Johnson: Az új bevándorlási szabályozás „az embert helyezi előtérbe, nem az útlevelet”

2020. január 20. 18:28
A brit miniszterelnök szerint az uniós bevándorlási szabályozás diszkriminatív az EU-n kívüli országokból érkezőkkel szemben.

A brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett új bevándorlási szabályozás „az embert helyezi előtérbe, nem az útlevelet” –  mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson a Londonban rendezett brit-afrikai befektetési csúcsértekezleten kijelentette: az új rendszer a jelenleginél igazságosabb lesz és egyenlőbb elbírálást tesz lehetővé. Azzal, hogy mindenkit egyformán kezel, függetlenül attól, hogy ki honnan érkezett, és az útlevél helyett az embert helyezi előtérbe, a majdani új brit bevándorlási rendszer lehetővé teszi azt is, hogy a világ bármely részéről a legjobb tehetségeket lehessen Nagy-Britanniába csábítani – fogalmazott a brit kormányfő.

Boris Johnson szerint mindez jó hír azoknak, akik azért érkeznek Nagy-Britanniába, hogy a világ legjobb egyetemein tanuljanak, részesei lehessenek a magasan fejlett technológia forradalmi fejlődésének, vagy azért, hogy „a pénzügyi világ titánjainál dolgozzanak”.

Ausztrál minta

A konzervatív párti brit kormány az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, egységes – vagyis az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes – bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a brit EU-tagság jövő pénteken esedékes megszűnése után tervezett 11 havi átmeneti időszak lejártával, vagyis várhatóan 2021 januárjától.

A tervezett új szabályozás értelmében a bevándorlási kérelmek elbírálása során előnyben részesülnek azok, akik tudnak annyira angolul, hogy nyelvtudásukat munkájukban és mindennapi életvitelükben hasznosítani tudják.

Ugyancsak előnyös elbírálásra számíthatnak, akik a brit üzleti szektor számára elsődleges fontosságú munkát tudnak végezni, és azok is, akik maguk létesítenek olyan üzleti vállalkozásokat, amelyek brit munkavállalókat alkalmaznak és Nagy-Britanniában adóznak.

Gyorsított letelepedési és munkavállalási eljárás

London emellett jelentősen növeli azoknak az elsősorban tudományos, egészségügyi és ipari kutatással foglalkozó szervezeteknek a számát, amelyek a jövőben jogosultak lesznek magasan képzett külföldi szakemberek toborzására gyorsított letelepedési és munkavállalási eljárás felajánlásával.

Ellenőrizetlen bevándorlás az EU-ból

Boris Johnson a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben – az Európai Unióban érvényes szabad mozgásra utalva – azzal indokolta az általános bevándorlási szabályok szigorítását, hogy jelenleg ellenőrizetlen bevándorlás zajlik egy több mint 500 millió lakosú térségből, és a szakképesítés nélküliek bevándorlása az elmúlt húsz évben a nagy-britanniai bérek emelkedését is akadályozta.

A diszkrimináció kérdése

Johnson szerint az uniós bevándorlási szabályozás mindemellett diszkriminatív az EU-n kívüli országokból érkezőkkel szemben.

Hasonló érveket Johnson elődje, Theresa May volt brit kormányfő is használt. May a Brit Iparszövetség (CBI) tavalyi éves kongresszusán felszólalva azt mondta: a brit EU-tagság megszűnése utáni új brit bevándorlási szabályozás véget vet annak, hogy az Európai Unióból érkezők szakképzettségüktől, szakmai tapasztalataiktól függetlenül „beállhatnak a sor elejére, a Sydneyből érkező mérnökök vagy a Delhiből érkező szoftverfejlesztők elé”.

A volt brit miniszterelnök e kijelentését számos bírálat érte, és May nem sokkal később elnézést kért, elismerve, hogy nem lett volna szabad e szóhasználattal élnie.

(MTI)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valamiért az a hír jutott az eszembe, hogy Angliában tavaly a paki pedofil bandáknak 19.000 (tizenkilencezer !) fehér tini áldozata volt. Azt már én teszem hozzá, mert az angliai média még nem annyira bátor, hogy ezek egytől egyig muszlim vallású szemétládák voltak. Csak további jó munkát tudok kívánni nekik és az angoloknak meg sok szerencsét a társadalmuk átalakításához...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés