Felmérés: az amerikaiak számára a legfontosabb választási kérdés az egészségügy

2020. február 19. 18:33
Az amerikai családok az egészségüggyel összefüggő azonnali pénzügyi problémáik megoldását várják a politikusoktól.

A Politico című lap és a Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének közös felmérése szerint a megkérdezettek azt várják Donald Trump elnöktől és a kongresszus politikusaitól, hogy tegyenek lépéseket az egészségügyi ellátás és a vényköteles gyógyszerek árának csökkentése érdekében. Emellett fontosnak tartják a közoktatásra fordított szövetségi kiadások növelését és gyűlöletből eredő bűncselekmények visszaszorítását is.

A választók az egészségügyi költségcsökkentést fontosabbnak tartják általában az egészségbiztosítási törvény megváltoztatásánál, vagyis egy átfogó új törvény kidolgozásánál és a klímaváltozás elleni fellépésnél is. Az amerikai családok az egészségüggyel összefüggő azonnali pénzügyi problémáik megoldását várják a politikusoktól. A megkérdezettek 80 százaléka az egészségügyi ellátás költségeinek csökkentését tartja a legfontosabbnak, ezen belül a demokraták 89, a republikánusok 76 százaléka ítéli e kérdés megoldását elsődlegesnek. A vényköteles gyógyszerek árának csökkentésére a megkérdezettek 75 százaléka voksolt, ez esetben is nagyobb arányú, 85 százalékos volt a demokrata párt híveinek tábora, míg a republikánus szavazók 69 százaléka számára fontos a gyógyszerárak visszaszorítása.

A felmérés idézi Robert Blendont, a kutatást végző csoport társigazgatóját és Richard Menschelt, a Harvard közegészségüggyel és politikai elemzéssel foglalkozó intézetének professzorát. Mindketten arra hívják fel a figyelmet, hogy az előválasztási folyamat lezárulta után a választók elsősorban „a zsebük szerint” döntenek majd. Vagyis nem az átfogó egészségügyi reform lesz fontos a számukra, hanem az egészségügyi költségek azonnali csökkentése. „Ez azt sugallja, hogy a választásokon a jelöltek költségcsökkentésre vonatkozó hiteles javaslatai számítanak majd” – állapította meg Blendon és Menschel. A két szakember levonta a következtetést, miszerint nem „az egészségügyi rendszer nagy reformjait” várják a választók a jelöltektől.

A kutatás során egyébként 22 témakörben kérdezték az embereket. Az is kiderült, hogy a megkérdezetteknek csak az 52 százaléka támogatja, hogy drasztikusan növeljék a klímaváltozás elleni küzdelemre fordítandó szövetségi kiadásokat. A közoktatásra költött összegek növelését 29 százalékuk, a gyűlöletből eredő bűncselekmények visszaszorítását pedig 34 százalékuk tartja rendkívül fontosnak.

(MTI)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem csoda. Akinek nincs biztosítása, meg is halhat.

Ez igaz. Végülis mindenki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés