Orbán Viktor: A visegrádi négyek harcolnak egy jó bizottsági elnökért

2019. július 1. 19:31
A miniszterelnök a felfüggesztett EU-csúcs után azt mondta, a V4 szeretné megakadályozni, hogy a Soros-féle NGO-kat finanszírozni akaró csoport kerüljön hatalomra Európában.

Már önmagában az is elég indok Frans Timmermans elutasítására, hogy Soros György embere, de a V4-ek azért nem támogatják a bizottsági elnöki jelölését, mert szerintük „egy ideológiai harcos, és harcot folytat mindenki ellen, aki az ő gondolkodásától különböző módon látja a világot”idézi az Origo Orbán Viktor magyar miniszterelnök a rendkívüli uniós csúcs után Brüsszelben a V4NA nemzetközi hírügynökségnek adott nyilatkozatát.

A portál szerint a magyar kormányfő elmondta,

Angela Merkel német kancellár szembement az Európai Néppárt döntésével,

és mindenképpen Frans Timmermansnak szeretné a bizottsági elnöki pozíciót adni.

Krimiszerűnek nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök a rendkívüli EU-csúcs történéseit. Szerinte a küzdelem arról szól, hogy néhány európai vezető (Frans Timmermans, Manfred Weber) elhatározták, hogy a következő öt évben az Európai Bizottságot olyan embernek kell vezetnie, aki a Soros-féle NGO-hálózatnak és a liberális demokráciának a megingathatatlan képviselője.

Erre találtak egy igazi harcost, Timmermans egy jó harcos – ellenfélnek sem megvetendő, én respektálom ezért –, aki ideológiai harcos, aki semmilyen másságot nem fogad el, a sajátjától és a liberális demokráciától eltérő semmilyen nézetet nem tolerál, és rá akarja erőszakolni a saját felfogását minden uniós tagállamra
– mondta Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök úgy látja, hogy ha ez a csoport el tudja foglalni a Bizottság elnöki székét, akkor onnantól hosszú éveken keresztül a Soros-féle NGO-kat onnan fogják finanszírozni, és ezzel megpróbálják majd átalakítani a közép-európai társadalmakat is, különösen a migráció kérdésében.

Tehát a Soros-féle NGO-k több évre szóló, nagy összegű pénzzel való támogatásának kérdése itt a kulcskérdés. Ez mindennek a meghatározó háttérfolyamata. Ezt a folyamatot többen is meg akarjuk állítani. Úgy véli, hogy ezt meg akarja állítani az Európai Néppárt, Magyarország és V4-ek is.

A néppárt döntött, a sajtó hallgat

A miniszterelnök elmondta, hogy az Európai Néppárt vasárnap hozott két döntést, amit a nemzetközi sajtó nem vett tudomásul vagy elrejtették előle.

Az első döntés az volt, hogy Frans Timmermans semmiképpen nem lehet a Bizottság elnöke, a másik döntés pedig az, hogy az Európai Néppártnak kell adnia a Bizottság elnökét akkor is, ha ez azt jelenti,
hogy Manfred Weber nem lesz az Európai Parlament elnöke.
Az Európai Néppárt ugyanis kettő pozíciót nem kaphat meg. Akkor a Bizottságot kell választani – szögezte le a magyar kormányfő.

Kiemelte, ketten szavaztak a döntések ellen: Angela Merkel német kancellár és a luxemburgi Frank Engel.
Mindenki más Angela Merkel ellen szavazott
– hangsúlyozta Orbán Viktor.

Szerinte Angela Merkel nem vette tudomásul az EPP döntését, és továbbra is egy olyan csomagot próbált összerakni a liberálisokkal és a szocialistákkal, amely a házelnöki pozíciót Manfred Webernek juttatta volna és Frans Timmermansnak adta volna a bizottsági elnöki posztot.

A legsúlyosabbnak értékelte, hogy az Európai Néppárt legnagyobb pártjának kancellárja visszautasította az Európai Néppárt testületi döntését, és egy teljesen külön forgatókönyv szerint dolgozik. Ez adja a mostani eseményeknek az igazi izgalmát – mondta.

A V4 egy jó bizottsági elnökért harcol

A magyar miniszterelnök kiemelte,

Olaszország, a V4-ek és az Európai Néppárt döntése mellett kitartó néppárti miniszterelnökök viszont

egységesen szembefordultak ezzel a „merkeli magatartással”. és megakadályozták, hogy Timmermansból bizottsági elnököt csináljanak.

Miután kiderült, hogy nincs meg a szükséges többség, hogy Timmermansból, tehát Soros emberéből bizottsági elnök legyen, felfüggesztették az ülést. Most mindenki ül, spekulál és egyezkedik, és várja a holnapi folytatást – értékelt a rendkívüli uniós csúcs felfüggesztése után Orbán Viktor.

Hangsúlyozta, hogy a V4-ek azért utasítják el Timmermanst, „túl azon, hogy Soros embere, – ami önmagában is elegendő indok lenne – mert ő egy ideológiai harcos, és harcot folytat mindenki ellen, aki az ő gondolkodásától különböző módon látja a világot. Eddig is ezt tette, ezután is ezt fogja tenni, és egy olyan megosztottságot hoz be az Európai Unióba, ami egy kelet-nyugat megosztottsághoz fog vezetni, és az Európai Uniónak óriási gondokat jelentene majd” – emelte ki. Úgy fogalmazott, Timmermans az európai egység szempontjából egy rossz jelölt, ezért helyette egy olyan jelöltet szeretnének, „aki a kelet-nyugat együttműködés, a hídépítés és a kompromisszumépítés mestere”.

Frans Timmermans a magyar miniszterelnök szerint a harc mestere, és nem a kompromisszumé, nem a hídépítésé. Úgy összegezte, hogy

„egy jó bizottsági elnököt akarunk adni az uniónak, ezért harcol a V4, ezért harcolnak az olaszok, ezért harcolnak a néppárti miniszterelnökök”.

Úgy látja, ez nem egyszerű, „mert – mióta 30 éve itt forgolódok az európai politikában – először látok olyat, hogy az Európai Néppárt legnagyobb pártja és legnagyobb kormányának a feje, a német kancellár nyíltan szembemegy az Európai Néppárt demokratikus testületi döntésével”.

 

Orbán Viktor elmondta, az Európai Néppárt parlamenti képviselőcsoportja Strasbourgban gyülekezik, hogy megvitassák a helyzetet.
Kifejezetten remélem, hogy az Európai Néppárt képviselőcsoportja egy világos üzenetet küld nekünk, hogy milyen pozícióért harcoljunk, és remélem, hogy ez a pozíció nem a Parlament elnöke, hanem a bizottsági elnöki pozíció lesz – közölte a magyar kormányfő.

Szerinte ehhez két dologra van szükség, egy erős parlamenti háttérre, amelynek létrejötte kétesélyes, valamint egy pártalapon és földrajzi alapon is elfogadható csomagra. „Erre van esély, négy-öt csomag fut egymással párhuzamosan már most, pedig csak néhány órája függesztettük fel a tanácskozást” – értékelt Orbán Viktor.

„Egész este és éjszaka dolgozni fogunk, és szerintem reggelre lesz egy kompromisszumos javaslat, ami mindenkinek kielégítheti az igényeit” – tette hozzá.

A V4-ekről úgy nyilatkozott, hogy szerinte egy fantasztikus bravúrt hajtottak végre, mert bár a négy ország vezetője négy különböző pártcsaládnak a tagja, és mind a négy politikai csoport egymással vitában állt, a visegrádi négyek végig egységesek tudtak maradni. „Ez azt mutatja, hogy a V4-es kötődés ma már erősebb, mint a hagyományos pártkötődés. Ez jó jel a jövőt illetően, és biztos, hogy holnap is együtt fogunk maradni” – szögezte le Orbán Viktor.

Összesen 152 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindent be lesz dobva, hogy a V4-et és a blokkolókat megtörjék.

Inkább te:-)
Ezek az opciók már nem érvényesek. Múlt idő.
Holnap új nevek kerülnek elő.
V4+ olaszok, lettek, horvatok és írek akadályozták meg Timmermans jelölését.
Remélem, mindenki kizárt és nem hagyja magát lekenyerezni.

Macron már nem támogatja Barniert, már Timmermanst szeretné.......
Fura, hogy abg ancia nem támogatja a franciát. Igaz, beszélgetett a soros gyerekkel. Merkel is. Megkapták apuka üzenetét

Merkel kifejezetten kerékkötő lett, és rossz stratéga.
Két ilyen alkalmatlan emberre tette le a voksát és ráadásul egy szocilibsire.

Nemzeti érdek egy szocit választani?

Ha valaki megosztottságot tud létrehozni, az azt jelenti, hogy alternatívát tud mutatni. Olyan alternatívát, amire az erőltetett alternatívával szemben van kereslet. Ez miért baj, miért nem fér bele a demokráciába?

Kelet-nyugati megosztottság már régóta létezik, nem csak az EU-n, de Németországon belül is. A 40 éves szovjet birodalom országai immunitást szereztek a birodalmi törekvésekkel szemben. Folytonos deja vu érzést hoz elő az a birodalmi szintű ideológiai központosítás, ami a belügyekbe is beavatkozva, a belpolitikai erőviszonyokat kívülről fizetett kommandókkal befolyásolva az EU-ban folyik.

Úgy tűnik, a mi országunkban nincs kereslet a nyugat felé hajlongó szervilizmusra. Mert onnét csak azt fogadnák el, az önálló véleménnyel rendelkező szövetségest nem tudják elviselni.

Angela Merkel német kancellárt nem mások csapdájában vergődik, hanem sajátjában. Nem véletlenül ad/adna engedményeket a szocialistáknak, liberálisoknak és zöldeknek, mert tart a koalíció felbomlásától. Ez pedig a bukását vonná maga után.
A német gazdaság növekedési üteme csökken és az euró övezetben már közelit az olasz gazdasághoz. Erről értekezik Michael Heise, Allianz SE vezető közgazdásza a portfolio.hu-n megjelent elemzésében. https://www.portfolio.hu/gazda..

Hasonló a helyzet Macron esetében is, aki csak úgy kerülhetett a bársonyszékbe, hogy a szocialisták, liberálisok beálltak mögé.

Sajnos mindez kihatással van az EU reformokra, a növekedésre. Különösen kedvezőtlen hatást gyakorol a kevésbé fejlett országokra. Így a Közép-Európai országokra.

Ursula von der Leyent támogatnák a V4-ek Timmermans helyett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés