Megértést szorgalmaz a kelet-közép-európai országok iránt Von der Leyen

2019. július 18. 21:10
„Muszáj kimenteni a Földközi-tengeren bajba jutottakat, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan Európába kell hozni őket” – nyilatkozta a migráció kapcsán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság következő elnök.

Megértést szorgalmazott Közép- és Kelet-Európa országaival szemben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság következő elnöke a Süddeutsche Zeitung című müncheni, liberális lapnak csütörtökön adott exkluzív interjújában, amelyben egyúttal bírálta, ahogyan ezeket az országokat eddig kezelték. „Fontos, hogy objektív vitákat folytassunk” – húzta alá a német politikus. „A közép-és kelet-európai országokban sokaknak az az érzésük, hogy nem fogadják el őket teljesen. Ha ilyen kiélezett vitákat folytatunk, mint jelenleg, akkor az azzal fenyeget, hogy egész népek és országok gondolják majd azt, hogy mindannyiukat kifogásoljuk, amikor konkrét hiányosságokat teszünk szóvá”– fejtette ki a politikus. Kitért arra, hogy éppen ezért minden tagállam rendszeres monitorozását javasolja, elkerülendő, hogy az a benyomás alakuljon ki, hogy Európa egyik része folyton bírálja Európa másik részét. A leendő elnök a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzete, illetve az olasz államháztartás ügyében is visszafogottságra intett.

Jogállamiság, tökéletesség

„Mindannyiunknak meg kell tanulni, hogy mindig teljes jogállamiságra kell törekedni, de senki sem tökéletes” – hangoztatta Ursula von der Leyen. A bizottság megválasztott elnöke a korábban felvetett pénzbüntetés vagy forrásmegvonás lehetőségével kapcsolatban arra az álláspontra helyezkedett, hogy az csakis a leges legutolsó eszköz lehet egy sor más intézkedés után. Olaszországgal kapcsolatban pedig arra az álláspontra helyezkedett, hogy a költségvetési fegyelmet előíró stabilitási és növekedési paktum szabályait nem ok nélkül találták ki, és be kell tartani őket, de a szabályok kellő rugalmasságot megengednek, hogy beruházások révén növelhető legyen a gazdasági növekedés.

A migrációval kapcsolatban megjegyezte, hogy muszáj kimenteni a Földközi-tengeren bajba jutottakat, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan Európába kell hozni őket, és szintén muszáj következetesen fellépni azok ellen az okok ellen, amelyek miatt a tengerre kerülnek, és ide sorolja az útjukat szervező bűnözőket is. „Biztosított külső határokra van szükség, és a dublini menekültügyi rendszer közös betartására, hogy a schengeni övezet működni tudjon, és a belső határok nyitva maradjanak” – jelentette ki von der Leyen. Az Európai Bizottság következő elnöke az interjúban egyértelműen nem kötelezte el magát amellett, hogy minden uniós tagállamnak kötelező menedékkérőket befogadnia.

Migráció apró szeletekben

„Méltányos tehermegosztásra van szükség, talán különféle államok között különféle területeken” – fogalmazott von der Leyen. „Ha a migrációs kérdést apró szeletekre vágjuk fel, és szemrehányásokat teszünk egymásnak, az sehova sem vezet. Az emberek viszont joggal várják el tőlünk, hogy megoldásokat találjunk” – tette hozzá a német politikus.

Szűk többségű megválasztásával kapcsolatban a politikus kifejtette, hogy úgy véli, hogy a jelölése időpontjában biztosan nem lett volna meg a megválasztásához szükséges többség; egyrészt a csúcsjelölti rendszer bukása miatti elégedetlenség, másrészt tartalmi kérdések miatt sem. Úgy véli azonban, hogy tartalmi kérdésekben sikerült sok ember meggyőznie, s emiatt áll mégis mögé az EP-ben a többség. „Az volt az üzenetem, hogy a világra nyitott, erős és cselekvőképes Európát akarok. És ezzel nyertem el a többség támogatását” – húzza alá a politikus. A karrierje elején tett kijelentésről, miszerint Európai Egyesült Államokról álmodik, a politikus a Süddeutsche Zeitungnak azt mondta, hogy ez az álom azóta érettebb és realistább lett. „Az Európai Unióban a sokszínűség egysége uralkodik, és ez nem föderalizmus, és ez a helyes út” – tette hozzá.

(MTI)

 

 

Összesen 150 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mik fognak kiderülni másokról:-))))
Teljesen biztos vagyok abban, hogy semmivel sem vagyunk rosszabbak más országoknál.

Jobb, mint amit vártam.

Megalakult az EP-ben a magyar ellenzéki kerekasztal:-)))
Az összes pártod benne van, akit szeretsz: DK, jobbik, MSZP, momentum:-))) szépen együtt és imádják egymást.

Nagy nyomás alatt lesz, az biztos

Teljesen el van szigetelve:-) Itthon nem boldogulnak...
Nem hiszem, hogy boldogok ennek a nyilatkozatnak a láttán:-))))

Ahogy olvasom el is kezdték a fikázást a szélső ballibes kommentelők rendesen. :)))
Tegnap még kéjesen ecsetelgették, hogy mennyire fogja bánni Orbán, hogy nem a másik két fazon közül nyert valamelyik, mert ez a nő majd kicsinálja őt.
Most meg láss csodát, már lealkoholistázták és vén kurvázták itt egyfolytában. :DDDD
Szánalmas és boldogtalan, gyűlölködő, semmirekellő bagázs!

A hvg-n olvastam hozzászólásokat, mit mondjak, nem boldogok:-))))

Te egyfolytában személyében támadod. X.

Ilyenek a seggfejek...

Don't pay attention to what I say to be elected!

A dk-nak is ez a programja:-)))) mondta Géczi:-)))))
Valamit elnézett a DK és a momentum:-)))

Miért tehetetlen Európa a migránsok áradatával szemben, mint ahogy a budai várőrség is beengedte a 'városnéző' janicsárokat fél évezrede?

A választás buktató MSZP-s örjöng

Nagyon kiborult Ujhelyi: kegyetlenül beleszállt Ursula von der Leyenbe
http://www.atv.hu/belfold/2019..

Nagy hiba volt bezárni az OPNI-t

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés