Terror Brüsszelben: Az egyik magyar túlélő növelné az országok közti együttműködést

2016. április 5. 17:23
Krahulecz Erzsébet, korábbi diplomata részletesen számolt be a Zaventem repülőtéren történt robbantásról. A terrortámadás magyar túlélője elmondta: a belga királynő személyesen látogatta meg és a brüsszeli magyar nagykövet és a konzul is felajánlotta Magyarország segítségét. A korábban Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett nő elmondta: „minden eszközzel hozzá kell járuljunk az összehangolt, együttes európai megoldáshoz”.

Az elszenvedett sérülések ellenére szerencsésnek mondta magát a brüsszeli terrortámadások egyik magyar túlélője, mivel ha egy kicsivel magasabban érik a detonációból származó repeszdarabok, akkor létfontosságú szerveket, lejjebb pedig artériát szakítanak el, ami gyors elvérzéshez vezetett volna – mondta az MTI-nek adott nyilatkozatában Krahulecz Erzsébet, a brüsszeli repülőtéren március 22-én elkövetett kettős öngyilkos robbantásos merénylet egyik sérültje.

Elmondta: az első robbanás során egy tíz centiméteres fémlövedék érte az oldalán, amely a bal csípő tájékán roncsolta a medencecsontot. A terroristák gyakran helyeznek el fémdarabokat, csavarokat, vagy szögeket a robbanóanyag mellett azért, hogy még nagyobb pusztítást végezzen a detonáció – magyarázta.

A testén keresztül érezte a robbanást

Tájékoztatása szerint az eset olyan váratlanul történt, amelyre nem lehetett felkészülni, vagy elkerülni. Az első robbanás hozzá közel, alig néhány méterre történt, a pokolgépből származó fémdarab és a detonáció fellökte, ezért nem tudott felkelni. Vélhetően ez védte meg őt attól, hogy a második robbanás repeszszilánkjai nagyobb kárt tegyenek benne – számolt be tapasztalatairól Krahulecz Erzsébet regionális igazgató, aki az EY nemzetközi könyvvizsgáló és adótanácsadó cég brüsszeli irodájában, regionális szabályozási és közpolitikai igazgatójaként dolgozik, s korábban a londoni magyar nagykövetség diplomatája volt. 2014-ben tevékenységéért Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott. Regionális feladataiból adódóan sokat utazik repülővel, amely a későbbiekben is elkerülhetetlen lesz munkájához. A támadás reggelén Rigába készült utazni – mondta.

A két robbanás között alig telt el néhány másodperc, szinte egyszerre történt – emlékezett vissza, hozzátéve: a robbanásokat nem is hallotta, inkább a testén keresztül érezte az addig ismeretlen zajt és a légnyomás erejét.

A második robbanást követően a váróhelységből mindenki menekülni próbált, csak a halottak és a súlyos sebesültek feküdtek mellette, felállni nem tudott, de a történtek alatt végig tudatánál volt – számolt be.

Először egy hangárba vitték a sérülteket, onnan kerültek a kórházakba

Elmondta, hogy 10-15 perc elteltével érkezett a helyszínre az első katona, aki felemelte és kivitte a terminálból, a legtöbb mozdulatlan embert csak kihúzták az épület előtti területre. Onnan egy hangárba szállították a sérülteket. Elmondása szerint a várakozók között félelem uralkodott, mert nem lehetett tudni, hogy a két robbanást követően várható-e további detonáció is. Voltak, akik fegyverropogást is hallani véltek.

Legalább egy óra várakozás után érkeztek az első mentők, akik a sérülések fajtája és súlyossága szerint osztották és szállították el őket az ország 28 kórházába. Krahulecz Erzsébetet a lövedékszerű fémdarab és a bőr alá fúródott nagyszámú fémforgács miatt az antwerpeni kórházba szállították, amely a lőtt sebekre és a súlyos égési sérülésekre szakosodott.

Elmondta: a kórházban minden terrortámadásban megsérültet kiemelten kezeltek, a legnagyobb odafigyelésben részesítették és minden szükséges ellátást elsőbbséggel megkaptak a húsvéti ünnepek alatt is.

Teljes gyógyulásra számítanak

Műtéteiről elmondta, hogy először a nagyobb fémdarabot és a szilánkokat távolították el, amelyeket a rendőrség – ahogy minden sérült esetében – összegyűjtött és elvitt átvizsgálásra. A második műtét alkalmával tették helyre a sérült csontokat. Esetében a kezelések végén teljes gyógyulásra számítanak – tette hozzá.

Hangsúlyozta: ilyen helyzetben az emberi kapcsolatok, a személyes jelenlét és törődés a legfontosabb, amelyekből erőt és biztatást merített a gyógyuláshoz. Beszámolt arról, hogy munkatársai, a cég legfelső vezetője, a globális és regionális munkatársak, a brüsszeli és budapesti irodából érkező segítség és támogatás rendkívül sokat jelentett szamara. A belga királynő, Mathilde is meglátogatta Antwerpenben kórházi ágyánál.

Beszámolt arról is, hogy a brüsszeli magyar nagykövet és a konzul is felhívta, akik felajánlották, hogy kérésére Magyarországon is folytathatják a kezelést, de családi kötődés miatt Belgiumban maradt.

Összehangolt megoldást kell találnia az országoknak

Krahulecz Erzsébet kitért arra, hogy sokat gondolkodik azon, milyen változást hoz személyes életébe a terrortámadás okozta fizikai és lelki sérülés. Továbbá azon is érdemes elgondolkodni, merre tart Európa – tette hozzá.

„Az elkövetkezendő időben Európa biztonságának ügye elsődleges feladat kell, hogy legyen, ami azt jelenti, hogy növelni kell az országok közötti együttműködést” – mondta. Véleménye szerint az Európát érő terrorcselekmények folyamatos fenyegetettséget jelentenek, amire az európai országoknak és vezetőiknek közösen és minél hamarabb, összehangolt megoldást kell találniuk. Az együttműködésre kell helyezni a hangsúlyt minden szinten és minden érintett szervezet között, valamint az információk megosztása lenne az első és legfontosabb lépés, hogy hasonló események ne történhessenek meg – húzta alá.

„Ez nem jövőbeli probléma, a veszély itt van, a fenyegetettség jelentős, amellyel kiemelten kell foglalkozni” – húzta alá a korábbi diplomata. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem szabad megengedni, hogy a félelem eluralkodjon. Egészséges és biztonságos környezetet kell teremteni saját magunk és gyermekeink szempontjából is. „Minden eszközzel hozzá kell járuljunk az összehangolt, együttes európai megoldáshoz” – tette hozzá a terrortámadások sérültje.

    A két helyszínen – a repülőtéren és a metróban – végrehajtott brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harminckét ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen – köztük két magyar – megsebesültek.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rosszul érzed.
Leginkább arról beszél, hogy a tagállamok hatóságainak jobban össze kéne dolgozniuk, mert jelenleg nagyon rossz az adatcsere a tagállamok hatóságai között.

"...Az együttműködésre kell helyezni a hangsúlyt minden szinten és minden érintett szervezet között, valamint az információk megosztása lenne az első és legfontosabb lépés, hogy hasonló események ne történhessenek meg – húzta alá..."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés