Kopp Mária Intézet: Minden vágyott gyermek megszületése kincs

2019. február 20. 16:11
A kormány hétpontos családvédelmi akciótervének éppen az a célja, hogy minél több választási lehetőséget biztosítson a nők, a családok számára – mondja Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, azaz a KINCS elnöke a Mandinernek.
Július elsejétől indul a kormány családpolitikai akcióterve Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin családügyi államtitkár vasárnapi és hétfői bejelentései szerint. A Mandiner nagycsaládos nőket, családszervezeteket, szakembereket keres meg, hogy megkérdezze őket, mit gondolnak az intézkedéscsomagról.
 
Ezúttal Fűrész Tünde, a magyar kormányzat háttérintézményeként működő Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, azaz a KINCS elnöke válaszol. 
 
Korábban válaszol a családvédelmi akciótervről feltett kérdéseinkre
a Nagycsaládosok Országos Egyesülete,
a Fiatal Családosok Klubja,
Kóczián Mária, a Talita női portál alapító-szerkesztője, mentálhigiénés szakember
és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom.
 
Hogyan értékeli a miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akciótervet?
 
Ez egy komplex intézkedéscsomag, több élethelyzetet is támogat: a házasulandóktól kezdve, az egygyermekeseket, a kétgyermekeseket, a nagycsaládosokat és az ilyen családra vágyókat is, sőt még a nagyszülőket is. Emellett vannak olyan elemei, amelyek elismerik a gyermekneveléssel járó láthatatlan munkát, azaz a háztartási, családi teendőket, de emellett a bölcsődefejlesztések és a nagyszülői GYED kapcsán azoknak is segítséget nyújt, akik félnek attól, hogy a gyermekvállalás miatt elveszíthetik a munkájukat.
 
A csomag minden eleme  születés ösztönző jelleggel bír,
 
miközben kiáll a munkavállalás mellett is, hiszen az intézkedések alapvetően feltételezik a munkajövedelmet, ami egy család megélhetésének a legbiztosabb alapját jelentheti. 
 
Mit várhatunk ezektől az intézkedésektől?
 
Egyértelműen pozitív intézkedésekről beszélhetünk, amelyek lebonthatják azokat az akadályokat, amelyek hátráltatják a kívánt és tervezett gyermekek megszületését. Előidézheti a házasulási kedv további növekedését, támogatja a családalapítást, a testvér, a testvérek megszületését. Szól a már nagycsaládosoknak, valamint a nagyobb családot tervezőknek. Elismeri a nagyszülők szerepvállalását a családokban, az unokák ellátásában, nevelésében. A munka világába visszatérő anyák számára nagyobb biztonságot jelent, hogy a jelenlegi mintegy 50 ezer bölcsődei férőhelyek száma 2022-re 70 ezerre bővül. És az új családtámogatási lehetőségek arra ösztönözhetik a külföldön élő magyar fiatalokat is, hogy inkább itthon alapítsanak családot.
 
A családtámogatási rendszer újabb hét ponttal bővül:
1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden negyven alatti nő, aki első házasságában szül gyereket, tízmillió forintos kedvezményes hitelben részesülhet.
2. A két-és többgyermekes családok a CSOK-ot ezentúl használt lakásokra is felhasználhatják.
3. A második és minden további gyermek születése esetén átvállal a családok jelzáloghiteléből.
4. Azok a nők, akik négy vagy több gyereket vállaltak, életük végéig mentesülnek a SZJA fizetése alól.
5. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját.
6. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást – 2022-re minden gyereknek lesz lehetősége bölcsődébe járni.
7. Bevezetik a nagyszülői GYED-et.
 
Egyáltalán egy kormány tudja jelentősen növelni a születésszámot?
 
Az intézkedéseknek egyértelműen célja, hogy a jövőben megszülessenek a vágyott és tervezett gyermekek. Mindezekhez jó alapot jelenthet annak megvalósításához, hogy a magyar fiatalok többsége házasságban szeretne élni és egy családban kettő vagy több gyermek megszületését tartják ideálisnak. Ez a vágy a kutatásokból is nyilvánvaló. Tavaly év végén a Kopp Mária Intézetnek is készült egy kutatása, amely több, mint 2800 résztvevő válaszával megállapította, hogy bár
 
a családot tervező nőknek és férfiaknak a párkapcsolati biztonság az első, emellett azonban nagyon fontos az anyagi biztonság is.
 
A gyermekvállalás a legszemélyesebb közügy, amelyet magánéleti jellege ellenére is lehet kormányzati eszközökkel ösztönözni, de akadályozni is. Az úgynevezett Bokros-csomag vagy a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány egyértelmű családellenes megszorításai visszatükröződtek a gyermekvállalási kedv alakulásában, a Bokros csomag után másfél év alatt 12 százalékkal csökkent a termékenységi arányszám (1,57-ről 1,38-ra); a Bajnai-kormányzás alatt egy év elteltével hatezerrel kevesebb gyermek született. Ehhez képest 2010 óta 20 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv (1,25-ről 1,49-re) és a születések száma is annak ellenére nőtt pár százalékkal, hogy közben a szülőképes női korosztály létszáma jelentősen, 124 ezerrel csökkent.  
 
Mit gondolnak az ilyen intézkedések kritikáiról? 
 
Az intézkedéseknek éppen az a célja, hogy minél több választási lehetőséget biztosítson a nők, a családok számára. Ha a kormány kizárólag csak a gyermekek világrahozatalát ösztönözné, a gyermekneveléshez és családfenntartáshoz szükséges munkavállalást nem, akkor érthetőek lennének a kifogások, de mivel mind a hét intézkedés feltételezi a munkajövedelem meglétét, ezért kijelenthető, hogy  a gyermekvállalás és a munkavállalás egyensúlyát támogatja a hét pont.
 
A bejelentett intézkedések pozitívan érintik az egyszülős családokat is.
 
Mind a bölcsődei férőhelyek számának növelése vagy a nagyszülői GYED bevezetése náluk még több mindennapi segítséget jelenthet, hiszen ahol egy szülő vállát nyomja az összes szülői feladat és a család eltartása, ott még inkább felértékelődik a külső segítség. Emellett az otthonteremtési lehetőségek bővülése egyértelműen nyitva áll az egyszülősök számára is. Jelenleg is a CSOK-ot 12 százalékban egyszülős családok veszik igénybe, a kétgyermekesek számára kibővített tízmillió Ft kamattámogatott kölcsönnel az arányuk tovább nőhet. Minden egyes vágyott gyermek megszületése kincs, a kormány hétpontos családvédelmi akcióterve pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy több gyermekkel gazdagodjon Magyarország. 

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha már megvan, a nem vágyott gyerek is lehet az.

Mert nekik úgyis szinte mindegy, akkor sem nyaralgathatnak, vásárolgathatnak, ha nincs gyerekük, viszont akkor attól a kis pénztől is elesnének, amit errefelé az állam hozzáad a gyerekhez. Ahhoz már számolgatni kellene, h. milyen lesz a megkettőződött szegénység, nemcsak a szülőnek, de az ártatlan gyereknek is.

Amellett nem jellemző az előre gondolkodás, a jövőkép kigondolása. Esetleg a környezet is sok gyereket vállal, nem is látnak rá arra, h. hogyan is él, mit engedhet magának egy gyermektelen, szemben a több gyermekessel.

A dolgozó, adózó, perspektívikusan gondolkodó rétegnél FÖLMERÜL az összehasonlítás, az érdekes "mellék körülmények", h. pl. több pénzre, nagyobb lakásra, nagyobb autóra, több időre lenne szüksége, de biztosan kevesebb lesz.

Ez az új családtámogatási rendszer egyszerűen szuper, mert minden élethelyzetben, választott életútban segítséget ajánl a dolgozó, adózó, szerény törlesztésre hitelképes családoknak, amire nagyon is szükség van.

Minden, a gyermekvállalás anyagi terheit könnyítő forint segítség, h. az emberek, a családok, egy férfi és egy nő szövetsége, merjen a szívére hallgatni.

Mi, évtizedekkel ezelőtt, mertünk és bár nem volt könnyű élet, nem bántuk meg, elképzelhetetlenül sok örömünk volt a gyerekeinkben.

Sokmindenben egyetértek Veled, de nincs más út, mint előre.

Hajrá Magyarorsazág, hajrá magyarok!

Az lehet, de remélem, mégsem. Addig is jól érezzük magunkat itt.

Nekem mostanában sikerült eredményekre, pl. a szépülő Budapestre, határon túliak támogatására, sőt, a választható hittanoktatás eredményeire büszkének lenni. A kicsi evangélikus gyülekezet tavaly olyan nyári tábort bonyolított a gyerekeinek, h. csoda! Erdei tábor volt különben.

Már kérdés, h. a lakáshoz jutás fiatalon egész Európában nehezedett, és egy gazdag , jobban szervezett országban az élet az anyagiakat tekintve jobb.

Most olvasom az újságban, h. a pszichiátriai ellátást megpróbálják rendbe hozni.Ha a honi befizetéseket összehasonlítjuk a némettel, nem csoda, h. jobban ellátott egészségügyet képesek kinn működtetni. Az a csoda, h. a miénk van és ahogy az ország anyagi lehetőségei javulnak, nyilván itthon is jobb lesz.

Nem lehet évtizedes problémákat konkrétan a csődtől indulva néhány éven belül rendezni. Az irány jónak tűnik.

Biztos hihetetlen, de nekünk szimpatikus a kereszténydemokrácia, mindenesetre jobb hívószó, mint az osztály nélküli társadalom, ami bizonyítottan utópia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés