Soros György mint szimbólum: a politika pszichoanalízisének margójára

2019. február 11. 8:40

Kajtor Domonkos SJ
Jezsuita blog
Sokszor tapasztalom magamban a félelmet, hogy talán lassan-lassan nem marad más, csak a Soros-szimbólum, ami fenntartja a jelenlegi politikai rendszert.

„A szimbólumok területén is találhatunk különböző technikákat arra, hogy melyik rendszer hogyan bánik a szimbólumokkal, és itt szeretnék jelenségleírásként egy konkrét példát megemlíteni. Úgy gondolom, számunkra, magyarok számára az elmúlt évek politikájának következtében Soros György személye tipikus esetévé vált a kollektív társadalmi szimbolizációnak, nagy valószínűséggel nem véletlenül. De ki valójában Soros? Igazából nem tudjuk pontosan. Mit csinál valójában? Ezt sem tudjuk olyan biztosan. Hogy ő-e a migráció, a menekültválság oka? Nem tudjuk, elhisszük. Létezik-e valójában Soros-terv? Nem tudjuk, hiszünk benne. Egyszerűen hiszünk valamiben, és ezen a hiten keresztül szimbolizáljuk a személyét: ő az oka lassan minden rossznak, minden kellemetlen politikai jelenségnek, amelyek körülvesznek minket.

És mi a lényege egy szimbólumnak, hogy meghatározó, strukturáló ereje legyen az egyén vagy esetleg az egész társadalom életében? Hogy megfoghatatlan és megfejthetetlen maradjon számunkra. Amint megmagyarázhatóvá, személyesen tapasztalhatóvá válna, a szimbólum elveszítené hatását, és a továbbiakban nem volna hatással az identitásunkra. Ennek elkerülésére nagyon jó eszköz messzire „elhelyezni” a szimbólumot. Minél megfejthetetlenebb, megtapasztalhatatlanabb, személytelenebb marad a szimbólum, annál kisebb az esély az „elszimbolizására”. Ez a jelenség Soros György esetében is jól felfedezhető.

Sokszor tapasztalom magamban a félelmet, hogy talán lassan-lassan nem marad más, csak a Soros-szimbólum, ami fenntartja a jelenlegi politikai rendszert. Egy olyan jelkép, amely egyre több negatív jelentést hordoz magával a saját szimbolizációnkon keresztül. Ezek a negatív jelentések pedig tudattalanul formálják identitásunkat, gondolatvilágunkat, miközben pszichénk elfojthatja a rendszerbe nem illő, de létező „sötétebb” jelenségeket. Hogy mi a valóság? Nem tudom, mégis talán annyiban a segítségünkre lehet Freud, Lacan és a többiek, hogy merjünk nyitottabb szemmel járni, merjük észrevenni, hova vezetnek minket a szimbólumaink, milyen irányba alakul az identitásunk, és ha érzékeljük, hogy nem a jó úton haladunk, akkor legyen bátorságunk tudatosítani (lehetőség szerinti megfejtés) a szimbólumok hatásának és magának a szimbólumnak a létezését – ezzel aztán elveszítik az erejüket felettünk…”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

http://www.origo.hu/nagyvilag/..

https://24.hu/fn/gazdasag/2010..

https://www.portfolio.hu/finan..

http://kamaraonline.hu/cikk/so..

Csak néhány téma a valóságból. Fiatal létére jobban használhatná a keresőt.
A magyar valóság jövője tegnap hangzott el a 7 ponttal, amiből reményeink szerint a cikkíró is részesül

http://kamaraonline.hu/cikk/so..

Kedves jezsuita atya, ne aggódjon. Minden józan demokratikus polgár - aki eleve nem félreérteni akarja - tudja, hogy a Soros-kérdés európai és magyar sorskérdés. Ezért nem a Soros-probléma tartja fenn a jelenlegi politikai-kormányzati rendet, hanem az a megértés, amely meglátja e szimbólum mögött a részletesen kifejtett valódi magyar és európai érdekeket. Ráadásul, e külpolitikai vonatkozáson túl a ragyogó gazdasági kormányzati intézkedések is legitimálnak.

Júdás és Pilátus szimbólum is.

Régen állítólag értelmiségi kasztnak számítottak a jezsuiták, de mára már ott is felvesznek mindenkit, kettes érettségivel is.

Egyébként meg Atya mi a véleményed az egyházi szimbólumokról, képmutatásokról, azok hazugságairól? Mikor látsz neki ezeket bonckés alá venni?

Egyébként meg ha valaki hülye egy témához, ha süt a tájékozatlansága Soros működését illetően, akkor miért nem hallgat? A suszter maradjon a kaptafánál, nézz körül a kongó templomaitokban, persze ahhoz, hogy megteljenek, minőségi papságra lenne szükség. Hülye vagy fiam, egyes, leülhetsz.

Nem sajnálom tőlük.
A hvg már ma reggelre kimutatta, hogy hány fideszes képviselő vagy felesége kap adómentességet. Érdekes, az ellenzékben nem talált ilyet. Ők aztán az irigyek. Pedig előttük a lehetőség.....

Megnéztem a fogadalomtételi oldalát, Szent II. János Pál Pápa és
XVI. Benedek emeritus Pápa képe van fenn.

A szemét, hát félrevezetésül idenyomott 1 millió dollárt a vörösiszap-károsultaknak? Azt hiszi, nem látunk át a szitán? Ördögi terv.

És még ki volt rendőrspicli, Virág elvtárs is, Bástya elvtárs is? Kezeltetned kellene a paranoiádat.

T. szerző!
Láthatja a hozzászólásokból, hogy ma itt csak a Fidesz és annak elvakult fanjai lehetnek "keresztények". Lehet Ön jezsuita páter, kereszténységteljesítményben nem érhet fel ezekhez. Pláne, ha nem fújja esztelenül a szövegüket. Szerintem kár volt kitenni magát ennek az inzultusnak.

"Hülye."
Erről a hozzászólásodról A hölgy kissé bogaras c. régi magyar film bolondok házában zajló jelenete jut eszembe:
Ápolt: Doktor úr, tényleg kikapott a Fradi a hétvégén?
Doktor: Nem tudom.
Ápolt: Hülye! (és megvetően elfordul)

Soros valóban szimbólum. El is mondja.
Soros működési elve saját szavaival:
"Én alapvetően azért vagyok az üzleti életben, hogy pénzt csináljak. Nem tudom és nem is nézem a társadalmi következményeit annak, amit csinálok."
(CBS News, 1998, in Chrystia Freeland: Idle Speculation, New Republic, 1999. feb. 8, 18.old.)
Gondolom ezt bármely kis és nagy bűnöző is elmondhatja magáról.

Ez a Birnbaum, vagy kicsoda, már mindent elmondott a Soros-kérdésről. Abba lehet fejezni, aztán beszéljünk lényegi dolgokról. Meddig akartok még rugózni rajta? Vagy a tények makacs dolgok, de mi még makacsabbak vagyunk? :)))

Az a szornyu, hogy azt erezni, most ujrainditanak a szockommer projektet, de mar a katolikus egyhazat is felsorakoztatnak maguk melle - hatha igy sikerulne az emberkiserletuk. Ezert ez a sok jezsuitizmus.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés