Embercsempész lehet a megfulladt szír kisfiú apja – ő kormányozta a felborult motorcsónakot

2015. szeptember 12. 09:21

Egy iraki nő, aki két gyerekét vesztette el a tragédiában, azzal vádolja az apát, hogy embercsempész, sőt ő vezette a motorcsónakot, amit egy nagyobb hullám borított fel.

Az egész világot bejárta a hároméves szír kisfiú, Aylan Kurdi piros pólós és kék nadrágos holttestének fényképe, ahogy arccal a vízben fekszik a török tengerparton. Az ausztrál Network Ten csatorna megszólaltatott iraki nő, Zainab Abbas azt állítja, hogy ő is ott volt a csónakon férjével, Ahmad Hadival és gyermekeikkel együtt, akik közül ketten, Zainab és Haidar a vízbe fulladtak a borulás után. Abbas azzal vádolja Aylan apját, Abdullah Kurdit, hogy maga is embercsempész, akit egy török embercsempész mutatott be nekik.

A török embercsempész, akinek tízezer dollárt fizetett a Hadi-család, azzal bizonygatta, hogy az átkelés biztonságos, hogy a kapitány (Abdullah Kurdi) két gyermeke is a fedélzeten lesz. Nem sokkal az indulás után azonban, egy nagyobb hullám miatt Kurdi elvesztette az uralmat a hajó felett, ami felborult, és többen alá szorultak. Abbas szerint Abdullah Kurdi könyörgött neki, hogy ne árulja el őt: „Azt mondta: »Én is elvesztettem a feleségemet és gyerekeimet. Kérem, ne áruljon el a rendőrségnek!« 

Abdullah Kurdi: a török csempész kormányzott

A Wall Street Journal telefonon szólaltatta meg Abdullah Kurdit, aki elismerte, hogy a Hadi-család is velük utazott a motorcsónakban, azonban azt mondta, hogy nem ő, hanem egy török csempész kormányozta a hajót az induláskor. Állítása szerint a török kapitány a vízbe ugrott, nem sokkal azután, hogy leállt a motor, majd hozzátette: „Elvesztettem a családom, elvesztettem az életem, elvesztettem mindenem, mondjanak, amit csak akarnak!” 

Más túlélők szerint is hazudik Kurdi

A Reutersnek más túlélők is arról számoltak be, hogy valóban Abdullah Kurdi volt az, aki vezette a csónakot. Ezt állította az iraki Ahmed Hadi Jawwad és felesége, akik az ausztrál lapnak nyilatkozó asszonyhoz hasonlóan szintén elvesztették két gyermeküket a tragédiában, állításukat pedig megerősítette egy másik iraki túlélő Amir Haider is.

Jawwad szerint a férfi valószínűleg félt, ezért tagadhatta le, hogy végig ő vezette a csónakot. A baleset körülményeiről pedig azt mondta: Kurdi valószínűleg bepánikolt, amikor egy nagy hullám eltalálta a csónakot, ezért gyorsított, a csónak pedig ezt követően borult fel. Elmondta azt is, hogy Kurdi hozzájuk is odament a baleset után, és kérte, ne árulják el az igazat a történtekről. Sőt. Az iraki férfi arról is beszélt a Reutersnek, hogy egy Abu Hussein nevű személy, aki a kapcsolatuk volt a csempészek felé, azt állította, hogy maga Kurdi szervezte az utat. Mindezt Jawwad felesége is megerősítette. 

Ugyan a Reuters nem érte el Kurdit, de a brit MailOnline-nak tagadta, hogy igazak lennének a vádak. Szerinte minden állítás hazugság. Gondolt ugyan rá, hogy vezesse a hajót, de nem tette meg. Feltette azt a kérdést is, hogy ha valóban embercsempész lett volna, miért tette volna fel a saját családját is ugyanarra a csónakra? Hozzátette: ugyanazt a pénzt fizette ő is a csempészeknek az útért, mint a többiek. Kurdi szerint török embercsempészek szervezték az utat, de nem nevezte meg őket.

A hajó egy másik utasa, a 22 éves iraki Amir Haider viszont Kurdi állításával szemben Jawwad elbeszélését támasztotta alá, és ő is azt mondta a Reutersnek, hogy Kurdi vezette végig a csónakot. Mint fogalmazott, eleinte azt hitte róla, hogy török, mivel nem beszélt, csak később észlelte, hogy nem, amikor Kurdi a feleségéhez szíriai arabul beszélt.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/91046