Férfiak Klubja

Bedő Imre: A férfiasság nem egyenlő a macsósággal

2017. december 19. 11:50

Csekő Imre
A Férfiak Klubja egy értékteremtő társadalmi vállalkozás és egy férfi motivációs mozgalom – mondta a Mandinernek Bedő Imre, a klub elnöke a civil szervezet által most először odaítélt Gránit Oroszlán Díj átadása után. Hozzátette: ők a férfias értékeket állítják középpontba, és a feminizmussal nem foglalkoznak. Interjúnk.

A mai ember, ha a „férfiak klubja” kifejezést hallja, vagy valami macsó klubra, vagy egy antifeminista mozgalomra gondol, nem?

Sajnos ez még mindig előfordul. Amikor elkezdtem a Férfiak Klubját, mindenki óva intett, hogyne használjam a férfiasság szót, mert az ma a szexuális teljesítőképességre utal. Ekkor azt gondoltam, ha ennyire kiürült a férfiasság szó, akkor annál inkább használnunk kell, és újra megtöltenünk rendes tartalommal. Erről szól a Férfiak Klubja, hogy merjünk a férfiassághoz komolyan, érdemben közelíteni. Rengeteg dolgunk van még addig, amikor arról a szóról, hogy férfiasság, az emberek nem a macsóságra asszociálnak majd. A Férfiak Klubja tehát egy értékteremtő társadalmi vállalkozás. Az antifeminizmussal kapcsolatban pedig azt mondom: mi egy férfi motivációs mozgalom vagyunk. A férfias értékeket állítjuk középpontba, és a feminizmus jelenségével nem foglalkozunk. Mi nem foglalkozunk a feminizmussal, vagy a nőkkel, mert nem vezet az sehova, ha a másikat akarjuk megváltoztatni. Egy családban sem szokott ez sok jóra vezetni. Ez egy meddő vita.

Lehet egyáltalán férfiasságról beszélni, ha nem beszélünk a nőiességről? A két fogalom nem feltételezi kölcsönösen egymást? Meg lehet határozni egyiket a másik nélkül?

Mostanában kérdezik, de nem félelemből nem akarunk belemenni a nőiesség témájába, hanem mert nem tartjuk előrevivőnek. Gandhi azt mondta: „Legyünk mi az a változás, amit látni akarunk a világban.” Mi ennek a szellemében tevékenykedünk. Mi nem arra törekszünk, hogy a nők változzanak, hanem értéket akarunk teremteni a világban. El kell indulnunk egy olyan úton, ami a férfit és a nőt összehozza. Annak szerintem nincs értelme, hogy arról beszéljünk, hogy a nők és a férfiak mit rontottak el, ki mit csinál rosszul. Eljött a cselekvés ideje, és fontos, hogy mi férfiak mindenképpen helyesen lépjünk.

Tehát semmiképp sem arról van szó, hogy ez a téma egy olyan darázsfészek, amit nem mernek megpiszkálni?

Kennedy azt mondta: „Ne azt kérdezd, hogy mit tehet érted a hazád, hanem hogy te mit tehetsz a hazádért.” Mi is hasonló elv alapján gondolkozunk. Ezért nem beszélünk a nőkről. Nem félelemből, hanem mert nem tartjuk előrevivőnek. És ez működik. 130 ezer Facebook-követőnk közül több mint 25 ezer nő. A nők tehát értik és értékelik a törekvéseinket.

Olvassa el ezt is: Férfi példaképeket díjazott a Férfiak Klubja

Gyakran hallani, hogy a nők a mai modern világban kevésbé szorulnak rá a férfiakra mint régen. Maguk is elő tudják teremteni a szükséges anyagi javakat, és a biztonságukat sem fenyegeti veszély. Nem ez az oka annak, hogy sokan nem találják a helyüket férfiként?

Ez szerintem a fogyasztói társadalom hatásának tudható be. Már csak anyagiakban gondolkodunk. Ki mit tud megtermelni, megvenni.  Ezt én mérhetetlen butaságnak tartom. Az életünk lényege nem ez, hanem, hogy a gyermekeink és a jövő generációk boldogulását biztosítsuk. Boldogulni nem csak karrierben, anyagiakban lehet. A végső boldogság csakis a magánéletben van. Ha nem tudjuk megmutatni a gyermekeinknek, hogy férfi és nő hogyan működhet együtt szövetségben, akkor boldogtalanságra ítéljük őket, mert nem lesznek képesek normálisan kapcsolatokat teremteni. A férfiasság tehát a mintaadás szempontjából nélkülözhetetlen.

Ön tehát a férfiasságot minőségi fogalomként használja inkább?

Olyan minőségi fogalomként, ami nélkül nincs élet, jövő vagy pszichés biztonság. Nem bízhatjuk a gyermekeink nevelését intézményekre. Az iskola csak olyan tudást ad, amivel munkahelyet lehet találni. Olyan tudást, ismereteket, készségeket, amiknek csak a munkában, és nem a magánéletben van jelentősége. Az emberi kapcsolatok nélkül az élet csak egy droid élet lenne. A férfiak a minőségi, családi élet szempontjából ultraszükségesek. A férfiakra nem csak anyagi okokból van szükség. Ha megkérdezzük a nőket, hogy mit keresnek egy kapcsolatban, szinte biztos, hogy az érzelmi biztonságot és nem az anyagit említik először. Ebben egy férfi sokat tud tenni. Ezt kéne a férfiaknak is megérteni. Ne azért küzdjenek, hogy mindent meg tudjanak teremteni anyagi értelemben, hiszen az nem lehetséges, a rendszer nem teszi lehetővé. Olyan magas költségek vannak, hogy Magyarországon a két bér is elfogy hó vége előtt. Kétkeresős kényszer van. A két bér is elfogy hó végére a családok 95 százalékánál. Nem azért nem képes a férfi eltartani egyedül a családot, mert béna, hanem mert nem olyanok a struktúrák. Nem az anyagi és a fizikai biztonság a fontos tehát, hanem az érzelmi biztonság. Az a fontos, hogy milyen mintát tudunk mutatni. Ha a gyerekeinket boldoggá akarjuk tenni, akkor kell oda egy férfi, és egy férfi-női együttműködési minta, ami nélkül a gyerekünk biztos boldogtalan lesz.

Fotó: Földházi Árpád

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az egész ország ifjait be kéne íratni ebbe a klubba.

Kevesen nem is tudják. Na de sokan?

A férfiassághoz férfi kell. Amióta gender van, azóta egy nőből is lehet férfias férfi, csak ki kell találni, milyen az. Attól nem tartok, hogy nem lesz rá trend.

Errm, elég zavaros filozófia... nem mondom, hogy rossz kezdeményezés, de a metafizikai részén még van mit faragni.

Nyilván nem vagyok tökéletes (genetikailag sem), de én nem így gondolom.
Tökéletesen egyetértek a fenti hozzáállással.

Teljesen lényegtelen, hogy a nők mit mondanak vagy gondolnak a macsóságról. Egy a lényeg, hogy hogyan reagálnak rá.

vegyék már le ezt a bugyuta vigyorit....

A macsók férfiasak. A macsóság férfias vonás. Nem csak a macsóság számít férfiasnak, maszkulinnak, de része a jelenségnek.

A megjátszott, hiteltelen macsó jelenség más. Amiről érződik, hogy hamis, az nyilván nem hiteles.

Egyébként azzal egyetértek, hogy a férfiasság nem egyenlő a macsósággal, csak az ilyen elmélkedések rendre mind megragadnak abban a fázisban, hogy mi nem számít férfiasnak, főleg manapság. Az meg nem nagy segítség.

Hát a Kőműves Kelemen szerintem sem az elnyomó ciszgender patriarchátusról szól, hanem arról, hogy ha nagy dolgot akarsz véghezvinni, áldozatot kell hoznod, és azt kell feláldoznod, ami a legbecsesebb számodra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés