A Nélküled – Nélkületek

2019. november 18. 8:40
Így keresik az izzadtságszagú érveket a ballib körökben, hogy megmagyarázzák, miért nem álltak fel a Nélküled alatt, és hogy miért nem tetszik nekik a dal.

A ballib médiában megy az erőltetett értetlenkedés a Nélküled című, stadionszerte ismert és szeretett dal elhangzásával kapcsolatban a Puskás Ferenc aréna nyitómeccsén és avatóján. Egyikük Facebookon tálalt, kissé izzadságszagú, kötözködő hangvételű kifogásain keresztül mutatjuk be ezt a lelkiállapotot – és reagálunk rá.

Ballib újságírók a Facebookon: 

„Én 5 perccel ezelőttig még sose hallottam a Nélküled c. dalt, és nem álltam fel most, amikor meghallgattam.”

„De miért kellett vajon felállni? Már a Himnusz is le lesz cserélve? Most kellene eldönteni, mert akkor nem tanuljuk meg a gyerekkel feleslegesen.”

Mit lehet erre mondani? Próbáltam a száraz tényeknél maradni:

„A Nélküled a Dunaszerdahely (DAC), a csallóközi magyar focicsapat nemhivatalos himnusza. Nem lett a Himnusz lecserélve, csak a Nélküled Kárpát-medence szerte sokfelé énekelt dal táboroktól baráti összejövetelekig, mivel kifejez valamit. A szurkolók pedig egyébként fel szoktak állni a sporthimnuszokra, a Fradi-szurkolók sem ülve éneklik a Fradi-himnuszt. Nem tudom, mi ebben annyira meglepő.”

Ballib újságírók, kettes számú kifogás:

„Szólt a Himnusz. Nekem azzal sincs bajom, hogy ez is szól, és az is lehet, hogy ez a szurkolóknak tök ismert cucc, csak ne legyen már idegenszívű, akinek ez semmit nem mond. Plusz a Puskás Aréna átadása szerintem nem csak a szurkolóknak nagy esemény, hanem mondjuk a U2-koncertre váróknak is. Akik meg azt se tudják mi az a DAC, nem hogy a himnuszukat ismerjék. Btw tegnap nem a DAC játszott.”

Próbáltam komolyan venni mindezt:

„A Székely himnusz sem csak a székelyeké, valamiért spontán módon úgy alakult, hogy szimbolikusan az elszakított területek egészére vonatkoztatjuk. A Nélküled nem a DAC dala csak, hanem az Ismerős Arcok egy klasszikus slágere. Azt is mondhatnád, a DAC se sajátítsa ki azt. Senki nem mondta, hogy idegenszívű, aki nem tudja, az mi, fociszurkolói körökben azonban közismert, nyilván csodálkoznak, ha valaki nem ismeri. U2-koncert meg nem tegnap volt. Szerintem tök erőltetetett ez az értetlenkedés.”

Úgy látszik azonban, nem jártam sikerrel:

„Ez egy 2007-ben írt dal, és én az Ismerős Arcokat se ismerem. Ez nem az általános műveltség része, én se várom el, hogy mindenki ismerje a Kispál-dalokat, amiből nekem több is himnusz. A U2-t félreértetted. Arra vonatkozott, hogy szarok a focira, s ha én kijutok majd, akkor koncertre fogok menni, olyanra, ami azért nem volt Magyarországon, mert eddig nem volt hol megrendezni.”

Nem adtam fel, próbáltam megmagyarázni a lehetetlent:

„Nekem az az értetlenkedés a furcsa, ami a jelenséget övezi. Hogy egy, a nemzet szempontjából fontos sporttörténeti eseményen elénekelt, szurkolói körökben is slágernek számító dalra kiakadtok. Én pl. nem szeretem a Kispált, de jópárszor voltam Kispál-koncerten, és sosem méltatlankodtam, hogy miért játszik a Kispál Kispál-számokat, amelyeket nem ismerek.”

De nem sikerült: 

„Semmi bajom azzal hogy elénekelték, azzal igen, ha valakit meghurcolnak a kormánymédiában azért, mert nem ismeri, es nem érzi kötelezőnek, hogy állva énekelje. (A U2-s cuccot tovabbra is félreérted.)”

Azért csak tovább próbálkoztam:

„Ha elmész egy ismeretlen vallás szertartására, igyekszel követni a jelen lévőket, hogy mit kell csinálni. Ha elmész templomba úgy, hogy nem vagy hívő, például valakinek az esküvűjére, akkor csatlakozol legalább mozdulatokban. Ha elmész külföldre, és nemzeti ünnepen a saját himnuszukat éneklik az adott országban, te is velük ünnepelsz. Így megy ez a focistadionokban is. Nem ismered a dalt, oké; nem tudod, mi az, oké; nem énekled, oké; de legalább felállsz, mert mindenki feláll, és érted, hogy ez közösségileg fontos.”

Csak fokozták:

„Értem amit írsz, és még az is lehet, hogy a tömeg erejének engedve felállsz, de azzal sincs baj, ha nem. Ugyanis ez nem a nemzeti Himnusz. Még csak nem is évtizedeken és generációkon át öröklődő dal fontos dolog.”

Erre még válaszoltam:

„S csak a hivatalos himnusz, meg a generációkon át öröklődő dalok lehetnek ilyen funkciójúak? Szerintem elkeseredve keresed az izzadtságszagú kifogásokat. De mondjuk úgy, hogy neked egyéni jogod nem énekelni és nem felállni, másoknak meg egyéni joga, hogy nekik a te magatartásod ne tetsszen, és ennek hangot adhassanak. Ennyit az egyéni jogi megközelítésről.”

Itt abbamaradt az eszmecsere. Illetve később előkerült pozitív példaként a Nélküled-del szemben a Belga Nemzeti hip-hopja és a Rózsaszín Pitbull Ne szívják füvet című régi punkslágere. Értem mindkettő iróniáját, de a Belga egy lelketlen, cinikus izé, a Pitbullé meg egy infantilis szám. De ők ezekre azt mondják: „nem csak felállnék, hanem urgálnék is rá”. Szívük joga, és a három szám nem zárja ki egymást persze, de azért az sokat mondó, amikor a Belga és a Rózsaszín Pitbull esztétikailag magasabb rendűnek minősül az Ismerős Arcok felett egyes körökben. És egyáltalán: szoktunk slágereken és focihimnuszokon Bach-szintű esztétikát számon kérni?

Ballib firkászkörökben áthatóan nem értik, és nem is akarják érteni a Nélküled-jelenséget. Játsszák a durcás, sértődött értelmiségit, csak mert ők még nem hallották, és ez nem a Hivatalos. Egy jó részük egyébként arra sem állna fel, mert úgymond nacionalista, és Isten van benne. Lelkük rajta.

Összesen 361 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Korrekt. Már előre látom, hogy gyűlnek majd ide a trollok epét hányni.

Reménytelen elvárás sajnos.
A baloldali kommunikáció a rendszerváltás óta a kizárólagosságra épít: tőlük jobbra csak "lábszagú mucsaiak vannak", "akik nem értik a modern kort", és ha hatalomra kerülnek, akkor minden jobboldali kormány által hozott döntést vissza fognak csinálni.
Ebben totálisan támogatja őket a háztáji médiájuk, amelyik mindent le akar húzni a saját szintjére.
A legcinikusabb dolog, hogy közben képesek árokásásról, és az árkok betemetésének szükségességéről beszélni (ami náluk nyilván a jobboldal totális behódolását jelentené)

Én is nagyra becsülöm a próbálkozást. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy reménytelen, de valószínűleg csak a ballib "értelmiség" részéről. Remélem, nem gondolják, hogy a stadionban csak kormánypárti szavazók voltak? Egészen biztos, hogy ballib drukkerek is énekeltek:-))) Tehát a sajátjaiknak is nekimentek .
Viszont: ha nem ismeri, nem is ért vele egyet, a többség felé mutatott tisztelet miatt csendben maradhatott volna, de ha nem, legalább normális stílusban kellett volna a véleményét megfogalmaznia pl az indexnek.

"Ballib firkászkörökben áthatóan nem értik, és nem is akarják érteni a Nélküled-jelenséget."

Dehogy is nem értik. Dafke nem akarják érteni. Ha megkérdeznék Csíkszeredát, vagy a Spartak Suboticát, ők megértenék. A Nélküled általánosságban, konkrét nevek említése nélkül érvényes. Még előfordulhat, hogy ők is átveszik. Rossz példát hoztál ide.

Az ellenzékiek érzik, hogy a kitűnő teljesítmény, a beruházások sorozata, a produktív munka a kormányzat ereje. Ez ellen csak az marad nekik - mivel kreatív szinten versenyképtelenek -, hogy mindent leszólnak, lekicsinyelnek, gúnyolnak, kákán csomót keresnek, áskálódnak, fanyalognak, cinikusan negligálnak. Ne szavazz rájuk soha / ha jót akarsz magadnak és szeretteidnek /!

Szerintem ez nem megértés, meg ismerés, meg együtt érzés, hanem illem kérdése.

A pofa egészen biztosan tudta, mit csinál, ő tüntetett éppen. A helyszínt rosszul választotta meg, de az alkalmat is. Ezek ilyenek, gátlástalanok. Most boldog, mert nagyot nyertek, minden ellenkező híreszteléssel és vígasztalással ellentétben. Helyzetben vannak és kihasználják. Most ez jön.

Kicsit sem érdekli őket, h. a fél ország részéről vívnak ki közútálatot, mert ez nagyon összeillik az egyéb szerepléseikkel.Aki azt hiszi, h. ezzel a társasággal egyezkedni, tárgyalni lehet, az naív.

Közkinccsé kellene tenni az EU-s bosszú hadjáratukat is. A hazugság, az megy.

Pillanatnyilag reménytelennek látom a párbeszédet. Erről főképp a ballib tehet. Amíg a helyi önkormányzatokban simán megcsinálták minden erkölcsi gátlás és a szokásjog betartása nélkül amit megtettek ( nem adtak bizottsági helyeket, a saját fizetésüket sokkal jobban emelték, mint az ottani ellenzékét), csak az árkot ásták.
KIváncsi leszek, a következő pár napban a Parlament ülésén lesz-e atrocitás? Szerintem lesz. Kihasználják ezt a pár napot, amíg nem lép életbe a szigotítás.

Mindenbe belekötnek, ami akár csak halványan is kapcsolódik a nemzet szóhoz, fogalomhoz, érzülethez.
Az biztos, hogy az egész világon ritka nemzetellenes ellenzékünk van. Máshol vannak olyan minimumok, aminek kapcsán létrehozható a nemzeti egység legalább néhány témában. A mi ellenzékünk meg állandóan külföldről vár segítséget, ezzel is bizonyítva a saját gyenge szintjét.

Mivel sok meccsre járok szeretem a dalt, de haverjaim többségének fogalma sincs, hogy létezik ilyen nóta, ami nem zavar. Bolsevik tempó, amit a széljobb művel azokkal, akik nem ismerek a dalt. Ez nagyon nem polgári viselkedés.

Elmegy egy eseményre az újságíró. ELŐTTE tájékozódik, hogy ne úgy essen be, mint Pilátus a
Credoba. Ha nem tudja, mi az, hogy "Nélküled", akkor egy szer újságíró, ha tudja, de nem áll föl,
akkor egy szar ember.

Vedd úgy, hogy ez egy civil kezdeményezés. A dunaszerdahelyi csapat szurkolóinak civil kezdeményezése, amit most a Puskás Arénában is elfogadott sok tízezer ember. Nálatok a civil kezdeményezés igaz, egyoldalúan, de szentség. Akkor most legyen ez is az.

De van egy javaslatom. Ne nézz válogatott meccset, ha neked ott ez a lényeg.

Ez egy vélemény, Baboss Botond véleménye. A liberalizmus - az alapvető, klasszikus liberalizmus szerint - semmivel sem ér kevesebbet, mint a tied.

Kedves Szilvai úr!
Nem az a bajuk, amit leírnak, hanem az amit a dal sugall. Ezt azonban nem merik leírni.
Annak aki nem ismeri a dal szövegét.

Ismerős Arcok - Nélküled

Annyi mindent kéne még elmondanom
S ha nem teszem, talán már nem is lesz rá alkalom
Hogy elmeséljem, milyen jó, hogy itt vagyunk
S mint a régi jó barátok egyet mondunk s egyet gondolunk

Mint a villám tépte magányos fenyő
Mint a vízét vesztett patak, mint az odébb rúgott kő
Mint a fáradt vándor, ki némán enni kér
Otthont, házat, Hazát, nyugalmat már többé nem remél

S bár a lényeget még nem értheted
Amíg nem éltél nehéz éveket
Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk
Mi egy vérből valók vagyunk

Mint a leszakított haldokló virág
Mint az öt millió magyar, akit nem hall a nagyvilág
Mint porba hullott mag, mi többé nem ered
Ha nem vigyázol ránk olyanok leszünk mi is, nélküled.

S bár a lényeget még nem érthetted
Amíg nem éltél nehéz éveket
Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk
Mi egy vérből valók vagyunk!

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2019. november 18. 10:37
Agnieszka | 2019. november 18. 11:05

Szeretném látni, amint ezzel a véleménnyel kiállsz az annyira utált futballszurkolók elé. Szeretném látni, hogy utána mit mesélsz és hogyan nézel ki. De persze olyan nem lesz, csak fotelből van nagy pofád. Így viszont hallgass. Még az összefogáspárti Gajda Péter sem merte az állítólag őket támogató kispestieknek azt mondani, hogy nem lesz Honvéd stadion. Ennyit rólatok.

Gondolod, hogy vakoknak el lehet magyarázni a virágos mező színeit? Vagy azoknak, akik mindenben a szürkeséget választják, egyetlen színes élményük a szivárványszínű zászló.

Amire hivatkozol a következő

Isten, hazánkért térdelünk elődbe.
Rút bűneinket jóságoddal född be!
Szent magyaroknak tiszta lelkét nézzed,
Érdemét idézzed!

István királynak szíve gazdagságát,
Szent Imre herceg kemény tisztaságát,
László királynak vitéz lovagságát:
Ó, ha csak ezt látnád!

Szent Erzsébetből hős szeretet árad,
Margit imái vezekelve szállnak,
Minket hiába, Uram, ne sirasson
Áldott Boldogasszony!

Ránk, bűnösökre minden verés ránkfér,
De könyörögnek ők tépett hazánkért.
Hadd legyünk mink is tiszták, hősök, szentek:
Hazánkat így mentsd meg!

Erre mondod, hogy nem giccse, holott ennek is ugyanaz a lényege, mint a másiknak.
Ez pedig nem több, nem kevesebb, mint a szeretet, egymás és a Haza szeretete. Szerintem ezen túl a versenysport is erről szól, vagyis dicsőséget szerezni a nemzetnek, a Hazának, mindennek együtt örülni.

"TV székház gyújtogatás mikor lesz?"

Kérdezd meg Gyurcsány vezéredet.

Én csak annyit mondtam, hogy Spielmann doktor azok előtt fejtse ki, azok előtt is merje kifejteni az álláspontját, akiket illet. Gondolom, ez így normális.

Na ja!
Aki feláll az művelt, kulturált, tisztelettudó.
Aki meg áll fel az bunkó.
Idézve Hofi Gézát: "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő.”

Szerintem ez egy nagyon szép szöveg, akinek ezzel baja van, az nem ide való, mert nem normális.

Egyetértünk.
Olyan helyeken veszítettünk, ahol korábban sem 50% feletti eredménnyel nyertünk. Az ilyen helyeken működött az összefogásuk. Összességében nem lettünk kevesebben. Az OGY-i választásokon ez majd jól megmutatkozik.

A Miklósi nevű fekáliának volt fontos, hogy leírja, mi az, amit ő gondol.

Nektek meg minden fáj, ami jó érzés a magyaroknak. Egyszerű, mint a faék. A miklósi gazdái azért fizetik őt, hogy romboljon mindent, ami magyar, nemzeti és jó érzést vált ki a magyarokból. Ha nem ír ilyesmit, a gazdái csak annyit látnak, hogy 70.000 ember szíve dobbant egyszerre.

Ezek vagytok ti, mindenen fanyalgó. semmit megalkotni nem képes, mindent tönkretenni akaró szemétládák.

A vélemény mindenkinek arra szolgál példálódzó bizonyítékként, amit ő le akar szűrni belőle.

Nem vagy magyar. Ez teljesen rendben van. Nem azonosulunk egy másik nép örömével és lelkesedésével mi sem.

Jó lenne, ha kimondanátok, nektek ez az ország nem jelent semmit és nem is akartok semmi jót az itt élő embereknek, ezért adjátok el a lelketeket az idegen hatalmaknak.

Igaz lenne és szép. De te patkányok vagytok, ezért hazudjátok azt, hogy jót akartok az embereknek...

Nemrég volt a Slovan Bratislava - DAC meccs. A Slovanban némileg több magyar nevű játékost véltem felfedezni. Lehet, hogy mindkettő magyar csapat?
Persze ilyen alapon néhány NB1-es csapat meg inkább ukrán, vagy balkáni.

Elképesztő gusztustalan, amit napokig lecsaptak az egész Puskás megnyitása körül.

Nyilván nem kell túldimenzionálni azt a számot de az a kislány nagyon szépen énekelte el, legalább őt kihagyhatták volna a sok utálkozásból és cikizésből. Dehát ezek már ilyenek.

Nekik minden szar. Szar lehet nekik.

Aki magyarnak vallja magát, azt nem zavarja, ha a többi magyar kinyilvánítja az összetartozásának örömét.

És éppen ez a baj azzal ahogyan reagáltok. Megint összekeveritek az akciót a reakcióval. Láthatóan zavar benneteket, hogy a magyarok összetartanak és ennek az az indexes véglény hangot is ad. mert úgy hiszi, hogy ez az elvárás felé.

Őszintén szólva én sem csípem a tömeg hatást, de nálatok nem arról van szó, hogy vannak Baradlay Jenők is az országban, hanem arról, hogy minden áron bizonyítani akarjátok, hogy ti nem tartoztok ide, és nem akartok sem közös jövőt velünk, sem közös boldogulást.

A hírTV valamelyik műsorában előrevetítették ezt a hozzáállást a baloldali média részéről.

Mi a francért kellene nekem tanulmányoznom valakit?
Semmi közöm hozzá, nem vagyok felelős az említett személyért és ő sem értem.

Nektek egy fikarcnyi önálló gondolatotok sincs? Mindent a szátokba rágnak a pártközpontból?

Engem nem látsz, sem gigakoncerten, sem pápalátogatáson, sem Békemeneten, sem focimeccsen, sem semmilyen tömegrendezvényen. Nem szeretem azt a kifejezési formát, amit ti most fikáztok. De ez nem jelenti azt, hogy úgy gondolom, hogy rossz lenne. Nem is szólnék ellene, mert én ilyen vagyok, ők meg olyanok.
A másik pedig csak annyi, hogy hiába játsszátok itt a sértődöttet, bizony ez az, aminek látszik. Ti nem szeretitek a nemzetet, mert internacionalisták vagytok. Fel akarjátok számolni a magyar önrendelkezést. 30 évvel ezelőttig az oroszok hátsóját nyaltátok, most éppen a brüsszeli hátsók iránt éreztek olthatatlan vonzalmat. Gusztus kérdése, nem is ez a baj, hanem az, hogy hazudtok. Reggel, éjjel, meg este.

Ne sajnáld, én a székelyhimnuszt találom giccsesnek, de ez még nem jelenti azt, hogy az emberek érzelmei, megnyilvánulása ne váltana ki tiszteletet belőlem, amikor ott vagyok és ők lelkesen, én kevésbé lelkesen, de énekeljük együtt. Mert arról szól, hogy összetartozunk. És ez az, ami nem tetszik a ballibnek. Jönnek a hülyeséggel, hogy nem is vagyunk egy vérből. Ostobák, ha egy kicsit is gondolkodnának a magyarságról, akkor tudnák, hogy azért kellett a hét vezérnek vérszerződést kötni, hogy egy legyen a vérünk. Mert mi így már mindörökké egy vérből valók vagyunk.

Tanultál te valaha a hét vezér vérszerződéséről? Mit gondolsz, miért kellett a vérszerződés?

Az ő vérszerződésük óta, mi egy vérből valók vagyunk.

Te meg a fekália baloldaliak, meg egyszerűen senkik vagytok!

Ha neked a halászlé passzirozasa egyenlő e nemzeti érzéssel, akkor neked az is mindegy, hogy vidd ki a bilit vagy idd ki a bilit:-) régi Dakota közmondás, mielőtt rákérdeznél:-))))

Azután a barna hajúak jönnek?
Te fékre értelmezed az egészet. Nincs szó a Himnusz lecseréléséről, talán úgy lehet megfogalmazni, hogy sporteseményeken a csapattal összetartó drukkerek dala lett, függetlenül attól, hogy milyen politikai oldalra szavaznak. Ezt kéne megbecsülni, de most is csak az árokásás megy.

Persze van még egy megoldás: a végtelen ostobaságotok. Hogy az orbanofóbiátokat kezelni kellene , mert már beteges. A politikusaitok esetében ez kizárva, patkány az összes.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés