Pártfegyelmi eljárást indít az AfD egy holokausztozó tagja ellen

2017. január 23. 21:55
Björn Höcke, az Alternatíva Németországnak Türingia tartományi elnöke egy beszédében „180 fokos fordulatot” sürgetett a holokauszttal kapcsolatos emlékezetpolitikában. Az AfD szerint Höcken kijelentései ártottak a párt tekintélyének.

Pártfegyelmi eljárást kezdeményezett hétfőn Németországban a legnagyobb parlamenten (Bundestag-) kívüli párt, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) elnöksége a párt egyik vezetője ellen egy beszéde miatt, amelyben fordulatot sürgetett a holokauszttal kapcsolatos emlékezetpolitikában. Az elnökség közleménye szerint Björn Höcke, a párt Türingia tartományi szervezetének vezetője ártott az AfD tekintélyének január 17-én Drezdában elmondott beszédével, ami pártfegyelmi eljárást tesz szükségessé.

A politikus beszédében „180 fokos fordulatot” sürgetett az emlékezetpolitikában, és azt mondta, hogy a berlini holokauszt-emlékmű – hivatalos nevén Európa meggyilkolt zsidóinak emlékműve – a „szégyen emlékműve”.

Björn Höcke a párt elnökségének döntése után tett nyilatkozatában kiemelte: aggodalommal tapasztalta, hogy a beszéde körüli vita eltávolodott a tárgyilagosság szintjétől és bekerült a „párton belüli hatalmi harcokba”. Egyben kifejezte reményét, hogy megmarad az AfD-ben a „véleménypluralizmus”, amely a 2013-ban alapított pártot „rövid idő alatt oly erőssé tette”.

Höcke beszédét bírálták a német belpolitikában. A legélesebben a szövetségi szinten a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) Bundestag-frakciójának vezetője, Thomas Oppermann fogalmazott, aki azt mondta, hogy „Höcke egy náci”.

Az AfD országos támogatottsága a legutóbbi reprezentatív felmérések szerint 10,5-15 százalék között van. (MTI)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A párt álláspontja az lehet, hogy nem kell beszélni arról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés