Erdogan: Menekültek ezrei keltek át a határon Európába tartva

2020. február 29. 11:24
„Mi a továbbiakban sem fogjuk bezárni ezeket a kapukat, ez folytatódni fog.”

Legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az Európai Uniós országokba azóta, hogy a török hatóságok pénteken megnyitották előttük a határt – közölte  szombaton Isztambulban Recep Tayyip Erdogan török államfő

„Mi a továbbiakban sem fogjuk bezárni ezeket a kapukat, ez folytatódni fog. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy etessünk ilyen sok menekültet” – mondta Erdogan képviselők előtt tartott beszédében. Leszögezte, hogy az Európai Uniónak tartania kell magát a menekültekkel kapcsolatos, Törökországnak tett ígéretéhez.

Ankarában pénteken közölték, hogy az ország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket. A döntést a CNN Türk hírtelevízió élő adásában Ömer Celik, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője jelentette be.

A görögök feltartóztatták a bevándorlók egy részét

Szombaton Szteliosz Petszasz görög kormányszóvivő azt közölte, hogy a görög hatóságok az elmúlt 24 órában több mint négyezer illegális bevándorlót akadályoztak meg a határon abban, hogy átkeljenek Törökország felől. Petszasz leszögezte, hogy a tömeges határsértési kísérletnek semmi köze az elmúlt napokban, 33 török katona eleste miatt súlyosbodott idlíbi válsághoz.

A kormány minden tőle telhetőt megtesz a határok védelmében

– tette hozzá a görög szóvivő.

Péntek éjjel a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására. Az összecsapások szombatra virradóra folytatódtak: a határ török oldaláról tudósító Szkai görög hírtelevízió szerint az emberek kövekkel dobálták a görög rohamrendőröket, akik könnygázzal próbálták őket feltartóztatni. A határ görög oldalát lezárták a sajtó előtt.

Egyre több migráns érkezik a görög határhoz

Helyszíni beszámolók szerint pénteken folyamatosan nőtt a görög határhoz közeli törökországi Edirne városába érkezők száma. A Demirören török hírügynökség úgy tudja, hogy szíriaiak, irániak, irakiak, marokkóiak és pakisztániak is vannak közöttük. Törökországban jelenleg több mint 3,5 millió szíriai migráns él, és sokan menekültek ide Ázsia más részeiből, valamint Afrikából is. A menekültválság tetőpontján, 2015-ben a migránsok nagy része Görögországon keresztül igyekezett Európa más országai felé eljutni.

Az úgynevezett balkáni migrációs útvonalat 2016-ban lezárták, az ekkor megkötött EU-Törökország menekültügyi egyezménnyel. Ennek értelmében a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az unió tagországai felé, cserébe Törökország 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap az EU-tól a területén tartózkodó menekültek ellátására.

Bulgária is megerősíti a határt

Közben Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök közölte szombaton szófiai sajtótájékoztatóján, hogy hétfőn megvitatja Erdogannal a szíriai menekültek okozta problémát. „Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a hét végéig Törökország rendelkezésére bocsássuk a szükséges eszközöket ahhoz, hogy saját területén gondoskodni tudjon a menekültekről” – mondta Boriszov. Szerinte az elmúlt napban a bolgár-török határon nem voltak incidensek, a határőrök és matrózok az állomáshelyükön vannak, de egymagában a határ fokozott védelmével nem lehet megoldani a problémát.

„Egyetlen normális ember sem engedi meg az erő alkalmazását nőkkel és gyerekekkel szemben. A szíriai humanitárius válság súlyos, mintegy egymillió embernek, gyerekes családoknak nincs vize, nincs élelme, hideg van, és ezért menekülnek Európába” – mondta sajtótájékoztatóján Boriszov. Bulgária pénteken jelentette be, hogy megerősíti Törökországgal közös határának védelmét, miután Törökország közölte, hogy már nem tudja feltartóztatni a menekülteket.

(MTI)

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Demszky már be is fogadná őket.
Az első hírek nem 72 óráról szóltak?

A képeken úgy látszik, mintha afrikaiak is jönnének.

A kisfejuek már OV-t hibáztatják.
Elég olvasni a hvg-s kommenteket.

erdogannak a maga szempontjabol igaza van. kifele hadd menjen barki.
aki befele akar jonni engedely nelkul azt kell leloni

Valszeg.
Az eu-ban nem érdeke, hogy mi St segítséget adjon a görögöknek és a bolgároknak?

"A Demirören török hírügynökség úgy tudja, hogy szíriaiak, irániak, irakiak, marokkóiak és pakisztániak is vannak közöttük."

Hát a videók tanúsága szerint szép számmal vannak közöttük négerek is. Azaz a világ legreménytelenebb, a nyugati életre legalkalmatlanabb szelete is. Lövetni kellene lassan, az unokáink életminősége dől el nemsokára...

De azért az EU-tól kapott több milliárd Euró jól jött Erdogan pasának.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés