Magyar Nemzet: Génmódosított vetőmagmintát kért a miniszter Amerikában

2016. június 17. 12:33
GMO, azaz génmódosított vetőmagokat kért tanulmányozás céljából Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Egyesült Államokban tett látogatása során annak ellenére, hogy Magyarország GMO-mentességét az alaptörvénybe is rögzítették – írja a Magyar Nemzet.

Bár az MTI-nek tett április 12-ei nyilatkozatában hangsúlyozta Magyarország GMO-mentességét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valójában nem az amerikai tárgyalópartner volt nyitott a magyar álláspontra, hanem fordítva: Fazekas a GMO-ra – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

A TTIP, azaz a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerség sikerének záloga lenne, ha az EU és Magyarország feladná a GMO-mentességét az amerikai agrártárca miniszterelnök-helyettese, Michael T. Scuse szerint. Fazekas Sándor tárgyalópartnere azzal érvelt a GMO mellett az április 11-ei hivatalos tárgyaláson, hogy a Magyarországra kerülő évente 700 ezer tonna importszója 90 százaléka is GMO, amit feletetünk az állatokkal. Valamint a föld lakosságának növekedése élelmiszerhiányhoz fog vezetni néhány évtizeden belül, aminek egyik megoldása lehetne stressztűrő növények termesztése.

A tárgyalás során megszólalt Szemerkényi Réka, a washingtoni magyar nagykövet is, aki a Magyar Nemzet szerint Orbán Viktor állítólagos bizalmasa: „A GMO-val kapcsolatban kutatásokra van szükség, ehhez idő kell, de ez mind politikai, mind üzleti szempontból jelentős lehetőség…” Michael T. Scuse hangsúlyozta, hogy  az Egyesült Államoknak a TTIP megkötése és a GMO-termesztés egyaránt nagyon fontos, mire Fazekas Sándor egyetértését fejezte ki és vetőmagmintákat kért, hogy a magyar kutatók is tanulmányozhassák azokat. A miniszternek az MTI-nek adott nyilatkozatával ellenkező magatartása a hivatalos tárgyalásról készült emlékeztetőből derült ki.

 

 

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mit szól ehhez Soros György?

Az MNO cikk írója eddig nem tudta, hogy az állattenyésztésben évente mintegy 550-600 ezer tonna import szója érkezik az országba takarmányozás céljából?

Az MNO cikk írója nem tudta, hogy Európába 34-35 millió tonna szója kerül be, főleg dél-amerikai országokból, amelyből csupán mintegy 1,5 millió tonna GMO-mentes?

Az MNO cikk írója nem tudja, hogy az alaptörvény a genetikailag módosított növények termesztését tiltja?

Magyarországon 40 ezer hektáron termelnek szóját, évente mintegy 80 ezer tonnát. Nincs annak akadálya, hogy akár 300 ezer hektáron is termeljenek. Így a kekeckedés helyett jobban tenné az MNO cikk írója, ha arra tenne javaslatot; miképpen lehet a termelőket arra ösztönözni, hogy a szükségletet megtermeljék a gazdák és ne importból keljen behozni.

Az Alaptörvény idevonatkozó cikkelye.

XX. cikk
(1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.
(2) Az (1) bekezdés szerinti jog érvényesülését Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal, az egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával, a munkavédelem és az egészségügyi ellátás megszervezésével, a sportolás és a rendszeres testedzés támogatásával, valamint a környezet védelmének biztosításával segíti elő.

Hol tiltja ez azt, hogy az agrártárca vezetője vizsgálat céljából nem kérhet mintát? Sehol.

Jut eszembe!

Az MNO 180 fokban már génmódosított. Akkor most az Alaptörvény szerint be kellene tiltani a megjelenését?

Soros György azt mondja; Magyarországon génmódosított kormányra lenne szükség. Ehhez legmegfelelőbb lenne a balliberális irányzat, melyhez a "takarmányt" Clintonné asszonyság közbejárásával ő is segíti beszerezni.

Amire utalsz az a törvény nem tiltja a génmódosított vetőmag, termény laboratóriumi vizsgálatát.

Így az a gyanúm, hogy nem értesz a témához, csak mondod a magadét.

Aki nem látott még gmo-s vetőmagot az hogy tudja megkülönböztetni a fajtisztától?

:D

Most mit vagy oda?

Clintonné kérte meg Fazekast, hogy vigye el az LMP-nek a mintát. Neked ez nem elég? Te csak a 180 foknak hiszel?

Milyen vaktyúk vagy te? Vakablakból nézel?

A kormány a TTIP támogatója, Mikola több előadása ezt eléggé világossá tehette a kétkedők számára.

A TTIP kormány általi támogatása csak eggyel több szög a Fidesz koporsójában.

Aki meg igényes a téma iránt, az olvassa el az erre vonatkozó nemzetközi tanulmányokat, kutatási eredményeket.

A szabadságharc már régen üres retorika.

Az téged egy cseppet sem zavar, hogy az Alkotmány is tiltja, Fazekas mégis ilyet kért???

Miért nem lehet valamit vizsgálgatni?
Hagyod magad hergelni az mno-nak:-)))))))))))))))))
Benne van az Alaptörvényben a gmo-mentességünk:-)))) ez elég garancia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés