi viszony a tavaly februári amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó kudarca óta feszült. Szakértők szerint Phenjan a konfliktus elmérgesedésével akar nyomást gyakorolni az Egyesült Államokra.

(MTI)

Nyitóképünk forrása: MTI/EPA/Pool/Luong Thai Linh.

 

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ezek is szeretik gurigazni a szart... mi a rak ertelme van?

Aszittem a dajcs egyik titkárnője.
Vagy a rogán titkárnői közül egy.

És nem hittem, hogy a szájer csaja...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés