Tizenöt másodperc alatt kell fedezékbe vonulni – izraeli élet a rakétaesőben

2018. július 16. 12:49
Szombaton több mint 100 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből izraeli célpontokra. A támadásra azonnal reagált az izraeli légierő is. Az események egy újabb háború kialakulásának veszélyével fenyegetnek. Ádám Ráchel újságírót, az izraeli rádió magyar adásának volt főszerkesztőjét kérdeztük a helyzetről.

A napokban újabb, palesztin területről indított, heves rakétatámadás érte Izraelt. Hiába védi magát Izrael a legmodernebb rakétaelhárító rendszerrel, a támadások így is jelentős veszélyt jelentenek. A nemzetközi média leginkább a palesztinok sérelmeiről tudósít, miközben Izrael lakossága a legdurvább támadásoknak van kitéve, a terror a mindennapok részét jelenti.

Ádám Ráchel újságírót, az izraeli rádió magyar adásának volt főszerkesztőjét kérdeztük az újabb háborúval fenyegető helyzetről.

Az Izrael déli részén élő Ádám Ráchel kérdésünkre elmondta, hogy a körzet lakói az elmúlt huszonnégy órában nem hagyhatták el a lépcsőházat a folyamatos vészhelyzet miatt. Rámutatott, hogy a társasházakban nincs óvóhely, ezért ha megszólalnak a légvédelmi szirénák, akkor nagyon gyorsan a lépcsőházba kell rohanni, mert a polgári védelem szerint rakétatámadáskor az az egyetlen biztonságos hely. A lakók ott kénytelenek ülni éjszaka, pizsamában. Aztán ha bemerészkednek a lakásukba, azonnal jöhet az újabb légiriadó, és futás vissza a lépcsőházba. Ráchel rámutatott: az idegeket, fizikumot egyaránt nagyon megterhelő helyzet ez.

A gázai övezettől pár kilométerre fekvő kibucokban, mosávokban (mezőgazdasági szövetkezeti falvakban), a magánházakban biztonsági szobákat alakítottak ki a kétezres évektől kezdve, amikor a gázai terrorszervezetek először kezdték lőni rakétákkal Izraelt. A riadó pillanatában gyorsan rohanni kell az óvóhelyre vagy a biztonsági szobába. A tíz kilométerrel távolabb eső dél-izraeli lakott területeken tizenöt másodperc alatt kell fedezékbe vonulni. Ilyenkor gyerekekkel a kezükben rohannak a szülők, miközben mások az idősebbeket vonszolják, hogy mielőbb fedezékbe érjenek. Nincs sok idejük, maximum 15-20 másodperc. A lélekszakadva rohanó dél- izraeli emberek között sok a baleseti sérült, a töréses és a zúzódásos sebesülés.

A Hamász hasonló rakátatámadásos terrorja miatt 2014-ben volt utoljára egy ötven napos izraeli katonai akció azzal a céllal, hogy a gázai övezetben eluralkodott iszlamista terrort letörje Izrael, és főleg azért, hogy véget vessen az Izrael elleni rakétatámadásoknak.

Mint Ráchel elmondta, tudósítóként járt az ostromlott dél izraeli körzetekben, és látta a rémült embereket: „beszéltem ott élő családokkal, akik elmondták, hogy ez húsz éve így megy, egy egész dél-izraeli generáció született bele a rakétaesőbe. A kicsi gyerekek félelmükben tíz évesen is ágyba pisilnek, sok gyerek állandó pszichológiai kezelésre szorul. A szülők nem tudnak munkába menni, kiesik a térségben a termelés. A tőke elmenekül.”

Ráchel elmondása szerint ez húsz éve így megy, s a világ nem tudja megvédeni a dél-izraelieket az iszlamista terrortól. Ezzel a terrorral nem tud elbánni a világ. A legnagyobb baj szerinte ugyanakkor az, hogy a világ megköti Izrael kezét. Nem hagyja, hogy felszámolja a Hamász terrorgépezetét a gázai övezet palesztin autonómiájában. A dél-izraeliek fásultan azt jövendölik, hogy ez így marad, amíg az araboknak van olajuk. Dél-Izrael a rakétaeső árnyékában rendezkedik be a következő évtizedre is, miután költözni nem tudnak azok, akik odaszülettek. „Ki vásárolná meg lakásaikat? Ki költözik bele a rakétaesőbe?” – mutat rá Ráchel.

Ádám Ráchel elmondta azt is, hogy a gázai sávban több száz rakétagyártó és -összeszerelő üzem működik. Csempészalagutak százain keresztül jön be az utánpótlás, Iránból, darabokra szétszedve. De szintén Irán segítségével hoztak létre a gázai övezet alatt rakéta gyártó földalatti üzemeket, hangárokat, ahol sorozatban gyártják a rakétákat. Egyes források szerint 50 ezer közép-hatósugárú rakétája van a Hamásznak a gázai övezetben. A rövidtávú Kasszam rakéták egy-két kilométerre érnek el, azokkal a határkerítés mentén levő izraeli lakott területeket lövik folyamatosan. A sajtó is belefáradt, már nem ír a napi támadásokról.

A Hamász 2018 március 30-án hirdette meg, hogy „elfoglaljuk egész Palesztinát”. Azóta napi szinten újabb és újabb támadásokat indítanak Izrael ellen. Mindennaposnak mondható, hogy felrobbantják a kerítéseket, több tízezer gumiabroncs égettek el, határőröket támadnak meg nap mint nap gépfegyverrel, ezres nagyságrendben eregetnek robbanósárkányokat. 

Az elmúlt négy hónapban ez a harmadik nagy rakétatámadási hullám Izrael ellen.A Vaskupola, ami a legmodernebb elhárító rendszer, csak egy- egy támadó rakétát tud elfogni. Ha egyszerre húszat lőnek, akkor nem sokat segít – meséli Ráchel.

A helyzet ismeretéhez hozzátartozik, hogy az izraeli arabok többsége a palesztin autonómiában élő arabok „hősi harcával” ért egyet. Ádám Ráchel elmondta, hogy az izraeli arabok parlamenti képviselői, akik számarányuknak megfelelően képviseltetve vannak az izraeli parlamentben, Izrael ellen szövetkeznek, teljesen egyetértenek a Hamasszal.

A folyamatos támadásra válaszul vasárnap hajnalban az izraeli légierő a Hamász fegyverraktárait és bázisépületeit lőtte.

„Feltételezem, hogy aki Bajt Lahije arab körzetből terrortámadásokat indít Izrael ellen, meg fog lepődni mi maradt a terrorbázisból. Ez a tegnapi izraeli válasz volt a legkeményebb 2014 óta” – mondta el Ádám Ráchel.

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés