Novák: Magyarország saját erőből szeretne gyarapodni

2019. április 29. 15:52
A KINCS vezetője szerint a magyarok többsége családban szeretne élni.

Magyarország hisz abban, hogy a saját erejéből is gyarapodhat, és fiatalodó nemzet lehet belőle – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten a Családbarát fordulat Európában című konferencián.

Novák Katalin – a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által szervezett kétnapos tanácskozás megnyitóján – azt mondta, egyre nagyobb problémát jelent, hogy a társadalom elöregszik, a fiatalok pedig nem vállalnak elég gyereket, illetve nem annyit vállalnak, amennyit szeretnének. Magyarország erre a problémára próbál választ adni 2010 óta a családok támogatásával és kormányzás minden területén megjelenő családbarát szemlélettel, mert hisz abban, hogy saját erőből is meg lehet erősödni és gyarapodni – emelte ki az államtitkár.

A magyar út a választás szabadsága

A magyar családpolitika a választás szabadságáról szól, mindenki szabadon dönthet, hogy alapít-e családot, ha igen, mikor teszi ezt meg, hány gyereket vállal, a gyerekek mellett a főállású anyaságot vagy apaságot választja, esetleg visszatér a munka világába – mondta Novák Katalin. Hozzátette, ennek is köszönhető, hogy 20 éve nem látott szinten volt tavaly a gyerekvállalási kedv és a házasságkötések száma.

Novák Katalin – a migrációra utalva – azt mondta, Európa válaszút előtt áll. A népesedési problémára Nyugat-Európában egyszerűbb, csak rövid távú sikerrel kecsegtető, hosszú távon katasztrofális következményekkel járó megoldásokat keresnek. Magyarország hosszú távon gondolkodik, a nehezebb utat választja, amelynek eredményeként azonban Európa egy gazdaságilag erős, fiatalodó kontinens lehet. A május 26-i európai parlamenti választáson pedig az emberek arról is dönthetnek, hogy melyik utat válassza Európa – jegyezte meg az államtitkár.

Közölte, Magyarország ma már kétszer akkora összeget fordít családtámogatásra mint 2010-ben, és élen jár a 4,8 százalékos GDP-arányos ráfordítással is.

Példának veszi Prága és Varsó a magyar megoldást

Kazimierz Kuberski lengyel családügyi miniszter-helyettes előadását azzal kezdte, hogy országának kormánya a fentiekkel megegyező diagnózist állított fel és elsődleges céljának tekinti a demográfiai helyzet javítását. Kiemelte, ebben a folyamatban a családok segítését tartják a legfontosabbnak. A lengyel politikus szintén úgy vélekedett, hogy a náluk élő családok többsége sok gyermeket tervez, azonban sokszor már az első gyermek tervezésekor, illetve megszületésekor olyan költségekkel találkoznak, amelyek eltántorítják őket a további gyermekvállalástól.

A lengyel kabinet éppen ezért számos formában próbálja ösztönözni a családalapítást, ezért vezette be a minden gyermek után járó rendszeres pénzügyi támogatást, továbbá ezért igyekszik csökkenteni a mélyszegénységet, valamint számos kedvezményt biztosítani a három vagy több gyermeket vállaló szülőknek.

Radka Maxová, a cseh parlament felsőházának tagja az országában készített felmérésekre hivatkozva elmondta, a családvállalásban elsősorban az életszínvonal, az anyagi lehetőségek a döntőek. A politikus jellemzőnek nevezte, hogy társadalmukban a nők annyira elhúzzák az első gyermek vállalását, hogy később sokszor nem marad idejük további gyermekeket szülni. Hangsúlyozta, a cseh kormány minden társadalmi réteg és korosztály számára kínál családtámogatási lehetőségeket. Radka Maxová példaként említette azt az új, államilag támogatott hitelprogramot, amellyel a fiatalok lakáshoz jutását kívánják biztosítani.

 

A magyarok többsége családban szeretne élni és legalább két gyereket tervez – mondta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke hétfőn Budapesten a Családbarát fordulat Európában című konferencián, bemutatva az intézet egyik friss kutatását. Fűrész Tünde a kutatást ismertetve elmondta: a megkérdezett 18-45 éves magyarok többsége szerint az ideális gyerekszám több mint kettő, a megkérdezettek maguk is két vagy több gyereket terveznek, több mint felük pedig a következő öt évben szeretne is gyereket vállalni.

(MTI)

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tévedsz, mert rengeteg jelentkező van, arra a programra, ami majd csak nyáron fog beindulni.
Mégis mit gondoltál, 9 hónap, 10 holdhónapig hordunk egy kisbabát. Arra elő is kell készülni, családtervezés, tudod!
És a sok harminc fölüli embereknek egymásra találni, mert mindegyik csak panaszkodik, hogy nincs megfelelő párja.
A házassághoz megfelelő társ kell. És nem élettárs.
A miniszterasszony megteszi, a maximumot amit lehet, a kormánnyal karöltve.
Egy ilyen intézkedésnek, ne vád el rögtön a hatását. Pláne, ha még élebe sem lépett.

Nyugaton gazdagok az emberek, - állítólag - mégsem születnek gyerekek. Akkor mondjon le minden kormány és minisztere?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés