Budapesten kezdődik az új keresztes háború – Milo a Mandinernek

2018. május 25. 20:07
Orbán olyasmi figura, mint Trump, és a magyar nemzeti karakter sajátossága lehet, hogy elutasítja a kívülről érkező diktátumokat – mondja Milo Yiannopoulos a Mandinernek. A nemzetközi új jobboldali mozgalom brit születésű, meleg és katolikus sztárjától megkérdeztük, mi várható a kultúrharcban, meddig van potenciál a trollkodásban, nem hiányoznak-e neki Budapesten az ellentüntetések, és hogy mit gondol Trumpról és a Brexitről. Interjúnk.

Igazi ripacs – és végtelenül kedves figura. Ez jött le nekünk Milo Yiannopoulosról, a péntek este a budapesti Bálnában előadást tartó, brit születésű, Amerikában élő, vállaltan meleg és vállaltan katolikus jobboldali botrányhősről, amikor az utoljára leegyeztetett időpont után háromnegyed órával aranyozott glamnapszemüveges, öltönyős, pomádés extravaganciával megjelent szállodája halljában, ahol több interjúkészítő stáb várakozott rá.

Az önmagára Dangerous Faggotként (Veszélyes Köcsög) is hivatkozó Milo, az elmúlt évek egyik legnagyobb hatású, az amerikai egyetemeken baloldali zavargásokat kiváltó, szellemes és radikális kijelentéseivel a progresszíveket rendre felháborító új jobboldali sztármegmondó az interjút beleéléssel, hatalmas gesztikulálásokkal adja. Gyorsan beszél, de nem ad rövidre zárt válaszokat. Lehetett volna még mit kérdezni, de kifaggattuk, ahogy tőlünk tellett.

***

Budapesten nincsenek ellened tüntetések. Nem hiányoznak?

Csodálatos itt! Nem hiányoznak… Tudod, az amerikai tüntetések csak az én álláspontomat igazolták a baloldalról és annak intoleranciájáról, a szólásszabadságról és minden másról. De mindig is sokkal inkább azon voltam, hogy elmondhassam a beszédemet. Nagyon bátorító, hogy nincsenek demonstrációk ellenem Magyarországon, mert ez azt jelenti, hogy ez az ország az marad, ami mindig is volt.

Mennyi ideig működhet a troll-szerepkör? Mennyi van még ebben benne?

Mindig lesznek olyan ügyek, témák, amelyekben a közvélemény nem fog egyetérteni az elittel, a vezetőkkel. És amíg lesznek ilyen ügyek, én ott leszek, hogy hangot adjak a hétköznapi emberek véleményének az elit álszentségével szemben.

Ha ezt trollkodásnak nevezzük, legyen, de még sokáig csinálni fogom.  

Itt – talán néhány feministát leszámítva – nincs olyan baloldal, mint Amerikában vagy Nyugat-Európában. Mit csinálnál, ha Magyarországon élnél?

Nos, fontos, hogy megemlékezzünk arról, hogy itt jó irányba mennek a dolgok, és a nemzetközi össztűz fényében leszögezzük: ami Magyarországon történik, az korrekt, jogos, teljesen rendben van és nem kell tőle tartani. Az a tény, hogy itt nincs az a fajta militáns, erőszakos, szervezett baloldal, ami nyugatabbra van, az nagyon bátorító! Ha Magyarország kiállja a vihart és sikeren ki tud lépni a politikai korrektség követői közül, és nem hagyja, hogy tönkretegyék az egészségügyi rendszerét, nem hagyja, hogy veszélyben éljenek a magyar nők, hogy homoszexuálisokat gyilkoljanak meg, nem hagyja megtörténni mindazt, ami elkerülhetetlennek tűnik Svédországban, Belgiumban, az Egyesült Királyságban és Németországban, és hogy meg lehet védeni a nyugati kultúrát, a nyugati civilizációt a keleti ellenségektől és a nyugati kritizálóktól, akkor talán egy alternatív modellt jelenthet mindenki más számára is!

Lehetséges elkerülni, hogy ezek az „áldások” elérjék Magyarországot is?

Nem tudom, de remélem, hogy igen. 

A haladás nem elkerülhetetlen?

Ahogy sétáltam a városban és ahogy a magyarokkal beszélgettem, ahogy utánanéztem Magyarország történetének, az jött le nekem, hogy

jobb esélyetek van elkerülni a haladás „áldásait”, mint bárki másnak.

Már az, hogy – mint említettem – itt nincs olyan radikális és erőszakos baloldal, mint innen nyugatra, már mutat valamit a magyarok nemzeti karakteréből. Nekem úgy tűnik, hogy – akárcsak az amerikaiak – a magyarok nem elvont eszmékért lelkesednek, mint a demokrácia, a kapitalizmus vagy a szabadság, hanem jobban szeretik a kultúra, a vallás és a történelem konkrét példáit. És nem lehet anélkül hazamenni Magyarországról, hogy ne találkoznál a baloldali és jobboldali totalitarianizmusok következményeire emlékeztető dolgokkal. Az ilyen szerencsétlen korszakok is formálták a nemzeti karaktert, s ezért a magyarok nemzeti karaktere mélyen gyanakvó azokkal szemben, akik meg akarják mondani a magyaroknak, hogy mit gondoljanak és hogyan cselekedjenek. És amikor az Európai Unió diktátumokat ad ki arról, hogy milyen nyelven beszélj, milyen véleményed lehet, hát.. Talán a magyarok történelme – nagyon szar időszakokat is megélt Magyarország az előző ezer évben – formálta ilyenné az emberek jellemét itt, hogy nem szeretik, ha az EU megmondja nekik, hogyan éljenek. 

Bizonyos szempontból nézve akár a haladó oldal szószólója is lehetnél. Hogyan találtad magadat a kultúrharc jobboldalán?

Mert a véleményem nem egyezik a balos színészekével, újságíróékkal és más idiótákéval. Más következtetésekre jutottam, mint ők. Szerintem egyáltalán nem vagyok egyébként szélsőjobboldali sem, hiszen

az álláspontom tisztes, mérsékelt konzervatív álláspont,

s az más kérdés, hogy esetleg provokatív módon adok neki hangot. A következtetéseimet pedig a saját utamon jutottam, nem belekeveredve az identitáspolitikába, ami szerint ha fekete vagy meleg van, akkor már ettől hinned kellene bizonyos dolgokban. És ez, hogy ezt elkerültem, meglehetősen veszélyessé tesz engem egyesek szemében. De csak akkor hatok furcsának, ha elfogadod a baloldal azon feltételezését, hogy bizonyos csoportoknak szükségszerűen hinnie kell bizonyos ideológiákban. De én nem fogadom ezt el. És azt sem hiszem, hogy mindaz, amit vallok, egy picit is furcsa vagy különös lenne. És elég népszerű vagyok az országban is, ahol lakom, szóval szerintem csak a balos újságírók gondolják úgy, hogy elfogadhatatlanok a nézeteim. 

Mi várható a baloldal és jobboldal közötti kultúrharcban?

Szerintem jön a választásoknak egy olyan sorozata, amit olyanok nyernek meg, mint Orbán. De kell, hogy jöjjön a politikusoknak egy olyan nemzedéke, ami elutasítja az EU-t ma meghatározó meggyőződéseket, például az örökké, folyamatosan egyre szorosabbá váló unió és a multikulti ideológiáját.

Az egyéni nemzeti kultúrák megfojtásának politikája nem működhet tovább.

Minél több nép választ olyan vezetőket, akik ezt elutasítják, és minél több ország utasítja el ezt, annál boldogabb lesz a jövő. 

Ezek szerint akkor egyetértesz a Brexittel is?

Persze, természetesen! Nem hiszem, hogy az EU-ba valaha is belepasszolt volna Anglia. Anglia mindig is sajátos különc volt, és mindig is sok különcöt adott a világnak. A szokatlan és eredeti dolgok egész sora származik Britanniából. Ez egy ilyen hely. Így aztán nyilvánvaló, hogy sosem működött volna jól Britannia és egy egyre szorosabb uniót létrehozó szervezet szövetsége. De amúgy a németeknek és a franciáknak is sajátos nemzeti karaktere van, sok mindenben eltérnek egymástól. Szerintem amúgy is a nemzetállam a legjobb szervezőerő az emberiség számára, ez passzol legjobban az emberi természethez és az ember által létrehozott civilizációhoz. A hazafiság – az, hogy büszke vagy a saját hazádra, mindarra, amit a hazád elért a történelem folyamán – pozitív érzés. Ez az emberi kiteljesedés egyetlen harmonikus, békés, biztonságos és boldog útja. 

Donald Trump vajon kitölt majd még egy elnöki ciklust?

Trump szívesen indulna a 2020-as elnökválasztásokon, és szerintem ha elindul, akkor egyértelmű, hogy megint elnök lesz. A baloldal semmilyen módon sem tudja eltávolítani a hatalomból, és szerintem nem kell aggódnia amiatt, hogy újraválasztják-e. Persze van pár dolog, amivel senki sem ért egyet Donald Trump kapcsán, vannak bosszantó dolgai és okozott már csalódást, de mindenki tudta, aki rá szavazott, hogy ki ő, hogy kire szavaz. Tudták, hogy egy milliomos üzletemberről van szó, tudták, hogy laza csávó, tudták róla, hogy felíratja a nevét arannyal a szállodáira. Mindez nem számít. Amióta elnök lett, áttörték a baloldali kulturális represszió vasfalát. Már el merik mondani a véleményüket a konzervatív, hétköznapi emberek, és már nem félnek annyira, hogy ha hangot adnak meggyőződésüknek, akkor személyes reputációjuk vagy a szakmai előremenetelük szenved csorbát. Ez a Trump-elnökség hatása, felszabadultabbak lettünk.

Trump totál pozitív!

Nagyon jó, hogy megtörte a republikánus fősodort, és imádom, hogy mennyire megrémíti az újságírókat az a tény, hogy Donald Trump ül a Fehér Házban, szóval már csak a Trump-jelenség közéleti, kulturális hatása miatt is megérte mindez! 

Mit szólsz John Bolton kinevezéséhez és a Trump körüli káoszhoz, ami az embereit illeti?

Trump az üzleti életből hozta a stratégiáját, hogy szereti egymással versenyeztetni az embereit. Szóval mindig lesznek személyi viták, problémák, ellentmondások, botrányok körülötte, de szerintem most épp nagyon jó emberek veszik körül. Trumpnak sajátos vezetési stílusa van, megmondja, mit akar, fel kell hozzá zárkózni, és aki nem felel meg az elvárásoknak, hamar kívül találja magát. De ha azt nézzük, eddig mit tett elnökként, elmondhatjuk, hogy egy sikeres republikánus elnökkel van dolgunk, és az elnök nem is olyan extravagáns, legalábbis sokkal konvencionálisabb, mint aminek a kampányban tűnt.

Hasonlít Orbán Trumpra?

Igen.  Örülnék, ha vezetne egy újfajta keresztes háborút, mármint kulturálisan, nem katonailag. A harc, ami Konstantinápolyért folyt, Budapesten kezdődött újra. 

Nem költöznél vissza Londonba?

Nem beszélek arabul… egyre kevésbé érzem magam otthon Londonban. Amúgy szívesen ellátogatnék Londonba, de

szerintem a nagy harc Amerikában vár rám.

És ugyan, mint mondtam, Britannia sok különcöt ad a világnak, de nem igazán tolerálja őket. A londoni különcök nagyon gyakran máshol kötnek ki. Egy dolog kitermelni a különcöket, és egy másik elviselni őket. Úgyhogy én kiválóan érzem magam Amerikában. 

Amerikában könnyebb összeegyeztetni azt, hogy vállaltan meleg és egyben hithű katolikus vagy?

Nem mondom, hogy nem voltak problémáim az életemben és nem harcoltam ezzel a dologgal. A katolikus egyház mindig menedéket nyújtott a melegeknek, amikor például kémiailag kasztrálták őket Írországban, a katolikus egyház közösségei befogadták őket. Nem hiszem, hogy a katolikus egyháznak hozzám kellene igazítani a szabályait, és tudom, hogy nem mindig ütöm meg a lécet, ami a hitemből fakadó elvárásokat illeti.

A katolikus egyház a bűnösök egyháza.

Azok lesznek protestánsok, akik azt hiszik, hogy ők jó emberek. És azok lesznek katolikusok, akik tudják, hogy bűnösök. De annyi mindenen keresztül mentem már, és tudom, hogy Isten az ellenségeimet sokkal jobban gyűlöli. 

Fotók: Szűcs Ágnes

Összesen 152 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondjuk Londonra vonatkozóan az urdu/hindi nyelv találóbb lett volna, de poénnak az arab tényleg több hallgatónak bejön (pláne nálunk).

Átolvastam az angol wikit. Úgy érzem, hogy Milo egy exhibicionista, aki elég gyakran változtatja a véleményét. Mi egy jól emészthető változatot kaptunk, de hogy mi van a fejében azt a fene se tudja.

Nem is nagyon tudnak mit kezdeni vele. :)))))

:)))))

Megy itt a sületlenség és erőlködés ballib oldalról......de minek? Egyszerűen érthetetlen. Mindenesetre szórakoztató!

Tehát....marad a sületlen, süket duma. :)))

Ha elolvastad a cikket, és eltekintesz a nemi identitásától, nagyon értelmes, logikus dolgokról beszél. Jól látja a világot.

Én jobban szégyenkezem amiatt, hogy milyen ellenzékünk van.Hogy komolyan gondolták, hogy egy Karácsony Gergely vezesse Magyarországot, aki Zuglóval sem tud mit kezdeni. Nem beszélve a kis liberális párt arcátlanságáról, és a jobbik látványos cirkuszi előadásától, ismétlem: én valahogy, ezek miatt, jobban szégyenkezem.

A hívek egy pedofil homokosért rajonganak mert dicséri Viktort! "Munkássága" mér nem is számít, csak dicsérje a Vezért hej.. hej!!

Guglizz rá erre a faszira és megvilágosodsz.
Csak szólok.

Minden oldalnak megvan a maga melege. Természetesen szerintetek a ballib meleg sokkal jobb.
Tartalmilag nem fűztél hozzá semmit, csak szemelyeskedsz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés