Novák: Ne legyenek hátrányban, akik gyermeket vállalnak!

2020. június 28. 9:14
Az elmúlt évtizedben látszanak a trendforduló jelei: folyamatosan nő a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv – véli az államtitkár.

A kormány azt szeretné, ha azok, akik Magyarországon gyermeket vállalnak, nem lennének hátrányban azokhoz képest, akik a gyermektelenség mellett döntenek, sőt előnyhöz is jutnának – fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Novák Katalin kiemelte: Magyarországon jövő év július elsejétől, ha valaki a gyermekvállalás mellett dönt, az első hat hónapban többet fog keresni, mint az azt megelőző jövedelme volt. Azzal, hogy a korábbi 70 százalékról a bruttó fizetés 100 százalékára emelkedik jövő év július 1-jétől a csecsemőgondozási díj (csed) összege, a gyermeket vállaló édesanyáknak nem kell lemondaniuk jövedelmük egy részéről, nem éri hátrány őket. Éppen ellenkezőleg, meg fog nőni a bevételük a rendkívül nehéz első fél évben – jelentette ki.

Az államtitkár példaként említette, ha valakinek ma 350 ezer forintos bruttó bére van, adókedvezmények nélkül nettó 232 750 forint fizetést kap, ha pedig gyermeket vállal, az első hat hónapban a jelenlegi szabályok szerint 208 ezer forint a csed mértéke. A módosításnak köszönhetően azonban ez az összeg a jövő év második felétől majdnem 300 ezer forintra emelkedik – mondta. Hozzátette: a negyedik gyermek vállalása esetén a négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentessége miatt a szülést követő hónapokban is „egy az egyben” a bruttó fizetésüket vihetik haza. Ez egy olyan változás, amellyel anyagi értelemben is, és erkölcsileg is elismeri a kormány azt, ha valaki, akár egy jól fizető állás mellett is, gyermeket vállal – hangsúlyozta Novák Katalin.

Nemzetközi híre van a magyar családpolitikának

Arról is beszélt: nemzetközi környezetben is jó híre van a magyar családtámogatásoknak. Például ha amerikaiaknak elmondjuk azt, hogy Magyarországon egy családban egy édesanya diákhitelét részben vagy egészében elengedik gyermekvállaláskor, „csak kapkodják a fejüket” – fogalmazott. Hozzátette: hasonló a helyzet a négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentességénél, az otthonteremtési kedvezményeknél vagy a babaváró támogatásnál.

Novák Katalin a csed összegének emelését jelentős költségvetési kiadásnak nevezte. Mint mondta, több mint 14 milliárd forintot jelent fél évre, ami akár éves szinten 80 ezer családnál jelenhet meg bevételként. A bevezetés időpontja pedig a még gyermekvállalás előtt állók számára is ösztönző szempontot jelenthet – jegyezte meg.

A családpolitikai eszközöket ért ellenzéki támadásokról Novák Katalin azt mondta: senki nem szól bele a magánéleti döntésekbe.

Az a kormány célja, hogy akkor és annyi gyermeket vállalhassanak a fiatalok, amikor és amennyit szeretnének.

Egy huszonéves párnak ne azért kelljen elodázni a gyermekvállalásról szóló döntést, mert nincsenek meg a feltételek – fűzte hozzá.

Látszanak a trendforduló jelei

Arról is beszélt: az elmúlt évtizedben trendforduló jelei látszanak: folyamatosan nő a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv, csaknem hetven éve nem volt olyan kevés válás, mint tavaly, miközben a házasságkötések száma is negyvenéves csúcson volt. Hangsúlyozta: mintegy kétezerrel több gyermek született az év első öt hónapjában, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Ez alapján az államtitkár szerint van ok az óvatos bizakodásra. Mindenki érezheti Magyarországon, ha családban gondolkodik, gyermekeket szeretne, a kormány ehhez erejéhez képest a lehető legtöbb támogatást megadja – hangsúlyozta Novák Katalin.

Kép: Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár bemutatja a kelengyecsomag tartalmát a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban 2020. június 5-én. (Komka Péter, MTI)


 

(MTI)

Összesen 155 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Novák Katalinnal itt kekeckedő nickek figyelmébe ajánlom,
hogy Novák művésznő nemcsak fut és görkorizik,
hanem bokszol is:
https://mandiner.hu/cikk/20200..

Szóval, csak tessenek vigyázni...
(:-))))))))))))))

Mi van veled vén trottyos?
A mai primitív ráolvasásodból kifelejtetted a "libsi"-t.

(A nicknév választást másnál ne kifogásolja az, aki maga Flavius Tatulus római nemes nevét használja.)

Hááát... ez a "titulus"-t akartál te regelni, de "Tatulus"-t csináltak neked
szöveg még mesének is ölég gyönge.
Jellemző, hogy csak ezt a hadovát voltál képes kitalálni, vén trottyos.
Mert ugye, amikor megláttad, hogy nem "titulus" nicked lett, akkor már teljesen-teljesen lehetetlen volt egy "titulus"-t regelni...

A történelmi ismereteid pedig nemcsak abból a korból hiányosak - ez már korábban kiderült.

Ez lenne az új magyarázatod a római név nickedre?
Hogy te valójában a "Tatulus"-t akartad nicknek, mégpedig a "titulus" alapján,
de eszedbe sem jutott, hogy az lehet római név is.
Na, ezt a mesét azért még színezd egy kicsit...

Egyébként én pontosan annyira vagyok "igazi libsi", mint amennyire te "igazi nyilas" vagy.
Úgyhogy ettől kezdve a libsizésedre én nyilasozással válaszolok.

Ugye, most örülsz, trottyos, vén nyilas?

Ne fáradj többet a titulus-Tatulus-sal,
ha jelenleg ez a magyarázatod az érvényes, akkor ez az évényes, és kész.

A magadfajta elvakult vén trottyosban fel sem merül, hogy az általa utált (de mindenhová pincsiként követett) nicken olyasvalaki ír, aki valamikor igazolt úszó volt egy sportegyesületben.

Ha nem lenne "nyilas" témában is oly hiányos a történelmi ismereted, akkor tudnád, hogy a "kisnyilas"-okat NEM A FIATAL KORUK miatt nevezték így.

Vén trottyos "kisnyilas",
nesze, forrás:
"Miután a Magyar Kommunista Párt tagjai a II. világháború befejezésének első pillanatától kezükbe kaparintották a belügyi és katonai politikai nyomozó szerveket, hozzájutottak a nyilasok tagnyilvántartásához is.
Ezt követően tömegesen léptettek be a kommunista pártba olyanokat, akiken "kisebb vagy nagyobb mértékben fogott az ellenforradalom és a fasizmus fertőző mételye" - ismerte el Rákosi Mátyás. A kommunista pártba felvett "kisnyilasoknak" nyilatkozniuk kellett arról, hogy mikor és mennyi ideig voltak a Nyilaskeresztes Párt tagjai."
https://www.terrorhaza.hu/hu/a..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés