A lengyel kormányfő Katynba és Szmolenszkbe fog látogatni a hozzájuk kötődő évfordulón

2020. február 13. 15:08
Mindkét esemény örökre megváltoztatta Lengyelország történelmét – húzta alá Morawiecki.

A lengyel kormányfő Oroszországban akar megemlékezni az 1940-es katyni mészárlás, valamint a 2010-es szmolenszki légikatasztrófa idén áprilisra eső kerek évfordulóiról, szándékát maga Mateusz Morawiecki is megerősítette csütörtökön. Morawiecki a Facebook-honlapján megírta: április 10-én Katynban akar tisztelegni a szovjet szervek által 80 évvel ezelőtt ott meggyilkolt lengyel tisztek emléke előtt, Szmolenszkben pedig a lengyel elnöki repülőgép tíz évvel ezelőtti katasztrófája áldozatainak róná le tiszteletét.

Mindkét esemény örökre megváltoztatta Lengyelország történelmét” – húzta alá Morawiecki. Előzőleg, csütörtök reggel a lengyel kormányfői hivatal főnöke, Michal Dworczyk miniszter egy rádióinterjúban közölte: jelenleg elemzik az oroszországi megemlékezés lehetőségeit. Elmondta azt is: az út semmiképpen sem lenne egyenlő egy kétoldalú tárgyalásokkal járó hivatalos látogatással. A kormányfői bejelentést követő sajtóértekezleten a lengyel elnök szóvivője, Blazej Spychalski kitérő választ adott arra vonatkozóan, hogy április 10-én Andrzej Duda államfő is elutazna-e Katynba. A legközelebbi napokban a megemlékezésekről Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter tárgyal orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval – közölte Spychalski.

Az orosz-ukrán konfliktus nyomán befagyott, s a történelmi múlt – ezen belül a katyni mészárlás és a szmolenszki légikatasztrófa – miatt korábban is terhelt lengyel-orosz kapcsolatokat tovább bonyolították Vlagyimir Putyin orosz elnök év elején tett, a Szovjetunió és Lengyelország második világháborús szerepét Varsó szerint átértelmező kijelentései. Az 1940 tavaszán Sztálin parancsára történt katyni mészárlásban több mint 21 ezer lengyel állampolgárt végeztek ki, a vérengzés része volt a lengyel elit megsemmisítését célzó szovjet tervnek, amely keretében további 330-340 ezer lengyelt Szibériába deportáltak. A 2010. április 10-én Szmolenszknél bekövetkezett légikatasztrófában 96 fős lengyel állami küldöttség vesztette életét, benne Lech Kaczynski akkori államfővel. A katasztrófát vizsgáló nyomozás máig nem zárult le.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Belépni és tájékozódni joguk volt (kérdés, hogy milyen létszámban). De közleményt akartak beolvastatni, szinte erőnek erejével.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés