Iványi Gábor: Nagyon hiányzik Göncz Árpád

2020. február 10. 17:59
Köztársasági elnökként Göncz Árpád tíz éven át vezette a politikusok népszerűségi listáját, hitt a média sokszínűségében és szabadságában – jelentették ki a megemlékezők.

Nagyon hiányzik Göncz Árpád” – mondta Iványi Gábor lelkész a Magyar Köztársaság első elnökének emléktáblájánál tartott megemlékezésen, hétfőn Budapesten, a III. kerületi Bécsi úton. Göncz Árpád számára a béke és az élet mindenek felett állt. Az 1990 őszi taxisblokád során államfőként békítően lépett fel és elősegítette, hogy a kormány és a tüntetők közötti ellentétek vértelenül oldódjanak meg – idézte fel a szónok.

Iványi Gábor emlékeztetett: köztársasági elnökké választásakor Göncz Árpád arról beszélt, hogy a legvédtelenebbeket kívánja szolgálni. Köztársasági elnökként Göncz Árpád tíz éven át vezette a politikusok népszerűségi listáját. Hitt a média sokszínűségében és szabadságában. A 80-as években a demokratikus ellenzék tagjaként pedig arról beszélt: ha szükség lesz valakire, aki szót ért a kommunistákkal és a népiekkel is, ő ott lesz.

Göncz Árpád 98 évvel ezelőtt, ezen a napon, 1922. február 10-én született és 2015-ben hunyt el. 1990-től két cikluson át, tíz évig volt a Magyar Köztársaság elnöke. Korábban 1956-os tevékenységéért életfogytiglanra ítélték, 1963-ban szabadult a börtönből. Író és műfordító volt, többi között Tolkien A Gyűrűk Ura című  művét fordította magyarra. A hétfői megemlékezést ifjabb Bibó István nyitotta meg. A néhány tucatnyi résztvevő között volt Göncz Árpád lánya, Göncz Kinga volt miniszter, Kuncze Gábor és Balázs Péter volt miniszter, Varju László DK-s országgyűlési képviselő, Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke, Bősz Anett országgyűlési képviselő, a Magyar Liberális Párt elnöke és Demszky Gábor volt főpolgármester. A Göncz Árpád Alapítvány által szervezett megemlékezésen a Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat nevében megkoszorúzták Göncz Árpád emléktábláját.

(MTI)

(Nyitóképünkön Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke virágot helyez el Raoul Wallenberg emléktáblájánál, 2020. január 17-én.)

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekem a Palvin Barbi hiányzik. Remélem leszek olyan döntési
pozícióban egyszer, hogy az istvántelki vasúti mh-t elnevezhetem Palvin
Barbi városközpontnak.

Göncz ilyen elfogult megítélése csakis SZDSZ nézőpontból lehetséges.

Körmös Bauer fiacskája nem volt ott? Ő már szart sem ér?

Iványi Gábor: Nagyon hiányzik Göncz Árpád

Miért nem megy utána?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés