Kisgömböcként falná fel a testület jogköreit Karácsony – itt a Fővárosi Önkormányzat új SZMSZ-e

2020. január 25. 7:00

Írta: Kereki Gergő
A főpolgármester jogköreit erősíti a Fővárosi Önkormányzat új SZMSZ-ére vonatkozó javaslat. Bizonyos kérdésekben egyedül döntene, csökkentené a minősített többséget igénylő tárgykörök számát, de másolná a kormány Nemzeti Konzultációját is Karácsony Gergely.

Megjelent a Fővárosi Önkormányzat új Szervezeti és Működési Szabalyzatára vonatkozó előterjesztés. A Karácsony Gergely által előterjesztett javaslat részleteiből jól látszik, hogy a főpolgármester a saját hatásköreit akarja szélesíteni, de jelentősen csökkenti az előző szervezeti és működési szabályzathoz képest azon a tárgykörök számát is, amelyekhez minősített többségre van szükség.

Több jogkör kerül főpolgármesterhez

A javaslat (21. § 6. bekezdése) alapján például a Fővárosi Közgyűlés ezentúl csak a főpolgármester előterjesztése alapján dönthet az önkormányzati tulajdonú cégek ügyeiben a fővárosi önkormányzat által magához vont és a közgyűlés más szervére át nem ruházott hatáskörök gyakorlásáról, a tanácsnok feladatköréről, valamint a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsáról szóló kormányhatározatban meghatározott ügyekben.

Ugyancsak újítás (24. § 3. bekezdése), hogy a közgyűlésnek és a bizottságnak (59. §) sem kell határozatképesnek lennie az egyes napirendi pontok tárgyalása közben, csak akkor, amikor a döntés megszületik. Vagyis elég, ha a közgyűlési tagok csak a szavazásra mennek be megnyomni a szavazógombot.

Az új szabályzat (33. §) szerint csak az ülést megelőző nap 12 óráig lehet írásban módosító javaslatot benyújtani a napirendi illetve kiegészítő javaslatok közt szereplő előterjesztéshez. A módosítás felveti a kérdést, mi történik majd azokkal az anyagokkal, amelyeket a közgyűlés helyszínén vagy az azt megelőző napon osztottak ki. Ez azért is érdekes újítás, mert (33. § 4. bekezdése szerint) a főpolgármesternek egyedüli (!) joga marad írásbeli módosítót benyújtani a döntéshozatal megkezdéséig.

A szabályzat (37.§ 2. és 3. bekezdése) szerint ráadásul a Közgyűlés nem is szavazhat a módosító javaslatról, ha az a főpolgármester kizárólagos jogában benyújtott előterjesztéshez kapcsolódik és azt a főpolgármester nem támogatja.

Kevesebb ügyben lesz szükség minősített többségre

A szabályzat (40. §) szerint jelentősen csökken azon ügyek köre is a korábbi SZMSZ-hez képest, amelyekhez a Közgyűlés minősített többségének döntése szükséges (például a sürgősségi indítvány napirendre vételéhez és a Közgyűlés meghívójában nem szereplő napirendi javaslat napirendre vételéhez sem lesz szükség a minősített többségre a javaslat szerint).

Egymaga döntene bizonyos kérdésekben és másolná a Nemzeti Konzultációt Karácsony

Az új szabályzat (93. §) szerint a főpolgármester „a főváros érdekeinek védelmében” döntést hozhat „minden olyan ügyben, amely szerepelt a Közgyűlés ülésének napirendi javaslatában vagy elfogadott napirendjén, de arról a Közgyűlés [...] két egymást követő alkalommal nem döntött.” Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy kérdésben két egymást követő ülésen nem született döntés, akkor arról a jövőben egyszemélyben maga Karácsony Gergely fog dönteni.

A fentieken kívül a dokumentum (111. §) szerint a főpolgármester a (Nemzeti Konzultációhoz hasonlóan) „kezdeményezheti, hogy a fővárosi lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, tizennegyedik életévüket betöltött polgárok valamely, Budapest Főváros Önkormányzata feladatait érintő kérdésben” írásban véleményt nyilvánítsanak. Vagyis fővárosi konzultációt indíthat.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jaj, Soros Gyuri bá, segíccs!!! Fékek és ellensúlyok leépítése, Amnesty, Helsinki hol vagytok??? Diktatúra!!!!

Jaja. Nálatok a "regelés" helyett a friss nicklopás megy. Sokkal jobb máséba beülni, mint létrehozni valamit, igaz, kis proli? Milyen a kilátás a Szemlőhegyről?

Mit helyeselsz? Azt, aminek töredékéért külföldi csapatok bevonulását sürgettétek? Jól van bolsikák, csak toljátok a bejegyzéseket, és a némileg kiábrándult Fidesz-tábort újra összerántjátok.

Valóban sérül a jogállamiság Magyarországon. 7-es cikkely.

Pont erre gondoltam. Az szdsz azzal kampányolt, hogy az állam rossz
gazda, majd ezt be is bizonyította. Utódaik szerint sérül a jogállamiság
Magyarországon. És tényleg.

Egyetértünk. Tapasztalják meg a saját bőrükön, milyen az, amikor lopakodva csökken a demokrácia és nő a diktatúra.

Majd lesz városállam. Abba belefér.

A budapestiek 25%-a szavazott rá:-))))

Persze, mert hosszú távon gondolkodsz:-))) én is.

Karácsony abból indult ki, hogy ő sem járt be a közgyűlésekre. Gondolom, akkor éppen kiképezték, elmondták, tudják, hová jár a gyereke iskolába, ezért értse, mit kívánnak tőle, esetleg el is áshatják. Hatalmi kérdéseken kívül csinálhat bármit, gondolom, ez akkor is feltétel volt, amikor főpolgármester jelölt lett.

Én csak azt a hangfelvételt idéztem, amelyen mindezeket ő panaszkodja el valakinek, aki ezt ki tudja miért felvette. És nyilván nem vele szemben álló kormány pártinak mondta el mindezt.

A Helsinki Bizottság majd felméri, megvizsgálja és megállapítja:
Magyarországon csökken a demokrácia.
Kivétel Budapest, ahol Karácsony polgármesteri hivatalba lépése óta: megállíthatatlanul növekszik, a demokrácia természetes algoritmusa alapján..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés