Európai BT-tagok: Észak-Korea adja fel tömegpusztító fegyvereit

2019. október 8. 21:14
A brit, francia, német, belga és lengyel ENSZ-nagykövetek azután adták ki közös nyilatkozatukat, hogy a kommunista állam a múlt héten újabb rakétatesztet hajtott végre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt európai tagja közös nyilatkozatban követelt határozott lépéseket Észak-Koreától nukleáris és rakétaprogramjának teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan feladására kedden. A 15 tagú ENSZ BT kedden zárt ajtók mögött ülésezett annak nyomán, hogy Észak-Korea a múlt héten – saját közlése szerint – sikeresen tesztelt egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát (SLBM). A kommunista állam emellett az ENSZ BT határozatait sértő számos tesztet hajtott végre ballisztikus-rakétákkal. Az ülést Németország, Franciaország és Nagy-Britannia kezdeményezte.

Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Belgium és Lengyelország ENSZ-nagykövetei a zárt ajtók mögött tartott ülést követően közzétett közleményükben aláhúzták: a rakétaindítások aláássák „a regionális biztonságot és stabilitást, s az ENSZ BT határozatainak világos megsértését jelentik”. „Elengedhetetlen, hogy a Biztonsági Tanács betartassa a határozatait. A nemzetközi szankciókat fenn kell tartani, és teljes körűen, illetve szigorúan ki kell kényszeríteni” – hangsúlyozták az európai diplomaták. Az ENSZ-nagykövetek ugyanakkor sürgették Észak-Koreát, hogy „​​​​​​​jóhiszeműen vegyen részt tartalmas tárgyalásokon az Egyesült Államokkal, és tegyen konkrét lépéseket tömegpusztító fegyverei és ballisztikus rakétái teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon történő feladására”.

Észak-Korea hétfőn óva intette az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Franciaországot és Németországot attól, hogy felvessék a kommunista vezetés rakétatesztjeinek ügyét az ENSZ BT-ben, mert az „​​​​​​​felszítaná Phenjan törekvését szuverenitásának megvédésére”.

„​​​​​​​Tudjuk, hogy a brit-francia-német kezdeményezés mögött az Egyesült Államok rejtőzik

– jelentette ki Kim Szong észak-koreai ENSZ-nagykövet újságíróknak nyilatkozva. „​​​​​​​Az Egyesült Államoknak és csatlósainak tudatában kell lenniük azzal, hogy amennyiben jelen pillanatban felvetik önvédelmi intézkedéseink ügyét az ENSZ BT-ben, az csak felszítaná óhajunkat szuverenitásunk megvédésére” – hangoztatta Kim.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Phenjan milyen módon védené meg szuverenitását, az észak-koreai diplomata így felelt: „​​​​​​​Figyeljék, mit fogunk tenni a jövőben”. Hozzátette: ez nem jelent feltétlenül újabb rakétatesztet. A Reuters hírügynökség szerint a mostani kísérlet volt a legprovokatívabb Észak-Korea részéről azóta, hogy 2018-ban ismét felvette a párbeszédet az Egyesült Államokkal. A nukleáris leszerelésről folytatott munkamegbeszélések szombaton szakadtak meg Észak-Korea és az Egyesült Államok között. Vasárnap a phenjani külügyminisztérium bejelentette: Észak-Korea nem tárgyal, amíg az Egyesült Államok nem változtat a vele szembeni ellenséges politikáján.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mikozben a britek es a franciak is atomhatalom ugye. Nekik szabad?

Gretacska menjen el Phenjan foterere es itelje el a raketatesztet. Az elkovetkezo husz evben nem lenne gondja karbonlabnyomra, fuvet legelve a munkataborban legfeljebb nemi metant eregetne mint a kerodzok.

Rossz volt a borsótermés, nem kellene azt a keveset is a falra hányni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés