NATO-illetékes: Nem lépne a NATO egy Guam elleni észak-koreai támadás esetén

2017. augusztus 11. 6:41
Nem tartozna a NATO-alapszerződés kollektív védelemről szóló cikkelyének hatálya alá egy észak-koreai támadás az Egyesült Államok külbirtokát képező Guam szigete ellen – közölte egy NATO illetékes csütörtökön. Észak-Korea az utóbbi napokban jelentette be, „komolyan mérlegeli”, hogy csapást mér Guam szigetére.

Az Egyesült Államok csendes-óceáni külbirtokát képező Guam szigete jogilag nem számít az Egyesült Államok részének, és más szempontból sem tartozik a NATO-alapszerződés ötödik cikkelyének hatálya alá, így nem vonatkozik rá a kollektív védelmi garancia – vélekedik a NATO névtelenséget kérő illetékese.

Mint mondta, az esetleges katonai válaszlépések ezért kizárólag a szervezet tagállamainak politikai döntésén múlnának.

A NATO-t létrehozó, 1949-ben aláírt szerződés ötödik cikkelye automatikus szolidaritást ír elő, azaz a tagállamoknak az egyik szövetséges ellen indított támadást valamennyiük ellen irányuló agressziónak kell tekinteniük. A hatodik cikkelyben ugyanakkor kitértek rá, hogy ez a NATO-tagok területére vagy a joghatóságuk alá tartozó szigetekre, illetve a fegyveres erőikre vonatkozik az észak-atlanti térségben a Ráktérítőtől északra.

Guam az Egyesült Államok legtávolabbi területe a Csendes-óceánon. A sziget, ahol amerikai katonai támaszpont működik, légvonalban 3300 kilométerre fekszik Észak-Koreától, és így földrajzilag közelebb van Ázsiához, mint a legközelebbi amerikai szövetségi államnak számító Hawaii-hoz.

Az utóbbi napokban kiéleződött a feszültség az Egyesült Államok és Észak-Korea között. Donald Trump amerikai elnök „tűzzel és haraggal” fenyegette Phenjant, amely erre válaszul közölte: „komolyan mérlegeli”, hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mér Guam szigetére.

(MTI)

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg ha igy is van, muszaj ezt hangosan elore bejelenteni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés