Mélyen erkölcstelen Soros örökkötvénye

2020. május 24. 9:06

Tóth I. János
Magyar Nemzet
Az örökkötvény nemcsak a fenntarthatósággal, hanem a klasszikus liberális felfogással is szemben áll.

„Úgy tűnik, hogy Soros Györgynek mindenről az jut eszébe, hogy az Európai Unió nagy összegű kölcsönt vegyen fel. Ezt láttuk az európai migrációs válság esetében, ezt tapasztalhatjuk most a Covid–19-pandémia esetében is. Szerinte az Európai Unió »könnyen, gyorsan és olcsón« hozzájuthat ezermilliárd euróhoz, ha örökjáradék-kötvényt bocsát ki. A tőzsde­spekuláns félszázalékos kamatfizetést javasol, ami azt jelenti, hogy ezermilliárd euró után az Európai Uniónak az idők végezetéig évente ötmilliárd eurót kell fizetnie a kötvényt megvásárló hitelezőknek.

Napjainkban az államkötvények útján történő hitelfelvétel erkölcsi szempontból semleges cselekedet. Azonban ez a rendkívüli javaslat morális kérdéseket is felvet. Minden államkötvény a tartós eladósodás súlyos kockázatát hordja magában. Az adósság biztos, miközben a remélt gazdasági, társadalmi, járványügyi megújulás vagy sikerül, vagy nem. Az utóbbi esetben az adott állam sokkal rosszabb helyzetbe kerül, mintha nem vett volna fel hitelt. Tehát míg a klasszikus államkötvények esetében a hosszú távú eladósodás esetleges, addig az örökkötvények esetében ez előre látható és szükségszerű.

A klasszikus államkötvények esetében a kötvényt kibocsátó, majd visszavásárló állam, illetve társadalom döntően ugyanazokból a természetes személyekből áll. Azaz a hitelt felvevő és élvező emberek alapvetően ugyanazok, mint akik a futamidő végén törlesztik a hitelt. Ezért itt nem merül fel a másoknak okozott szándékos károkozás kérdése, mivel nemcsak jogi, hanem erkölcsi szempontból sincsenek »mások«. Egészen más a helyzet azonban a végtelen futamidejű államkötvények esetében. Itt már egyértelmű különbség van a hitelt felvevő és élvező, illetve a hitelt csak törlesztő generációk között. Amikor az Európai Unió örökkötvényt bocsát ki, akkor azonnal nagy összegű pénzhez jut, amit az aktuálisan létező generációk élveznek, miközben ennek az élvezetnek a költségeit ráterhelik a jövő generációira. Ez nyilvánvalóan ellentétben áll a fenntartható fejlődés eszméjével, amely azt hangsúlyozza, hogy a jelen igényeinek kielégítése nem foszthatja meg a jövő generációit a saját szükségletei kielégítésének lehetőségeitől.

Az örökkötvény azonban nemcsak a fenntarthatósággal, hanem a klasszikus liberális felfogással is szemben áll. Ugyanis ez egy olyan pénzügyi konstrukció, amelynek során mi (az Európai Unió aktuális generációi) másoknak (az Európai Unió jövő generációinak) előre láthatóan, biztosan és szándékosan kárt okozunk. A másoknak való szándékos károkozás pedig nyilvánvalóan erkölcstelen viselkedés.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó. Akkor vegyél fel hitelt, amit majd a még meg nem született unokáddal fizettetsz vissza azért, hogy te most jobban éljél.

Ahogy az adósság örökölhető, úgy a haszon elvezese is. Ott van Alex.....

Hát, mit mondjak, nem vagy egy super brain. Gondold át a fellengzősen hangzó nevedet.

A járvány kezelésében csak magunkra számíthattunk, ez tény. Ez a kölcsön viszont a járvány következményeinek kezelésében segít, könnyítéseket jelent nekünk ugyanúgy, mint más országok számára. Az rajtunk múlik, hogy milyen mértékben vesszük igénybe. Az EU-val fennálló, más természetű vitáinkat nem teszi semmissé, ezeket tovább folytatjuk, hiszen az természetes, hogy az EU-ban sem lehet mindenben véleményazonosság. Persze az egykori szovjet minta nyomán lehet ilyent követelni, mint ahogyan van is ilyen törekvés.

Az már legyen a te bajod, hogy választott neved ellenére csak egybites módon, fekete-fehérben tudsz gondolkodni.

Ne aggódj, ki van ez találva.
Az biztos, hogy nem egyedül Soros finanszírozná a hitelt, hanem az erdekkore. Ő csak a csicska, aki megpróbálja elérni.

Egyetértünk.
Az már látszik, hogy nem lesz belőle semmi.
Ha Ursula ennek ellenáll, már tett valamit a jövő érdekében.

Igen. Ez egy lehetőség és nem biztos, hogy kell.
Viszont ez a Soros féle kötvény ellen van:-)))))
Ezért mondom, hogy az EU nem fog felvenni Soros bandajatol hitelt:-))))

Soros működési elve saját szavaival:
"Én alapvetően azért vagyok az üzleti életben, hogy pénzt csináljak. Nem tudom és nem is nézem a társadalmi következményeit annak, amit csinálok."
(CBS News, 1998, in Chrystia Freeland: Idle Speculation, New Republic, 1999. feb. 8, 18.old.)

" az Európai Uniónak az idők végezetéig évente ötmilliárd eurót kell fizetnie a kötvényt megvásárló hitelezőknek"

Ebben nincsen benne az afrikai invázió, sem a klíma projekt. Gyuri bá besorozta már hárommal. 15 milliárd sáp évente a terve. Evróban. Taljánok örülnek :)

Alapvetően biztosítási alapok lennének a terv szerint a kötvény felvásárlók. Bízzunk a német birodalmi pénzügyminiszterben, h ilyen totális blődséget lesepernek az asztalról! Az Alaptörvényük kimondja, hogy minden állampolgár felelős a jövő polgáraiért.

Nem fogja felvenni az unió a Soros-féle kötvények hitelt.
Fogadhatunk.

Csak nekik.....tekintve a végtelenített időtartamot is.

Szerintem nem is szavaznak róla, már ejtették.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés