Lassan nem marad gyógypedagógus az országban, de a kormány szerint minden rendben van

2020. január 19. 16:52

LMP
MTI-OS
Évek óta csak hitegetik a gyógypedagógusokat, de érdemi lépéseket nem tesznek a helyzet rendezése érdekében.

„A kormány továbbra sem hajlandó érdemben emelni a gyógypedagógusok fizetését, ezzel súlyosan veszélyeztetve a speciális oktatást igénylő gyerekek iskolai fejlődését: a legtöbb gyógypedagógus továbbra is 200 ezer forint alatt keres, miközben külföldön már kezdő fizetésnek ennek a többszörösét kapnák. Ezért mára olyan súlyos szakemberhiány alakult ki, ami már a speciális oktatást igénylő gyerekek beiskoláztatását is veszélyezteti. Az LMP szerint van forrás a költségvetésben az azonnali és jelentős béremelésre, csak éppen a kormányzati akarat hiányzik hozzá.

A kormány évek óta csak hitegeti a gyógypedagógusokat, de érdemi lépéseket nem tesz a helyzet rendezése érdekében. Mindez mára azzal járt, hogy ma már alig működik országos szinten az az infrastruktúra, ami a speciális oktatást igénylő gyerekek fejlődéséhez szükséges. Azaz az állam egyszerűen nem képes ellátni egy kötelező feladatát, miközben a kormányzati kommunikáció megszakítás nélkül visszhangozza a sikerpropagandát.

Pedig ha kevesebbet költene a Fidesz óriásplakátokra és többet az állam valódi feladataira, akkor ez a probléma is orvosolható lenne: az LMP szerint a helyzet rendezéséhez a szociális és az egészségügyi bértábla egységesítésére, a gyógypedagógusi pótlék 5 százalékról 15 százalékra emelésére, valamint az ágazat pályakezdő fizetések emelésére lenne szükség.”

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az LMP hazudik.

„A 2018/2019-es tanévben a köznevelésben foglalkoztatott gyógypedagógusok/konduktorok száma 10 058 fő volt, amelyből tényleges gyógypedagógus/konduktor munkakörben 9582-en tevékenykedtek. A 2019/2020-as tanévben a gyógypedagógusok/konduktorok száma 10 178 fő, amelyből ténylegesen ebben a munkakörben 9728-an tevékenykednek” – közölte a tárca, hozzáfűzve, „a 2010/2011-es tanévben a gyógypedagógus/konduktor munkakörben dolgozó szakemberek száma még csak 5695 fő volt, így az elmúlt kilenc évben rendkívül jelentősen javult az ellátottság”

"2006 előtt egyetlen felsőoktatási intézmény képzett gyógypedagógusokat, most már kilenc egyetemen folyik ilyen képzés, ezzel párhuzamosan a hallgatók száma a 2013-as 937-ről kétezer fölé emelkedett."
https://www.kormany.hu/hu/embe..

"A tanárok nagyon nagy része gyógypedagógusként is funkcionál"

Szerintem nem nagy része, hanem egy része.
Valószínű, hogy 10178 és a 9728 különbözeteként mutatkozó 1450 fő pedagógus gyógypedagógusi szakvizsgával is rendelkezik, de főfoglalkozásban pedagógusként van foglalkoztatva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés