A román fél nem egyezett bele abba, hogy Budapest gazdaságfejlesztési programot indítson Erdélyben

2019. október 11. 20:19
Semmilyen szintű kétoldalú egyezmény nem létezik Magyarország és Románia között a gazdaságfejlesztési programról, a román fél más módon sem fejezte ki beleegyezését – közölte a bukaresti külügyminisztérium .

Semmilyen szintű kétoldalú egyezmény nem létezik Magyarország és Románia között a Pro Economica Alapítvány révén (Erdélyben, magyar állami támogatással) működtetett gazdaságfejlesztési programról, a román fél más módon sem fejezte ki beleegyezését – közölte a bukaresti külügyminisztérium pénteken a G4Media.ro hírportál megkeresésére válaszolva.

A kommüniké szerint a bukaresti külügyminisztérium – diplomáciai csatornákon és a kétoldalú találkozók alkalmával - több ízben is azt kérte a magyar féltől, hogy ezt a programot átlátható módon, a román törvényeket, az európai uniós belső piaci szabályait és a romániai regionális fejlesztési stratégiákat tiszteletben tartva, diszkrimináció nélkül bonyolítsa le.

„Felhívtuk a magyar fél figyelmét arra, hogy a gazdasági segítségnyújtás a nemzetközi szabványok szerint túlmutat azokon a kiváltságokon, amelyeket egy ország egy másik állam területén élő rokon kisebbségnek nyújthat, következésképpen ilyen intézkedéseket csak a román fél beleegyezésével, bármiféle etnikai alapú megkülönböztetés nélkül lehet csak hozni” – zárul a bukaresti külügyminisztérium válasza.

A G4Media több ízben foglalkozott azzal, hogy Magyarország „több tízmillió eurót fektet be az erdélyi gazdákba". A bukaresti külügyminisztérium válaszát ismertető cikkében arra emlékeztetett: Szijjártó Péter hétfőn bejelentette, hogy Magyarország a – mindeddig Székelyföldre korlátozódó – gazdaságfejlesztési programot „Románia szinte teljes nyugati részére" (a Partiumra) is kiterjeszti.

A külgazdasági és külügyminiszter aradi látogatása alkalmával nagy sikernek nevezte az erdélyi gazdaságfejlesztési program harmadik ütemét, amelynek során Székelyföldről 5291 pályázatot nyújtottak be és összesen 21,5 milliárd forintnyi fejlesztési igényt fogalmaztak meg. Hozzátette: abban állapodtak meg Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, hogy a program következő fázisát a Partiumra fogják kiírni novemberben.

(MTI)

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Látom, szeretnéd te is víz alá nyomni az erdélyi és partiumi magyarokat, gondolom ezt honorálják odaátról. A románok félnek, hogy az ottani magyarok az anyaországtól kapott segítséggel túl növik őket. A románok száz év alatt csak lezüllesztették a megkapott magyar területeket, még azt sem tudták megőrizni, amit készen kaptak. Szóval segíteni kell a határon túliakat, mert őket rajtunk kívül senki nem fogja támogatni.

Kisfiam, ti sem írtatok nagydoktori értekezést, az eltűnt zugló képviselőről, utána arról, hogy Karácsony is fosik attól, hogy őt is elássák azok, akik tudják, hová jár a gyereke óvodába. De arról sem értekeztetek, hogy a kispesti polgármester kínjában nem tud jobbat kitalálni, mint hogy nem ismeri fel egy felvételen a saját emberét. A Burány által megvétózott Krinyóról sem igen dumáltok, pedig ennek az okát elmesélte a vígan kokainozó társaság.

Szóval, söprögess magatok előtt, mi is ezt fogjuk tenni. Vagy megkapjátok Mohácshoz hasonlóan Győrt, vagy kiderül, hogy a lejáratódott Borkait sem tudjátok megverni. És tudod miért? Mert a győri fideszes szavazók ugyanúgy fognak gondolkodni, mint ti: bárki, csak ne a zavaros összefogás.

Száll már le a magas lóról te szerencsétlen! Adva van két téma: ti a magatokét agyon hallgatjátok, ezen az oldalon viszont megjelennek a kritikus hangok, még akkor is ha van egy kis kommunikációs zavar. Tarlós elítélte Borkait, Karácsony pedig mentegeti az ő oldalán történteket.

Alapítani kell egy céget Franciaországban, és azon keresztül kell támogatni az erdélyi magyar gazdákat.
Magáncég annak ad megbízást, akinek akar, és ha ez nem tetszik a románoknak, akkor egy francia cégnek sokkal nagyobb esélye van arra, hogy betartassa a tőke szabad mozgásáról szóló EU-s alapelveket.

Akkor azért nem ellenkeznenek, ha egész Romaniat támogatnánk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés