A Fidesz és Orbán Viktor nem ért a válságkezeléshez, ebbe fognak belebukni

2020. április 6. 14:33

Inotai András
168 Óra
Az esélyt eljátszották. Csak a haveri oligarchia kiépítésével foglalkoztak. Interjú.

Amikor még szó sem volt a koronavírusról, ön már akkor járványról beszélt. Aminek jele, mennyire lehetetlenné vált egy minimálisan szükséges társadalmi kohézió kiépítése. Ezt nem is olyan régen, tavaly október végén éppen lapunkban fejtette ki. Most, a vírus fenyegetésekor ez még inkább aktuális.

És éppen emiatt felmérhetetlen Orbán Viktor és körének felelőssége. A társadalom megosztása nem is tíz éve kezdődött, amikor először szerzett a Fidesz kétharmados többséget a parlamentben, hanem már 2002-ben, az elvesztett választás után. Akkor hangzott el, hogy a haza nem lehet ellenzékben, és azóta tekintenek ellenségnek mindenkit, aki nem támogatja a vezért. Mindvégig egyetlen cél lebegett Orbán szeme előtt: a hatalom megszerzése és megtartása. Ez vezetett a társadalom végleges megosztásához. Most azonban, a koronavírus fenyegetésekor visszaüt a politikája. Hiába hirdet a miniszterelnök összefogást, ez éppen miatta lehetetlen. Hiteltelenné vált, hiszen soha nem volt hajlandó se együttműködésre, se kompromisszumokra. Ha a rendkívüli felhatalmazásra nem hajlandók azonnal rábólintani, akkor a nép ellenségének kiáltják ki most is az ellenzéket, és megbélyegzik. Miközben a társadalom a jelenlegi helyzetben kész lenne a szolidaritásra, az összefogásra, csak a jelentős része már egyáltalán nem bízik a hatalom birtokosaiban.

Ön azt is mondja, hogy a járványválság csak a jéghegy csúcsa. Valóban úgy véli, hogy a jelenlegi kormányzat tíz év alatt óriási lehetőségeket szalasztott el?

2010 után páratlan esély kínálkozott a modernizációra. A nemzetközi és a hazai környezet jelentős fellendülést tett volna lehetővé. A politikai stabilitás és az uniós támogatás együtt elegendő lett volna a gazdaság megszilárdításához, a szakmai alapokon nyugvó intézményrendszer megerősítéséhez, az egészségügy és az oktatás fejlesztéséhez. Helyette minden területet tudatosan és felelőtlenül leépítettek, pénzügyileg kivéreztettek. A mostani krízis mélysége még inkább rávilágít erre. Az ország ugyanis ellenállóbb lehetne, ha a gazdaság versenyképes lenne, kiépült volna a politikától független, de nemzetközileg is versenyképes magyar kis- és középvállalati ipari és szolgáltatási struktúra. Mindemellett pedig a társadalom megbízna a politikai vezetőkben. Az esélyt eljátszották. Csak a haveri oligarchia kiépítésével foglalkoztak.

A kormányzat büszkén állítja, hogy a gazdaságot most sokkal jobb helyzetben érte a sokk, mint a 2008-as válság idején. Ha ez így van, akkor miért látszik úgy, hogy szinte minden összeomlik, és nemcsak itt, hanem világszerte is?

Mert óriási az ország sebezhetősége. Azzal kérkedtek például, hogy az uniós országok közül hazánkban a legnagyobb a növekedés, ötszázalékos. Csak azt felejtették el megemlíteni, hogy közben több mint öt százalékkal leértékelődött a forint, vagyis euróban mérve nem nőtt az egy főre jutó jövedelem. E tekintetben az uniós átlag 70 százaléka alatt vagyunk, és a magyar társadalmi termék is az uniós tagállamok 0,8 százalékát jelenti. A kapitalizmus klasszikus jellemzője, hogy a tőkét értékteremtő céllal használják. Itt viszont elherdálták a beérkező pénzeket, sok milliárd euró veszett kárba, miután spekulációra és az oligarchia vagyonszerzésére, valamint egyeduralmuk megteremtésére, a diktatúra alapjainak lerakására fordították. Egy Potemkin-rendszer épült az autóiparra, valamint nagyrészt az unió által finanszírozott és keményen túlárazott infrastrukturális, valamint építőipari- ingatlanpiaci vállalkozásokra alapozva. Most pedig összeomlik az egész, ráadásul az egyoldalú függőség ezt a folyamatot felgyorsítja. Ennek sajnos mindannyian a kárvallotai vagyunk, nem csak azok, akik ezért felelősek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 221 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A haza nem lehet ellenzékben. ... Ez vezetett a társadalom végleges megosztásához."

Akkor nem az, hogy ki utál kit jobban. Pedig eddig azt hittem.

Na, még egy nagyon "okos" "szakértő" a panoptikumból.

Hiszen hát legalább 2012 óta mantrázzák minden egyes nap, hogy "NEM FENNTARTHATÓ".

(Aztán ugye örökre megragad bennem kontrasztként, amikor a 2006-os választás kampányában, a királyi tévében az ilyen Inotai-, Vértes-, Surányi-félék egymásra licitálva bizonygatták nagy hangon, hogy semmi különösebb gond nincs pénzügyileg, gazdaságilag, minden rendben van... a választás másnapján meg ugyanezek az emberek ugyanott elkezdték adagolni, hogy hát mindenki tudja, hogy kellenek a megszorítások...)

Íme néhány 2018 idézet ettől a függetlenobjektívprofesszorúr fasztól:
Inotai elmondta, hogy szerinte már nem csak szellemi, de bizonyos értelemben fizikai népirtás is folyik Magyarországon. Ezt azzal magyarázta, hogy egyre több embert üldöz külföldre az általa csak rendszernek nevezett kormány.
Inotai András hozzátette, hogy nem ismer olyan magyar kormányt, beleértve az ötvenes évek első felében működőket sem, amelyekben ilyen mértékben dominált volna a bunkóság. Nem is a középszer, hanem a bunkóság. A szinte középkori provincializmus és rövidlátás a felszínen kínálkozó pillanatnyi előnyökért.

Jogos. :)))))

Bár Oszkó néha meglepően józan tud lenne a többihez képest.
Pl. legutóbb:
https://mandiner.hu/cikk/20200..

Őt még valamennyire érdekli a szakmai renoméja, úgy tűnik.

TE Goldstein? Komolyan érdekelne, hogy téged honnan szalajtottak. Múltkor azt írtad, hogy a DK-hoz semmi közöd. Közben pedig azok nyomják ezt a vér hülye szöveget.
Momentum? Azokból még kinézem.

Ehhez képest elég rendesen kirángatott minket hitelválságból, migránskízisből, árvízből, vörösiszapból. Engem valahogy megnyugtat hogy Orbán kezeli a válságot és nem más.

Azért egy egyetemi tanártól többet várna el a mezei honpolgár. Legalább is annyit joggal, hogy nem csúszat.
A szerző mondanivalóját ,,a haza nem lehet ellenzékben,, idézettel indítja, amely Orbán Viktor, a budai várban 2002 évben tartott nagygyűlésen elhangzott el. Ha megnézzük a szövegkörnyezetet azonban egész más következtetésre juthatunk, mint amit a szerző tesz.

Részlet a beszédből:

,,Haza akkor is van, ha idegen hatalmak befolyása alá kerül, ha tatár, ha török dúl. Haza akkor is van, ha a történelmi viharok rázzák. Haza akkor is van, ha nem a miénk a kormányzati felelősség. A haza nem egyszerűen politika, hanem az életünk. Meglehet, pártjaink és képviselőink az Országgyűlésben ellenzékben vannak, de mi, akik itt vagyunk a téren, nem lehetünk, és nem is leszünk ellenzékben, mert a haza nem lehet ellenzékben.,,

A beszéd záró, befejező gondolta:

,,Mi, akik itt vagyunk a téren, nem leszünk ellenzékben, mert a haza nem lehet ellenzékben, mert a haza akkor is van, ha idegen befolyás alá kerül, török és tatár dúlja, vagy ha nem a miénk a kormányzás lehetősége.,,

Szó nincs az idézetekben arról, hogy Orbán Viktor nem azonosítja a Hazát a Fidesszel. Ez csak a balliberális megmondó emberek szuszakolják bele, és ezzel próbálják alátámasztani, hogy Orbán Viktor egy diktátor. Persze ez sem véletlen, mert a balliberálisoknak a HAZA, a NEMZET szitokszó.
Úgy látszik a szerzőnek is.

Javítva.
Szó nincs az idézetekben arról, hogy Orbán Viktor azonosítja a Hazát a Fidesszel.

Nyilvánvalóan egyeztetett Gréczyvel, aki azt mondta, hogy egyetlen céljuk van, a kormány megbuktatása.
Ezek után ne beszéljen 2002-ről.
Válságkezelésről a libás Bajnai ámokfutása után szintén inkább hallgasson, ahogy arról is, hogy miért kellett Bajnainak válságkezelnie.

Békesi szerintem meglehetősen visszafogottan fog nyilatkozni. A
többek meg annál élénkebben - talán még jeltolmács segítségét is
igénybe kell vennünk, hogy minden szavukat megértsük.

Orbán bejelentette a magyar történelem legnagyobb lölőzését

Hopsz, azt hittem, hogy meghalt már (-::

2010 után páratlan esély kínálkozott a modernizációra.

Miért lett volna szükség bő 50 év baloldali kormányzás után pont modernizálni?

Engem nem befolyásol, hogy egyik vagy másik mit mond, mit próbál belemagyarázni. Nekem mindig megvan a saját kialakított véleményem. Ha pedig szükségét érzem nyilvánosságra is hozom.

A ,,kirekesztés" , az ország ketté osztása,, már a kerekasztal tárgyalásoknál elkezdődött és folyamatos volt. Ezt az MSZP és SZDSZ burkoltan követte el és csak az 1990 választások után került a felszínre, vált láthatóvá. (taxisblokád)
A 12 éves MSZP-SZDSZ kormányzás külföldre eladta a legértékesebb állami vagyont, kiszolgálta a külföldi tőkét, az állami beruházások döntő részét a külföldi vállalkozások nyerték, fedezetlenül vették fel a hiteleket devizában. Mindez vezetett a csődközeli állapothoz. Magyarország már 2006-2008 időszakában ilyen állapotban volt, így a 2009 évi pénzügyi válság csak súlyosbította.
Az IMF-hez is azért kellett 2008-ban segítségért fordulni, mert a pénzpiac már nem hitelezte a költségvetés hiányát. A kormány elvesztette a hitelét. Az IMF hitel fejében kormányváltást kellett végrehajtani, mert a Világbank sem bízott a Gyurcsány kormányban.
Végül az IMF-hez küldött szándéknyilatkozatban foglaltaknak a 20 %-át hajtotta csak végre a Bajnai-kormány. Ez is nagyobb mértékben a polgárokat sújtotta.
Aki nem vak az ezt látja, aki meg vak az a szerzőhöz hasonlóknak hisz.

Ó igen, erre talán Macron a legjobb példa, aki a szocialista kormány pénzügyminiszteréből centrista és liberális, versenyszférából érkező szakemberré változott.
Egyébként ez is arra példa, hogy a hazai baloldalnak egyetlen önálló gondolata sincs, máshol már bevált megoldásokat kell végrehajtaniuk.

Ez is egy olyan vélemény, amit most elteszek és majd félév múlva előveszem, és majd jót röhögök (ha még élek).

Bezzeg ti, kormányon. Nem maradt utánatok más, csak az eltakarítandó csődtömeg.

Nemcsak hülye, állat is az Inotai.
"2010 után páratlan esély kínálkozott a modernizációra. "
2010-ben Magyarország államadóssága kétszerese, háromszorosa volt a hasonló V!-ekének.
A lakosságé, a reálgazdaságé szintúgy: Magyarország összadóssága jóval a teljes vagyona fölötti összeg volt: DÖNTŐEN DEVIZÁBAN.
A GDP LEGALÁBB 150%-A!!!
A V!-ek 2002-2010 között 45%-os GDP-növekedést produkáltak.
Magyarország 08-at!!!
Ráadásul 2002-ben az Orbán-kormány kiváló pénzügyi helyzetben, 50% körüli államadóssággal adta át a kormányt a szoci-szadesz - utólag ez kiderült, nem kormánynak: bűnbandának.
Ez az állat most azt bizonygatja, hogy elszúrta Orbán és a Fidesz!...
Az ilyen nem ember, állatnak is csak féreg.

A balliberális Vértes András véleményvezér: Orbánék profi gazdasági munkát végeztek.

Baynau oktatta is a mguk által okozott válság kezelését US egyetemeken. Közben kiképezték esernyő viselésre.

"...közben több mint öt százalékkal leértékelődött a forint" - nemzetközi összehasonlításokban is az a GDP dollárban vagy euróban van megadva.

Nem értem, vén fejjel minek égeti magát a sajtóban. Ennyire jól fizet az ilyen ostoba vészmadárkodás? Évente egyszer előadja a hattyú halálát, szenior változatban, aztán nem történik semmi. Egy év múlva újra beleröfög egyet a libsi mosléksajtóba, újra a világvégével riogatva, aztán megint félrevonul az odújába.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés